Αποφεύγουμε το πρόχειρο φαγητό. Όπως όλα τα πράγματα στο σύγχρονο τρόπο ζωής, έτσι και το φαγητό έχει γίνει εδώ και μερικά χρόνια “γρήγορο”. Και η αναφορά αυτή αφορά τόσο τον αγγλικό όρο “fast food“, όσο και την ταχύτητα κατανάλωσης φαγητού και τη διάρκεια των γευμάτων.

Το fast food είναι συνήθως φαγητό πολύ λιπαρό, με αρκετές θερμίδες και θα έπρεπε να το αποφεύγουμε όλοι, όχι μόνο όσοι προσπαθούμε να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το βάρος μας.

Αποφεύγουμε το πρόχειρο φαγητό

Ο βασικός τρόπος για να το αποφύγουμε είναι να είναι να είμαστε καλά προετοιμασμένοι, να έχουμε μαζί μας υγιεινά τρόφιμα και να έχουμε πάντα έτοιμο φαγητό στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι πιθανότητες να χρειαστεί να παραγγείλουμε από έξω.

Το γρήγορο φαγητό δεν είναι καλός σύμμαχος στη διατήρηση του βάρους

Σε ότι αφορά την ποιότητα, το φαγητό απέξω είναι σαφώς υποδεέστερο από το σπιτικό. Οι λόγοι είναι πολλοί: φθηνότερα υλικά, έμφαση στη γεύση -συνήθως εις βάρος της ποιότητας- κακές συνθήκες προετοιμασίας και συντήρησης του φαγητού κλπ.

Όταν όμως θέλουμε να φάμε κάποιο φαγητό τύπου fast food, όπως για παράδειγμα το σουβλάκι, η πίτσα ή το μπέργκερ, τότε μπορούμε κάλλιστα να κανονίσουμε να το φτιάξουμε εμείς στο σπίτι ώστε να το κάνουμε όσο πιο υγιεινό γίνεται και να μπορέσουνε τελικά να το απολαύσουμε χωρίς τύψεις!

Το σουβλάκι παραδείγματος χάριν, μπορεί να γίνει πολύ νόστιμο με άπαχο κρέας που θα ψήσουμε μόνοι μας, η πίτσα να γίνει από αλεύρι ολικής άλεσης με τυριά και αλλαντικά καλύτερης ποιότητας και χαμηλότερων λιπαρών, ενώ και το μπέργκερ μπορεί να γίνει πιο υγιεινό (και λιγότερο παχυντικό) χρησιμοποιώντας άπαχο κιμά.

Σπιτικό φαγητό

Αντίθετα, το σπιτικό φαγητό επιτρέπει πιο οργανωμένα γεύματα, διατροφική ποικιλία, καλύτερη ποιότητα και συνθήκες υγιεινής. Παράλληλα, μπορεί να είναι πολύ πιο οικονομικό από τη συνεχή αγορά έτοιμων γευμάτων, αλλά και να προσφέρει έμμεσα οφέλη όπως η αξία της κατανάλωσης φαγητού στο πλαίσιο ενός ήρεμου οικογενειακού ή ακόμα και ατομικού γεύματος, που πέρα από την “διατροφική” προσφορά, αποτελεί ένα διάλειμμα που χρειάζεται ο οργανισμός.

Επομένως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα καθημερινά “διατροφικά διαλείμματα”, καθώς και μερικές ώρες την εβδομάδα για την αγορά υλικών και την προετοιμασία φαγητού στο σπίτι, μπορούν να έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, αλλά και για την τσέπη μας!