Μπισκ γαρίδας . Το μπισκ (bisque) μπορεί να το συναντήσουμε και με το όρο κουλί (coulis) Η Bisque είναι μια απαλή, κρεμώδης, εποχιακή σούπα με γαλλική προέλευση, η οποία συνήθως βασίζεται σε στραγγισμένο ζωμό (Coulis) από οστρακόδερμα.
Υλικά
18 γαρίδες μέτριες, ακαθάριστες
½ κρασοπότηρο μπράντι
1 κτ. σπς πελτέ ντομάτας
2 καρότα
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδου
4 κλωνάρια σέλινο
70γρ. βούτυρο
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
½ λίτρο λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι άσπρο
Μπισκ γαρίδας
Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζουμε τις ωμές γαρίδες και αφαιρούμε το εντεράκι από την πλάτη της. Αφαιρούμε το κέλυφος, τα κεφάλια και τις ουρές και τα κρατάτε. Τις καθαρισμένες γαρίδες τις βάζουμε σε μια πιατέλα.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, όλα τα κελύφη από τις γαρίδες, τα καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια, το κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομμάτια και το σκόρδο τριμμένο. Σοτάρουμε μέχρι να βγουν όλες οι μυρωδιές από τις γαρίδες και τα λαχανικά. Σβήνουμε με το μπράντι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε το κρασί, το σέλινο και την κουταλιά του πελτέ. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει η σούπα σε χαμηλή φωτιά για 50 λεπτά περίπου. Βγάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
Έπειτα το μείγμα το αδειάζουμε σε καθαρή κατσαρόλα ρίχνοντας μέσα τις καθαρισμένες γαρίδες και τις βράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε στα πιάτα, φροντίζοντας οι γαρίδες να μοιραστούν σε όλα τα πιάτα.