Τα αισθητικά πρότυπα αλλάζουν ανάλογα με την εποχή, το κοινωνικοπολιτιστικό σύστημα, τη θρησκεία και τις παραδόσεις ενός λαού. Στην αναγέννηση, οι γυναίκες δεν ασχολούνταν με τον αθλητισμό. Στους αναγεννησιακούς πίνακες, βλέπουμε τις πλούσιες καμπύλες στις γυναικείες μορφές, είτε ως κοσμικές υποστάσεις είτε στις αγιογραφίες.

Αργότερα, η  Βικτωριανή ηθική υπονόμευε τη συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό. Η άσκηση θεωρούνταν επικίνδυνη για την τεκνογονία. Η  είσοδος των γυναικών στον αθλητισμό εμφανίζεται στα τέλη του 19ου  αιώνα με το πρόγραμμα της Βιομηχανικής αναψυχής. Η κίνηση αυτή που εμφανίστηκε στη Γαλλία το 19ο αιώνα ονομάστηκε μοντερνισμός, αν και πρωτοστάτες ήταν οι Αγγλίδες από τον 18ο αιώνα όταν ένιωσαν την ανάγκη να βγουν στην ύπαιθρο και να γυμναστούν.

Αισθητικά Πρότυπα

Εικ.: Οι τρεις Χάριτες, (Αγλαϊα, Ευφροσύνη και Θάλεια) όπως τις ενεπνεύστη το 1482 ο Sandro Botticelii σε υδρόχρωμο καμβά στο Μουσείο Uffizi της Φλωρεντίας

Σήμερα επί το πλείστον, αισθητικά άρτιο θεωρείται το υγιές και αρμονικά διαπλασμένο σώμα. Η άσκηση και η υγιής διατροφή είναι πρωταρχικής σημασίας. Σε αυτό έχει συμβάλλει καθοριστικά το Κίνημα «Αθλητισμός για όλους» ή «Άθληση-Άσκηση-Αναψυχή» με τη διακήρυξη Sport for All και προγράμματα φυσικής δραστηριότητας για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες (άσκηση και γυναίκα, άσκηση και Τρίτη ηλικία, άσκηση και παιδί κ.α.). 

Τον Απρίλιο του 1981 οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Αθλητισμού αποφασίζουν μεταξύ άλλων:

  • Δέχονται ότι αν και οι γυναίκες ασχολούνται λιγότερο με τον αθλητισμό από τους άνδρες, έχουν ίσα δικαιώματα συμμετοχής σε αυτόν, να αποφασίζουν από μόνες τους το είδος και τον βαθμό αθλητισμού που επιθυμούν να εξασκήσουν, να συμμετέχουν στην προώθηση και διοίκηση του αθλητισμού.
  • Αναγνωρίζουν ότι ο τωρινός άνισος βαθμός συμμετοχής των φύλων είναι αποτέλεσμα κοινωνιολογικών μοντέλων και παραδοσιακών στάσεων, παρά φυσιολογικών παραγόντων.
  • Ακόμη όμως υπάρχουν θρησκευτικοί και πολιτισμικοί περιορισμοί.   Όπως για παράδειγμα στη θρησκεία του Ισλάμ υπάρχει απαγόρευση της συμμετοχής της γυναίκας σε αθλητικές δραστηριότητες ενώπιον ανδρών.
Ιωάννα Η. Μάστορα, Δρ. Φιλοσοφίας Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών, Συγγραφέας, ερευνήτρια

Ιωάννα Μάστορα,

Διδάκτωρ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ,

Συγγραφέας Ερευνήτρια

Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο: Ιωάννα Η. Μάστορα (2018) Αισθητική Γυμναστική Θεωρία της Επιστήμης, Εκδόσεις Αρναούτη, Επιστημονικό σύγγραμμα ΕΥΔΟΞΟΣ