Φυσιολογική γέννα ; Μια ερώτηση που βασανίζει τη γυναίκα, αλλά και το ζευγάρι από κοινού, είναι αν μπορεί να υπάρξει φυσιολογική γέννα σε μια δεύτερη εγκυμοσύνη ύστερα από καισαρική επέμβαση.

Μπορεί μετά από καισαρική να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό σε δεύτερη εγκυμοσύνη;

Στατιστικά έξι στις δέκα γυναίκες, που έχουν γεννήσει με καισαρική, μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά στην δεύτερη εγκυμοσύνη τους όταν τηρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Να έχουν περάσει δύο χρόνια από τον τοκετό με καισαρική τομή έτσι ώστε να έχουν επουλωθεί πλήρως τα τραύματα της μήτρας.
  • Η γυναίκα να μη γεννήσει μόνη της αλλά κάτω από ιατρική παρακολούθηση και μάλιστα από έμπειρο γυναικολόγο.
  • Να μην υπάρχει κάποιο ιατρικό θέμα με την υγεία της εγκύου.
  • Να μην συντρέχει πρόβλημα με την υγεία του μωρού, να έχει τη σωστή θέση και να μην είναι εξαντλημένο και κουρασμένο.

Πότε η καισαρική τομή επιβάλλεται

Υπάρχουν περιπτώσεις που αφορούν κυρίως την προάσπιση της  υγείας της εγκύου και του μωρού, και η καισαρική επιβάλλεται ως μονόδρομος χωρίς να τίθεται καν θέμα επιλογής. Τέτοιες περιπτώσεις αφορούν περιστατικά όπως:

  • Ο πλακούντας να είναι πολύ χαμηλά στη μήτρα και να κλείνει τον τράχηλο.
  • Το έμβρυο να μην οξυγονώνεται σωστά και να κινδυνεύει η καλή του υγεία.
  • Όταν συμβαίνει πρόπτωση ομφάλιου λώρου δηλαδή, ο ομφάλιος λώρος να πέφτει εμπρός προς τον τράχηλο και να δυσκολεύει τον φυσιολογικό τοκετό.
  • Αν το παιδί δεν κατεβαίνει με το κεφάλι.
  • Αν η έγκυος ανεβάσει μεγάλη αρτηριακή πίεση ή παρουσιάσει ανεξήγητη κολπική αιμορραγία.
  • Αν  ο παλμός και οι υπόλοιπες ζωτικές λειτουργίες του εμβρύου ατονήσουν και δείχνουν πολύ αδύναμες.
  • Όταν η έγκυος δεν είναι σίγουρη για την ασφάλεια τόσο τη δική της όσο και του εμβρύου και αυτό της προκαλεί άμετρο άγχος με τρόπο που να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός φυσιολογικού τοκετού.
  • Όταν δεν έχουν περάσει δύο χρόνια από την προηγούμενη γέννα με καισαρική τομή και δεν είναι εξασφαλισμένη η βεβαιότητα ότι έχουν επουλωθεί τα τραύματα της μήτρας.

Πάντως αν δεν συντρέχει ευθύς εξ’ αρχής, κάποιος σοβαρό λόγος υγείας της εγκύου ή του μωρού,  ώστε να προαποφασίζεται η επιλογή της καισαρικής τομής, πρέπει να μην πάρει αυτήν την απόφαση με επιπολαιότητα. Καλό είναι  να συζητήσει τις ανασφάλειες και τους φόβους της τόσο με τον σύντροφο της ζωής της όσο και με το γυναικολόγο που την παρακολουθεί. Ας έχει στο μυαλό της πως βρίσκεται σε καλά χέρια και σε ανθρώπους που εμπιστεύεται και σίγουρα δεν είναι αβοήθητη και μόνη στο έλεος του θεού.

Άλλωστε με την επισκληρίδιο μπορεί να περιορίσει ή και να εξαλείψει εντελώς τους πόνους της γέννας και σίγουρα αν κάτι δεν πάει καλά στην πορεία του τοκετού μπορεί πάντα να καταφύγει στην καισαρική επέμβαση, εφόσον το κρίνει αναγκαίο ο γιατρός της.

Σημαντικό κίνητρο μπορεί να αποτελέσει ακόμα, πως θα μπορεί να έχει στο πλευρό της, σε όλη τη διαδικασία του τοκετού, τον σύντροφο της να της κάνει παρέα, να της δίνει κουράγιο και να ζήσουν μαζί αυτή την τόσο τρυφερή και πρωτόγνωρη εμπειρία!