Αχλάδια κομπόστα. Εξαιρετική συνταγή για Κομπόστα αχλάδι. Μια πολύ ωραία και ελαφριά κομπόστα! Μπορείτε να τη φάτε έτσι ή να τη χρησιμοποιήσετε όπου αλλού θέλουμε.
Είναι μια δημοφιλής συνταγή, πολύ εύκολη και δεν μας αναγκάζει να ξοδέψουμε πολλά χρήματα. Η κομπόστα φρούτου, για την παρασκευή της οποίας δεν χρειάζονται πολλά υλικά, ούτε αρκετός χρόνος. Ό,τι πρέπει δηλαδή για την εποχή που διανύουμε.
Οι κομπόστες ήταν ανέκαθεν ένα από τα πιο ελαφριά και ανώδυνα γλυκά της κουζίνας μας. Ένα κλικ θερμίδες παραπάνω από τα σκέτα φρούτα. Γλυκό για αρρώστους και για δίαιτα θεωρείται από πολλούς, καθώς το βράσιμο των φρούτων σε ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης τα κάνει πιο ελαφριά και εύπεπτα από τα ωμά φρούτα.
Οι κομπόστες καταναλώνονται σκέτες, σαν ελαφρύ γλυκό ή επιδόρπιο, γαρνίρουν κρέμες ρυζόγαλο και γιαούρτι αλλά χρησιμοποιούνται και σε πολλές τούρτες. Ποιος δεν θυμάται τις σπιτικές τούρτες της δεκαετίας του 1970 με φρυγανιές, κομπόστα, άνθος αραβοσίτου και σαντιγί από το μεταλλικό κουτί;
Υλικά:
- 1 κιλό αχλάδια
- 400 γρ. ζάχαρη
- Άρωμα: κανέλα, γαρύφαλλα ή βανίλια.
Αχλάδια κομπόστα
Παρασκευή:
Καθαρίζουμε τ ‘αχλάδια και τα ρίχνουμε μέσα σε λεκάνη με νερό και λίγο χυμό λεμονιού.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τ ‘ανάλογο νερό και το άρωμα κανέλας και γαρύφαλλα.
Μόλις βράσει το νερό ρίχνουμε τ ‘αχλάδια κομμένα στα δύο ή αν είναι μεγάλα στα τέσσερα ή στα οχτώ.
Όταν μισοβράσουν ρίχνουμε τη ζάχαρη και τ ‘αφήνουμε έως ότου τ’ αχλάδια βράσουν.
Αν μεταχειριστούμε άρωμα βανίλιας, τη ρίχνουμε την τελευταία στιγμή. Επίσης, αν θέλουμε να δέσει λίγο η ζάχαρη, αποσύρουμε τ ‘αχλάδια στην κομποστιέρα και αφήνουμε τη ζάχαρη να βράσει λίγα λεπτά ακόμη. Αφαιρούμε την κανέλα και ρίχνουμε το σιρόπι πάνω στα αχλάδια.