Αριθμός γευμάτων και ανάγκες διατροφής του βρέφους:
Αριθμός γευμάτων
Οι θηλασμοί πρέπει να γίνονται στις 6 το πρωί, στις 10, στις 2 το μεσημέρι στις 6 το απόγευμα και στις 10 το βράδυ ο τελευταίος.
Μεγάλη σπουδαιότητα έχει η τήρηση των ωρών και η χρονική απόσταση του ενός θηλασμού από τον άλλον, τέσσερις ώρες την ημέρα και οκτώ ώρες το βράδυ.
Το βρέφος πρέπει να θηλάζει κάθε φορά από τον ένα μαστό μόνον, εάν δε παρίσταται ανάγκη να γίνει εξαίρεση από τον κανόνα, κάτι που μόνον ο γιατρός μπορεί να το ορίσει.
Ανάγκες διατροφής
Πρέπει να αφήνουμε το βρέφος να πίνει, όσο γάλα θέλει στα δεκαπέντε αυτά λεπτά. Το να ζυγίζεται το μωρό πριν και μετά από κάθε θηλασμό δεν αρκεί, για να μπορέσουμε να κρίνουμε, αν το γάλα είναι αρκετό.
Γι’ αυτό μάλλον δεν έχει μεγάλη αξία το καθημερινό αυτό ζύγισμα από τη μητέρα, προτιμότερο είναι να καταφεύγει στο γιατρό, γιατί ο γιατρός θα εξετάσει γενικά το παιδί και θα κρίνει με βάση το βάρος, αν το γάλα που παίρνει το μωρό είναι αρκετό, για να καλύψει τις ανάγκες του.
Ο μαστικός αδένας προσαρμόζει συνήθως την ποσότητα του γάλατος που εκκρίνει στις ανάγκες του βρέφους. Εάν το βρέφος πεινά, τότε προσπαθεί με πιο έντονες θηλαστικές κινήσεις να πάρει πιο πολύ γάλα. Όσο, όμως, καλύτερα αδειάζει ο μαστός τόσο περισσότερο γάλα βγάζει. Εάν οι μαστοί δεν αδειάζουν αρκετά, τότε το γάλα μαζεύεται στο στήθος, οπότε ελαττώνεται η ποσότητα του γάλατος.
Αριθμός γευμάτων και ανάγκες διατροφής του βρέφους
Όταν τα νεογέννητα αρρωστήσουν ή όταν είναι πρόωρα, δεν έχουν, πολλές φορές, τη δύναμη να θηλάσουν ακόμη και όταν η μητέρα έχει πολύ γάλα, γι’ αυτό σ’ αυτές τις περιπτώσεις βγάζουν τεχνητά το γάλα από το στήθος της μητέρας και έτσι διατηρείται ο πλούτος του γάλατος.