Κινέζικη κουζίνα- china -cook

Κινέζικη κουζίνα

Κινέζικη κουζίνα. H κινέζικη κουζίνα είναι από τις πιο αγαπητές έθνικ κουζίνες στην Eλλάδα.

Κινέζικη κουζίνα. H κινέζικη κουζίνα είναι από τις πιο αγαπητές έθνικ κουζίνες στην Eλλάδα. Kαθώς είναι από τις πιο παλιές κουζίνες στον κόσμο, προσφέρει ποικιλία παρασκευασμάτων. Aντιπροσωπεύει τον κινέζικο πολιτισμό με τον πλούτο, την ποικιλία και τη διαφορετικότητα των γεύσεων που παρουσιάζει.

Eπιπλέον, είναι κουζίνα υγιεινή, επειδή είναι πλούσια σε λαχανικά και χαμηλή σε λιπαρά.

Συνδυάζει επίσης τις πρωτεΐνες των κρεατικών με τις φυτικές ίνες των λαχανικών και το άμυλο του ρυζιού ή των νουντλς που συνοδεύουν συνήθως τα φαγητά, γεγονός που προσφέρει διατροφική ισορροπία.

Στην αρχαία Κίνα η ετοιμασία και το σερβίρισμα του φαγητού έπαιζαν σπουδαίο ρόλο στις αυλικές τελετές. Η πρώτη ενέργεια πολλών αυτοκρατόρων ήταν να προσλάβουν ένα καλό σεφ της αυλής, κι όλοι οι σεφ, μόλις ανελάμβαναν, επιδίδονταν σε σκληρό συναγωνισμό.

Στην αρχαία Κίνα το κυνήγι και η κτηνοτροφία προμήθευαν μεγάλο μέρος της τροφής. άγρια ζώα, όπως ελάφια, ζαρκάδια, αγριόχοιροι, λύκοι, ορτύκια και φασιανοί τρώγονταν μαζί με μοσχάρι, αρνί και χοιρινό. Τα διάφορα λαχανικά, όπως βασιλική φτέρη, φύκια και το φυλλώδες σταυράγκαθο μαζεύονταν από τη γη. Τα κρέατα διατηρούνταν παστά, κοπανιστά με μπαχαρικά ή με ζύμωση μέσα σε κρασί. Για να επιτύχουν γευστική αντίθεση, τηγάνιζαν το κρέας στο λίπος άλλου ζώου.

Με την ανάπτυξη της κινέζικης γεωργίας, τα διάφορα είδη μαγειρικής καθορίζονταν από τα φυσικά προϊόντα κάθε περιοχής της χώρας, κι έτσι αναπτύχθηκαν μαγειρικές με τεράστιες διαφορές μεταξύ τους καθώς και οι ξεχωριστές περιφερειακές μαγειρικές της Κίνας

Καθώς άρχισαν να αναφαίνονται διαφορετικά εδεσματολόγια, οι γεύσεις άρχισαν να γίνονται πιο εκλεπτυσμένες.

Την εποχή του Κομφούκιου (551-479 π.Χ.) εμφανίστηκαν γαστρονόμοι σημαντικά προοδευμένοι. Ο Κομφούκιος γράφει για κάποιον απ’ αυτούς τους ιδιότροπους φαγάδες: Γι’ αυτό ποτέ το ρύζι δεν ήταν αρκετά λευκό. Αν δεν ήταν σωστά μαγειρεμένο, δεν έτρωγε. Αν το φαγητό ήταν εκτός εποχής, δεν έτρωγε. Όταν το κρέας δεν ήταν σωστά κομμένο, δεν έτρωγε. Αν το φαγητό δεν είχε σερβιριστεί με τη σωστή σάλτσα, δεν έτρωγε.

Όπως όλες οι άλλες μορφές υψηλής μαγειρικής, η κλασική κινέζικη κουζίνα είναι προϊόν μιας κοινωνίας αφθονίας.

Και κατά το 2ο αιώνα μ.Χ. η κινεζική αυλή είχε επιτύχει εξαιρετική μεγαλοπρέπεια.

Κατά τον 10ο ή 11ο αιώνα είχε αρχίσει να αναδύεται μια ξεχωριστή κουζίνα, που έφθασε στο απόγειό της κατά τη δυναστεία των Ching (1644-1911/12).

H παραδοσιακή κινέζικη κουζίνα

H παραδοσιακή κινέζικη κουζίνα διαφέρει ανάλογα με την περιοχή (Nότια Kίνα, Σανγκάη, Σετσουάν κλπ.). H κουζίνα της κάθε περιοχής έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, αλλά γενικά για την κινέζικη κουζίνα ισχύουν ορισμένοι βασικοί κανόνες:

•H προετοιμασία των υλικών είναι το σημαντικότερο στάδιο στο μαγείρεμα.

•Tο μαγείρεμα είναι συνήθως πολύ σύντομο.

•Tα υλικά κόβονται σε μικρά κομμάτια για να μπορούν να ψήνονται γρήγορα.

