Carbonara al forno alla crema. Η καρμπονάρα, αυτό το πιάτο που έχει τις ρίζες του στη Ρώμη, φέρνει την ιταλική παράδοση στο πιάτο μας μέσα από την απλότητα και την πλούσια γεύση των βασικών της υλικών.
Αν και η αυθεντική συνταγή περιλαμβάνει μόνο αυγά, τυρί, μπέικον και πιπέρι, η καρμπονάρα φούρνου αλά κρεμ προσθέτει μια πιο κρεμώδη υφή και μια ιδιαίτερη πλούσια αίσθηση.
Η κλασική συνταγή για καρμπονάρα που λατρεύουμε όλοι μας, ψημένη στο φούρνο.
Στη συνταγή αυτή, τα ζυμαρικά δένονται με τρυφερά λαχανικά, μπέικον και κρέμα γάλακτος, και ψήνονται στον φούρνο για να αποκτήσουν μια ζεστή, κρεμώδη και χορταστική υφή.
Carbonara al forno alla crema:
Υλικά:
- 400 γρ. ζυμαρικά πέννες
- 2 κ.σ βούτυρο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 150 γρ. μπέικον σε κομμάτια
- 4 αβγά
- 2 φλ. κρέμα γάλακτος ή εβαπορέ γάλα
- 1 κεφάλι τρυφερό μπρόκολο
- 3 τρυφερά μικρά φρέσκα κρεμμύδια
- 150 γρ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Προετοιμασία Φούρνου: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα και τοποθετούμε ένα πυρίμαχο σκεύος στη μεσαία σχάρα.
Προετοιμασία Υλικών: Ψιλοκόβουμε το μπέικον και τα φρέσκα κρεμμύδια. Καθαρίζουμε το μπρόκολο, το ξεπλένουμε και το χωρίζουμε σε μικρές φούντες.
Σοτάρισμα Υλικών: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε το μπέικον. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το μπρόκολο και τα φρέσκα κρεμμύδια, σοτάροντας για 1-2 λεπτά. Αφήνουμε τα σοταρισμένα υλικά στην άκρη.
Βράσιμο Ζυμαρικών: Σε αλατισμένο νερό που βράζει, προσθέτουμε τις πέννες. Όταν βράσουν, τις στραγγίζουμε. Στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το βούτυρο να λιώσει, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα ανακατεύουμε να γυαλίσουν. Δεν βράζουμε πολύ τα ζυμαρικά γιατί θα μαγειρευτούν περισσότερο στον φούρνο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Προετοιμασία Σάλτσας: Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το μισό τριμμένο τυρί. Περιχύνουμε τα ζυμαρικά με το μείγμα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα λαχανικά και το μπέικον.
Ψήσιμο: Αλείφουμε το πυρίμαχο σκεύος με βούτυρο και αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο ταψί. Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί ή αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 10 λεπτά. Αφαιρούμε το χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 10 λεπτά.
Σερβίρισμα: Σερβίρουμε αμέσως την καρμπονάρα φούρνου, απολαμβάνοντας τη ζεστή, πλούσια κρέμα που αγκαλιάζει τα ζυμαρικά.
Αυτή η καρμπονάρα φούρνου αλά κρεμ φέρνει την παράδοση της Ιταλίας και τη νοστιμιά του comfort food στο πιάτο σας, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει την ιστορία με τη σύγχρονη κουζίνα.
Η Ιστορία της Καρμπονάρα – Η Χώρα Προέλευσης
Η καρμπονάρα, αυτό το διάσημο ιταλικό πιάτο που συνδυάζει ζυμαρικά, αυγά, τυρί και μπέικον, έχει καταφέρει να γίνει αγαπημένη επιλογή παγκοσμίως. Η γέννησή της εντοπίζεται στην κεντρική Ιταλία, με επικρατέστερη θεωρία προέλευσής της τη Ρώμη, κάπου στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η παραδοσιακή της συνταγή δεν περιλαμβάνει κρέμα, και αποτελεί απλή αλλά πλούσια δημιουργία από σπαγγέτι, αυγά, πεκορίνο ή παρμεζάνα, γκουαντσιάλε ή παντσέτα, και μαύρο πιπέρι.
Η λέξη “καρμπονάρα” παραπέμπει στους “καρμπονάρι”, δηλαδή τους ανθρακωρύχους, καθώς υπάρχουν αναφορές ότι αυτό το φαγητό ήταν εξαιρετικά δημοφιλές σ’ αυτούς, λόγω των διαθέσιμων απλών υλικών.
Στη σύγχρονη κουζίνα, η καρμπονάρα έχει εξελιχθεί και προσαρμοστεί σε πολλές παραλλαγές, με μία από τις πιο αγαπημένες να είναι η καρμπονάρα φούρνου αλά κρεμ.
Στην εκδοχή αυτή, το πιάτο αναδεικνύεται σε μια απολαυστική, πλούσια εμπειρία, με τα ζυμαρικά να αναμειγνύονται με μπέικον, φρέσκα λαχανικά όπως μπρόκολο και φρέσκα κρεμμύδια, και να δένονται με κρεμώδη σάλτσα από αυγά και κρέμα.
Η προσθήκη της κρέμας και το τελείωμα στον φούρνο δίνουν ένα κρεμώδες, καλοψημένο αποτέλεσμα με τραγανή υφή από το μπέικον, που παραμένει εντός της παράδοσης αλλά προσφέρει κάτι ξεχωριστό.
Η καρμπονάρα φούρνου αλά κρεμ είναι ιδανική για όσους αναζητούν το comfort food της αυθεντικής καρμπονάρας, προσθέτοντας όμως τη δική τους γευστική υπογραφή και δημιουργώντας ένα φαγητό που συγκεντρώνει το άρωμα της ιταλικής παράδοσης με σύγχρονα twist.