Η αισθητική οδοντιατρική αποτελεί το σκέλος της οδοντιατρικής που έχει να κάνει με την ομορφιά του χαμόγελου. Δόντια λευκά, συμμετρικά διαμορφωμένα και αρμονικά διαταγμένα στον οδοντικό φραγμό.

Αυτό επιτυγχάνεται με τρεις τρόπους:

  • συντηρητικές τεχνικές αποκατάστασης
  • προσθετικές τεχνικές
  • ορθοδοντικές τεχνικές

Η τρίτη περίπτωση αφορά σοβαρότερες περιπτώσεις ανωμαλιών της θέσης των δοντιών ή των γνάθων και διευθετούνται με την επέμβαση ορθοδοντικού. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν συμβαίνει αυτό και απαιτείται η παρέμβαση οδοντιάτρου.

Οι παρεμβάσεις με σκοπό την αισθητική απόδοση είναι ασφαλείς για κάθε ενήλικο, λογικού κόστους και διεξάγονται πλέον με μια γκάμα υλικού και τεχνικών ώστε να αποδίδεται το επιθυμητό αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση.

Οι κυριότερες δράσεις είναι οι εξής:

  • Διαδικασίες λεύκανσης στο οδοντιατρείο μετά από επιμελή οδοντικό καθαρισμό στο ιατρείο και διατήρηση του αποτελέσματος με τη χρήση εξειδικευμένων ναρθάκων που κατασκευάζει ο οδοντίατρος ( το τελευταίο είναι προαιρετικό ).

Χρειάζονται μία ή και δύο συνεδρίες.

  • Αποκατάσταση μικρών στρεβλώσεων, δυσχρωμιών έντονων, μικρών απωλειών οδοντικής ουσίας ή και εκτεταμένες απώλειες οδοντικής ουσίας ( κατάγματα, τερηδόνες, διαβρώσεις από οξέα ) κλείσιμο διαστημάτων μεταξύ δοντιών και άλλα.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ασφαλών και ανθεκτικών υλικών που δίνουν μακροχρόνιο αποτέλεσμα όπως είναι οι σύνθετες ρητίνες, οι όψεις προκατασκευασμένων και διαμορφούμενων από τον οδοντίατρο σύνθετων ρητινών, οι όψεις πορσελάνες, αλλά και οι ολοκεραμικές στεφάνες.

Στις  διαδικασίες αυτές υπάρχει ελάχιστη απώλεια δοντιού.  Απαιτούνται μία ή και δύο συνεδρίες και το αποτελέσματα είναι αρκετά θεαματικό.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι, πρόκειται για ανώδυνες, σχετικά σύντομες και ασφαλείς διαδικασίες που εξασφαλίζουν το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς κινδύνους. Απεναντίας χαρίζουν μακροχρόνια μια βελτίωση της αισθητικής του χαμόγελου, λύνοντας ταυτόχρονα και ένα πρόβλημα λειτουργικότητας στην καθημερινότητα πολλών από εμάς , καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με το στόμα, τη γλώσσα, τα δόντια , δεν τρώμε μόνο αλλά μιλάμε και επικοινωνούμε καθημερινά με τους δίπλα μας.

Αξίζουμε όλοι την αυτοπεποίθηση που μας προσφέρει ένα ωραίο, ζεστό  χαμόγελο και τη δυνατότητα να το μοιραζόμαστε με όσους αγαπάμε αλλά και με τον ευρύτερο περίγυρο μας!

ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ Β. Παναγιώτης

Χειρούργος Οδοντίατρος – Πτυχιούχος Πανεπιστήμιο Αθηνών

Φαβιέρου 11-23  Χαϊδάρι – Τηλ.: 2105325010