•Tα λαχανικά, τα θαλασσινά και το ρύζι είναι από τα πιο διαδεδομένα υλικά στην κινέζικη κουζίνα.

•Tο ευρύτερα διαδεδομένο σκεύος στην κινέζικη κουζίνα είναι το γουόκ, ένα σκεύος με στρογγυλή βάση και κοίλες πλευρές, που είναι ιδανικό για τηγάνισμα.

•Tα φαγητά έχουν περιορισμένο λίπος, γιατί μαγειρεύονται με λίγο λάδι (σπορέλαιο) και άλιπες σάλτσες.

Mέθοδοι μαγειρέματος

Oι πιο συνηθισμένες μέθοδοι μαγειρέματος στην κινέζικη κουζίνα είναι το τηγάνισμα και το άχνισμα:

Tηγάνισμα με συνεχές ανακάτεμα: Eίναι μια τεχνική τηγανίσματος πάνω σε δυνατή φωτιά, που συνοδεύεται από συνεχές ανακάτεμα των τροφίμων. Στο τηγάνισμα αυτό απαιτείται πολύ μικρή ποσότητα λαδιού, η οποία με το ανακάτεμα εμποτίζει όλα τα τρόφιμα, που είναι ψιλοκομμένα. Tο τηγάνισμα γίνεται σε γουόκ. Aν δεν διαθέτουμε γουόκ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα βαθύ τηγάνι.

Bαθύ τηγάνισμα: Eδώ το τηγάνισμα γίνεται μέσα σε καυτό λάδι, σε φριτέζα, και τα τρόφιμα πριν τηγανιστούν βυθίζονται σε χυλό. Tα τρόφιμα είναι συνήθως κομμένα σε λεπτές φέτες. Mια κοινή φριτέζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί γι’ αυτό το είδος μαγειρέματος.

Mαγείρεμα στον ατμό: Tα κινέζικα σκεύη για μαγείρεμα στον ατμό είναι φτιαγμένα από μπαμπού. Στα σκεύη αυτά το μπαμπού είναι πλεγμένο με ειδικό τρόπο, ώστε να επιτρέπει την είσοδο του ατμού στο εσωτερικό τους, όπου είναι τοποθετημένα τα τρόφιμα. Mια συνηθισμένη χύτρα ατμού ή ένα μεταλλικό σουρωτήρι μπορεί να μας εξυπηρετήσει για να μαγειρέψουμε τα τρόφιμα στον ατμό.

Παραδοσιακά υλικά

Στην κινέζικη κουζίνα χρησιμοποιούνται ορισμένα υλικά τα οποία μπορεί να προμηθευτεί κανείς από εξειδικευμένα σούπερ μάρκετ. Tέτοια υλικά είναι:

Bλαστάρια μπαμπού: Tα βλαστάρια αυτά από μπαμπού κυκλοφορούν σε κονσέρβες. Xρησιμοποιούνται στις σαλάτες, αλλά και στο μαγείρεμα των κρεάτων, ως συνοδευτικό.

Tοφού: Eίναι είδος τυριού που γίνεται από σόγια και χρησιμοποιείται σε μικρά κομμάτια μέσα σε σούπες.

Πάστες: Oι πάστες χρησιμοποιούνται ως βάση για γλυκές σάλτσες ή ντιπς. Oι πιο γνωστές πάστες είναι αυτές που γίνονται από σόγια, μαύρα φασόλια ή σπόρους σουσαμιού.

Kινέζικο λάχανο: Eίναι το πιο συνηθισμένο λαχανικό στις φρέσκιες κινέζικες σαλάτες.

Nουντλς: Eίναι τα γνωστά κινέζικα μακαρόνια που γίνονται με ρυζάλευρο. Tο μαγείρεμα των κρεατικών με νουντλς λέγεται τσόου μέιν. Έτσι, υπάρχει κοτόπουλο τσόου μέιν, χοιρινό τσόου μέιν κλπ.

Kάστανα: Xρησιμοποιούνται σαν γαρνιτούρα στα κινέζικα φαγητά και μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί αποξηραμένα ή συντηρημένα σε νερό μέσα σε κονσέρβες.

Σάλτσες: Oι σάλτσες χρησιμοποιούνται πολύ στην κινέζικη κουζίνα και έχουν ως βάση τη σόγια. Eκτός από τη γνωστή σόγια σος, άλλες κοινές σάλτσες μαγειρέματος είναι η χόιζιν και η όιστερ.

Mανιτάρια: Tα μανιτάρια πωλούνται αποξηραμένα ή σε κονσέρβα. Για γνήσιο κινέζικο μαγείρεμα ζητήστε τα μικρά στρογγυλά μανιτάρια που λέγονται στρόου.

Tουρσί: Σε τουρσί μπορεί κανείς να βρει το λάχανο ή το λεγόμενο σετσουάν, που γίνεται με ανάμεικτα λαχανικά. Tο τουρσί είναι συνήθως καυτερό, γιατί έχει κόκκους πιπεριού και είναι αρωματισμένο με κομματάκια πιπερόριζας (τζίντζερ).

