Νέες τάσεις διατροφής. Οι σημερινές συνθήκες της ζωής μας οδήγησαν από τις φρέσκες τροφές στο πρόχειρο φαγητό.

Από τότε που καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι διάφορες ασθένειες του πολιτισμού, όπως λέγονται. Π.χ. οι κυκλοφοριακές ανωμαλίες, τα καρδιακά νοσήματα, οι ασθένειες των δοντιών, η παχυσαρκία, η δυσκοιλιότητα και άλλες. Καθώς και μια γενική μείωση της ανθεκτικότητας του οργανισμού, πρέπει να οφείλονται, τουλάχιστον, σε ένα μεγάλο ποσοστό στην αφύσικη διατροφή.

Νέες τάσεις διατροφής

Άρχισε να γίνεται συνεχώς, κριτική στον τρόπο της μαγειρικής και της παρασκευής των διατηρημένων τροφών. Καθώς και στη σύνθεση των γευμάτων μας.

Έτσι δημιουργήθηκαν οι διάφορες μεταρρυθμιστικές τάσεις στη διατροφή, που εκφράζονται με την φυγή από τα καθιερωμένα. Ελάχιστο κρέας, αποκλειστικά φυτικές, τροφές, μόνον ωμές τροφές χωρίς κανένα μαγείρεμα, ριζική αλλαγή στον τρόπο παρασκευής των φαγητών.

Οι απαιτήσεις, όμως, πρέπει να τηρηθούν με αυστηρότητα, έρχονται σε μεγάλη αντίθεση με τα δεδομένα του σημερινού τρόπου ζωής.

Αν μερικές ομάδες ανθρώπων μπορούν, είτε από ατομική τους πεποίθηση, είτε από άλλους προσωπικούς τους λόγους και συνθήκες, να διατρέφονται διαφορετικά από την πλειονότητα των ανθρώπων, αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί και σε ολόκληρο τον πληθυσμό.

Από τις έρευνες, όμως, και από τα συμπεράσματα των ερευνών αυτών, πρέπει να παίρνουμε τις σωστές και ωφέλιμες διαπιστώσεις. Για την υγιεινή διαμόρφωση της διατροφής μας.

Διατροφή με ωμά τρόφιμα

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία σήμερα για τη σημασία, που έχουν τα συστατικά των ωμών τροφών  στην καλή διατροφή μας. Από την πείρα και τις παρατηρήσεις έχει διαπιστωθεί παντοιοτρόπως, ότι στα ωμά φρούτα και λαχανικά, εκτός από την αυξημένη περιεκτικότητα τους σε θρεπτικές ουσίες, σε βιταμίνες, σε μεταλλικά συστατικά, υπάρχουν και άλλοι άγνωστοι παράγοντες με ιδιαίτερες θεραπευτικές ικανότητες.

Πρόκειται για ενώσεις, οι οποίες λόγω των χημικών ιδιοτήτων τους, εμφανίζονται στις λειτουργίες της ανταλλαγής της ύλης, στην αρμονική τους πορεία, που είναι απαραίτητη για τον υγιή οργανισμό.

Έκτος από τα γνωστά συστατικά, όπως, οι βιταμίνες με τις οποίες εφοδιάζεται ο οργανισμός μαζί με την τροφή, οι ορμόνες που παράγει ο οργανισμός μόνος του και ορισμένα άλλα, πρέπει  ασφαλώς, να υπολογίζουμε, ότι υπάρχουν και άλλες ενώσεις, που δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη.

Γι’ αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά ωφέλιμα τα ωμά και φρέσκα φρούτα και λαχανικά και σε κάθε μελετημένο και προσεγμένο διαιτολόγιο. Πρέπει να τους παραχωρείται μια σοβαρή θέση από καθημερινό πρόγραμμα του φαγητού.

Είναι φυσικό να αποκτά αυτό ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όταν λόγω ειδικών συνθηκών καταφεύγουμε κατά μεγάλο ποσοστό σε διατηρημένα τρόφιμα και κονσέρβες.

Όταν, όμως, δεν είναι μελετημένη η σύνθεσης των τροφών και περιοριστούμε αποκλειστικά στα ωμά φρούτα και λαχανικά είναι δυνατόν να  δημιουργηθούν άλλες ελλείψεις, όπως π.χ. η έλλειψη λευκώματος ( αμινοξέα ).

Η χορτοφαγία

Όσον αφορά τη χορτοφαγία, δηλαδή την προσπάθεια να διατραφεί ένα άτομο αποκλειστικά με τροφές του φυτικού βασιλείου.

Είτε ωμές, είτε μαγειρεμένες,  υπάρχει και εδώ ο κίνδυνος να δημιουργηθεί στον οργανισμό έλλειψη λευκώματος με όλα τα σχετικά επακόλουθα. Δηλαδή ανωμαλίες στην ανταλλαγή της ύλης και σωματικές βλάβες.