Αιτίες τριχοφυΐας και αποτρίχωση απασχολεί την γυναίκα από την εφηβεία.

Η έκθεση στον ήλιο και το άγχος ενισχύουν την τριχοφυΐα;

Το θέμα της τριχοφυΐας απασχολεί τη γυναίκα από την περίοδο της εφηβείας της, γύρω στα 14 με 15, όπου αρχίζει να εμφανίζεται το ενοχλητικό χνούδι. Από τότε αφιερώνει χρόνο και προσπαθεί να ξορκίσει το «κακό»  με διάφορους τρόπους και μεθόδους. Όμως για τα καλύτερα αποτελέσματα της αποτρίχωσης πρέπει πρώτα να εξετάσει τις αιτίες!

Αιτίες τριχοφυΐας και αποτρίχωση απασχολεί την γυναίκα από την εφηβεία

Αιτίες τριχοφυΐας:

Οι γιατροί πολλές φορές αναφέρουν πως οφείλεται  σε κληρονομικότητα και φυλετική καταγωγή. Συμβαίνει μερικές φορές  να μην είναι δυνατό να διαγνωστούν τα αίτια της τριχοφυΐας και να μην υπάρχουν εμφανείς  αιτίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις αποδίδεται στο οικογενειακό ιστορικό ή τη φυλή.

Μπορεί όμως να οφείλεται και σε ορμονική διαταραχή όπως πολυκυστικές ωοθήκες και γενικότερα σε ανωμαλίες ωοθηκών, των επινεφριδίων, του θυρεοειδούς, της υπόφυσης, όγκους κα. Εμφανίζεται τόσο στην εφηβεία με τη μορφή χνουδιού αλλά κυρίως κατά την εμμηνόπαυση όπου συντελούνται πολλές ορμονικές αλλαγές.

Στις περιπτώσεις αδενικών διαταραχών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η αιτία για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα με την αποτρίχωση. Έτσι θα πετύχουμε να μη φυτρώσουν νέες τρίχες και με την κατάλληλη θεραπεία να εξαφανίσουμε τις ήδη υπάρχουσες.

Τοπικές αιτίες

Η τριχοφυΐα συνοδεύεται συχνά από υπερβολικές λιπαρές εκκρίσεις, που βρίσκονται κάτω από την ίδια αδενική επίδραση. Τις συναντά κανείς στις γυναίκες με το λαδερό δέρμα, ή ακόμα, σε αυτές με τα ασφυκτιούντα δέρματα, που συγκρατούν και διευθύνουν προς τα μέσα τις εκκρίσεις. Η πάλη εναντίον των παθήσεων του δέρματος συνίσταται τότε σε μια διέγερση του τριχοφυϊκού συστήματος

Στις γυναίκες με την παχιά επιδερμίδα, με τους διεσταλμένους πόρους, που το επιφανειακό στρώμα είναι πολύ ανεπτυγμένο, υπάρχουν πολλές τρίχες και γίνεται μεγάλη έκκριση σμήγματος. Αλλά δεν είναι η σμηγματόρροια που κάνει να φυτρώνουν οι τρίχες.

Ιδιοσυγκρασία

Οι στενόχωρες γυναίκες έχουν συχνά μεγαλύτερη τριχοφυΐα από τις άλλες. Η επίδραση του ηθικού είναι αναντίρρητη: μπορεί να εξαφανισθούν οι κρεατοελιές με την υποβολή και τα μαλλιά ασπρίζουν από συγκίνηση. Επί εκατό περιπτώσεων τριχοφυΐας  του προσώπου, περισσότερο από 50% εκδηλώνονται σε νέες γυναίκες, που ανήκουν σε διδακτικό ή διοικητικό προσωπικό και έρχονται σε επαφή με κοινό.

Εξωτερικές Αιτίες

Το ηλιακό φως διεγείρει το τριχοφυϊκό σύστημα. Κάθε φαινόμενο, που ερεθίζει, προκαλεί αντίδραση. Ένας τοπικός τραυματισμός, έγκαυμα, εκδορά, μάδημα άκαιρο, ευνοούν την τριχοφυΐα. Οι κρέμες, που περιέχουν λιπαρές και μεταλλικές ουσίες ( βαζελίνη ) προκαλούν μερικές φορές τριχοφυΐα. Ενώ, αντιθέτως, τα διαδοχικά peeling, που εξυγιαίνουν την επιδερμίδα, εξαφανίζουν σχεδόν πάντοτε το χνούδι.