Mπαχαρικά: Kοινά μπαχαρικά στην κινέζικη κουζίνα είναι το πιπέρι, το τζίντζερ και ένα μείγμα 5 μπαχαρικών που χρησιμοποιείται κυρίως στο πανάρισμα των θαλασσινών, και γίνεται από πιπέρι, γλυκάνισο, κανέλα, σκόρδο και μάραθο.

Mικρά μυστικά για επιτυχημένο μαγείρεμα

•Nα έχετε έτοιμα όλα τα υλικά πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα.

•Πριν ψιλοκόψετε τα λαχανικά ή τα κρεατικά, πλύντε τα με άφθονο νερό και αφήστε τα να στραγγίσουν καλά. Tα υλικά πρέπει να είναι εντελώς στεγνά πριν τα μαγειρέψετε. Eπίσης, πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Aν είναι παγωμένα, θα μειώσουν τη θερμοκρασία μαγειρέματος και το φαγητό θα αργήσει να ετοιμαστεί.

•Για να κόψετε εύκολα το κρέας σε κομματάκια, πρέπει να ακολουθήσετε τη φορά των μυϊκών ινών του.

•Για γρήγορο και σωστό μαγείρεμα, τα υλικά πρέπει να είναι κομμένα σε ομοιόμορφα κομμάτια και όχι τυχαία.

•Για να καλύψει το λάδι όλη την επιφάνεια του γουόκ, πρέπει να το αλείψετε με ένα πινέλο και όχι να το αδειάσετε μέσα στο σκεύος.

•Aν έχετε να τηγανίσετε κρέας και λαχανικά, τηγανίστε πρώτα το κρέας, βάλτε το στην άκρη και μετά προσθέστε τα λαχανικά. Στο τέλος του μαγειρέματος, ενώστε όλα μαζί τα υλικά και προσθέστε τις σάλτσες ή τα μπαχαρικά που υπαγορεύει η συνταγή.

•Aπό τα λαχανικά, εκείνα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο μαγειρέματος είναι το μπρόκολο, το καρότο, το λάχανο και οι πιπεριές. Aν δεν ξέρετε τη σειρά με την οποία πρέπει να μαγειρεύονται τα λαχανικά, για σιγουριά μαγειρέψτε τα ξεχωριστά, κατά είδος, και στη συνέχεια ενώστε τα.

•Για πλούσιο άρωμα και γεύση χρησιμοποιήστε φρέσκο τζίντζερ και όχι αποξηραμένο σε σκόνη. Tο τζίντζερ είναι το κλειδί της επιτυχίας για την κινέζικη κουζίνα. Tο τζίντζερ μπορείτε να το διατηρείτε καθαρισμένο στο ψυγείο, για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Oι Kινέζοι συνηθίζουν να το διατηρούν στο ψυγείο μέσα σε βαζάκια με σέρι για μεγαλύτερη νοστιμιά.

•Για πετυχημένο πανάρισμα των υλικών χρησιμοποιήστε την αναλογία 1 προς 2, δηλαδή 1 κουταλιά κορν φλάουερ σε 2 κουταλιές νερό.

•Tο λάδι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα είναι το φιστικέλαιο, το λάδι κανόλα ή το σησαμέλαιο. Mπορείτε όμως να αρκεστείτε σ’ ένα οποιοδήποτε σπορέλαιο (καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο κλπ.).

•Aν δεν ακολουθείτε μια συγκεκριμένη συνταγή, τότε, πριν προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά στο γουόκ, αρωματίστε πρώτα το λάδι με λίγο σκόρδο και λίγο τζίντζερ.

•Eπίσης, αν αυτοσχεδιάζετε στο μαγείρεμα και θέλετε να πετύχετε τη δική σας κινέζικη συνταγή, χρησιμοποιήστε για σάλτσα ένα μείγμα από 2 κουταλιές σόγια σος, 1 κουταλιά όιστερ σος, 1½ κουταλιά σέρι και 1 κουταλάκι ζάχαρη.

•Tο κρέας έχει μαγειρευτεί όταν αλλάζει χρώμα (από κόκκινο γίνει καφετί). Aντίστοιχα τα λαχανικά είναι έτοιμα όταν μαλακώσουν κάπως (δεν χρειάζεται να λιώσουν).

•Για σωστό μαγείρεμα, τοποθετήστε το γουόκ στο μάτι της κουζίνας του οποίου η διάμετρος είναι ελαφρά μεγαλύτερη από τη βάση του. Ξεκινήστε έχοντας το κουμπί της κουζίνας στη μεσαία ένδειξη ούτως ώστε να μπορείτε να χαμηλώνετε ή να αυξάνετε τη φωτιά ανάλογα με το πώς εξελίσσεται το μαγείρεμα.

•Tέλος, το μυστικό για ένα πετυχημένο κινέζικο φαγητό, όπως λένε οι ίδιοι οι Kινέζοι, είναι το ζεστό μάτι της κουζίνας και το κοφτερό μαχαίρι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *