Εσύ πότε θα γίνεις μάνα; Mια ερώτηση  που συχνά καλούνται να απαντήσουν οι γυναίκες άνω των 30 χρονών σε συγγενείς, φίλους, γνωστούς και αγνώστους. Όλοι για τους δικούς τους λόγους επιθυμούν να μάθουν αν και πότε θα χτυπήσει το βιολογικό ρολόι μιας γυναίκας. Κάποιοι με τρόπο διακριτικό άλλοι με τρόπο επίμονο και αδιάκριτο χωρίς να ενδιαφέρονται για το πως αισθάνονται οι γυναίκες αυτές όταν τους κάνουν την ίδια ερώτηση για πολλοστή φορά.

Η σύγχρονη γυναίκα πρέπει να τα προλαβαίνει όλα, να τα κάνει όλα, να κάνει καριέρα και να κάνει και οικογένεια νωρίς. Γεγονός  που  την κάνει να βρίσκεται σε ένα μόνιμο άγχος ώστε να προλάβει να κάνει όλα όσα η κοινωνία της επιβάλλει και στα χρονικά περιθώρια που της τα επιβάλλει. Και μόλις αυτό δεν γίνεται αρχίζουν όλοι τις απορίες και τις ερωτήσεις. Κάθε γυναίκα για δικούς της προσωπικούς λόγους δεν φέρνει στον κόσμο ένα παιδί και φυσικά δεν είναι αναγκασμένη να τους ενημερώσει όλους για το τι συμβαίνει ή το τι θέλει να κάνει στη ζωή της.

Υπάρχουν γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά αλλά υπάρχει κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας ενός ή και των δυο συντρόφων. Γυναίκες που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα πιέζονται ακόμα περισσότερο κάθε φορά που καλούνται να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, ντρέπονται, απομονώνονται και συνήθως απαντούν με επιθετικότητα. Από την άλλη υπάρχουν γυναίκες που δεν θεωρούν ότι πρέπει να αποκτήσουν παιδιά για να ολοκληρώσουν τη ζωή τους ή την οικογένειά τους. Πολλές θέλουν να αφοσιωθούν στη δουλειά τους, άλλες νιώθουν ότι δεν μπορούν να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη.

Όποιος και να είναι ο λόγος πάντα όταν γίνεται αυτή η ερώτηση ερχόμαστε σε δύσκολη θέση, θυμώνουμε και στεναχωριόμαστε γιατί οι άλλοι δεν μας καταλαβαίνουν και με κάποιο τρόπο αισθανόμαστε ότι θέλουν να εισβάλουν και ελέγξουν τη ζωή μας. Μπαίνουμε στη διαδικασία να αμφιβάλουμε για τα θέλω μας, αναρωτιόμαστε  τι κάνουμε λάθος και γιατί δεν έχει χτυπήσει ακόμα το βιολογικό μας ρολόι όπως έγινε στις άλλες γυναίκες και αν τελικά πρέπει γρήγορα να κάνουμε παιδιά γιατί αυτό περιμένουν όλοι από εμάς.

Χρειάζεται να θέσουμε όρια στους συνομιλητές μας, ζητήστε τους να μην σας κάνουν συνέχεια την ίδια ερώτηση ή να σας λένε τα ίδια πράγματα καθώς δεν είναι κάτι που αφορά τους ίδιους και πείτε τους ότι σας φέρνουν σε δύσκολη θέση. Αλλάξτε συζήτηση και μην απαντάτε καθόλου καθώς η μια ερώτηση φέρνει την άλλη. Μην αφήνετε αυτά που λένε οι άλλοι να σας επηρεάσουν.

Αν παρόλα αυτά πιέζεστε ή εκνευρίζεστε αναρωτηθείτε τι ακριβώς είναι αυτό που σας το προκαλεί.

Μήπως τελικά το θέλετε αλλά είστε όλο δικαιολογίες και υπεκφυγές γιατί δεν έχετε τη ζωή, τις συνθήκες ή τις προϋποθέσεις που θέλετε για να κάνετε αυτό το βήμα; 

Μήπως φοβάστε κάτι και σας αγγίζουν τόσο πολύ τα λόγια των άλλων?

Μήπως σας προβληματίζει κάτι;

Σημαντικό είναι να είστε ειλικρινής με τον εαυτός αρχικά  και μετά με τους γύρω σας.  Σκεφτείτε αν αυτό είναι που θέλετε από τη ζωή σας κι όχι αν πρέπει. Επιλέξτε έμπιστους ανθρώπους όπου θα μοιραστείτε μαζί τους αυτό που περνάτε ή που νιώθετε.

Δεν υπάρχει σωστή ηλικία για να κάνετε παιδιά ή να παντρευτείτε. Φτιάξτε και ζήστε τη ζωή σας όπως όπως θέλετε εσείς χωρίς να ακούτε τις γνώμες και τις συμβουλές των άλλων, δίνοντας χρόνο στον εαυτό σας για να καταλάβετε τα θέλω και τις ανάγκες σας.    

ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ- ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