Ναι, μπορείτε να κολυμπήσετε στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της περιόδου, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέχετε για να διασφαλίσετε την υγεία και την ασφάλειά σας. Σε αυτό το άρθρο, θα σας παρουσιάσω τα πιθανά κινδύνους και τους τρόπους να απολαύσετε την κολύμβηση με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, οι γυναίκες βιώνουν την απόρριψη του εσωτερικού επιφερόμενου επιλόχειού με μια μικρή ποσότητα αίματος. Κάποιες γυναίκες αισθάνονται άνετα κατά τη διάρκεια της περιόδου, ενώ άλλες μπορεί να αντιμετωπίζουν έντονους πόνους και διάθεση. Παρά την περίοδο να είναι φυσιολογική και φυσιολογική διαδικασία, η κολύμβηση μπορεί να απαιτεί κάποιες προφυλάξεις.

Πιθανοί κίνδυνοι της κολύμβησης κατά τη διάρκεια της περιόδου:

Ρύπανση του νερού: Η παρουσία αίματος στο νερό μπορεί να προκαλέσει ρύπανση.

Λεκέδες και ενοχλήσεις:

Η παρουσία αίματος μπορεί να προκαλέσει λεκέδες στο νερό και γύρω από εσάς. Μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα ή ντροπιασμένα κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, αλλά θυμηθείτε ότι η περίοδος είναι κάτι φυσιολογικό και δεν θα πρέπει να σας εμποδίζει να απολαύσετε τη θάλασσα.

Ενδοτοξίνες:

Κάποιες γυναίκες μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα ενδοτοξινών (endotoxins) κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Ενδοτοξίνες είναι τοξικές ουσίες που βρίσκονται στο εσωτερικό του σώματος και μπορεί να απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Αν κολυμπάτε σε ένα κλειστό χώρο όπως πισίνα, μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκτεθείτε σε ενδοτοξίνες από τον αέρα και το νερό. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να αποδειχθεί ότι αυτό αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για την υγεία.

Προφυλάξεις πριν από την κολύμβηση:

Χρησιμοποιήστε ταμπόν ή κύπελλα εμμήνου ρύσεως: Τα ταμπόν είναι μια καλή επιλογή για να συγκρατήσετε το αίμα και να εμποδίσετε το νερό από το να το αφρίζει. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κύπελλα εμμήνου ρύσεως (menstrual cups) που είναι πιο οικολογικά και μπορείτε να τους φοράτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Συχνή αλλαγή:

Αν κολυμπάτε για πολύ ώρα, βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε το τάμπον ή τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως συχνά για να αποτρέψετε την υπερβολική απώλεια αίματος.

Κολυμπήστε σε καθαρή περιοχή:

Επιλέξτε καλά συντηρημένες και καθαρές περιοχές κολύμβησης για να μειώσετε τον κίνδυνο ρύπανσης και λοιπών προβλημάτων υγιεινής.

Χρησιμοποιήστε επιπλέον προστασία:

Ενδέχεται να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρότερο, προσθαφαιρούμενο μαγιό ή να φορέσετε ένα κολάν ή σορτς πάνω από το μαγιό σας για επιπλέον προστασία.

Μπορείτε να κολυμπήσετε κατά τη διάρκεια της περιόδου, αλλά πρέπει να λάβετε κάποιες προφυλάξεις για να διασφαλίσετε την ασφάλεια και την υγιεινή σας.

Εάν αντιμετωπίζετε πολύ έντονους πόνους ή άλλα ιατρικά ζητήματα κατά τη διάρκεια της περιόδου, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν από την κολύμβηση. Με τις κατάλληλες προφυλάξεις, μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα και κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Το κολύμπι βοηθάει στην έμμηνο ρύση

Το κολύμπι μπορεί να βοηθήσει στην έμμηνο ρύση και να μειώσει τους πόνους και την ένταση που συνοδεύουν την περίοδο.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η κολύμβηση μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου:

Ανακούφιση από τους πόνους:

Η κολύμβηση είναι μια άσκηση με χαμηλό αντίσταση που βοηθά στην απελευθέρωση ενδορφίνης, της οποίας οι φυσικές ιδιότητες μπορούν να μειώσουν τον πόνο και να προσφέρουν αίσθηση ευεξίας.

Ενδυνάμωση μυών:

Κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, χρησιμοποιούνται διάφοροι μύες, συμπεριλαμβανομένων των μυών της κοιλιάς και της πλάτης. Η ενδυνάμωση αυτών των μυών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της περιόδου.

Χαλάρωση και μείωση άγχους:

Η κολύμβηση έχει χαλαρωτικές ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν το άγχος και την ένταση που μπορεί να συνοδεύουν την περίοδο.

Κατακράτηση:

Το νερό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών που συνήθως σχετίζεται με την περίοδο.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε πως η εμπειρία της κάθε γυναίκας κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι διαφορετική και ορισμένες γυναίκες μπορεί να νιώθουν πιο άνετα να αποφύγουν την κολύμβηση κατά τη διάρκεια της περιόδου. Εάν αισθάνεστε άβολα ή αντιμετωπίζετε έντονους πόνους ή αιμορραγία κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, συνιστάται να αποφεύγετε την κολύμβηση και να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Πάντα είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να λαμβάνετε τις απαραίτητες προφυλάξεις και προστατευτικά μέτρα κατά τη διάρκεια της περιόδου, για να διασφαλίσετε την υγεία και την ασφάλειά σας.