Χορός | Όταν το σώμα σκέφτεται και ο νους αισθάνεται! « Ότι είναι ωραίο σε ετούτο τον κόσμο είναι ο χορός. Τα άλογα στις μετώπες του Παρθενώνα είναι χορός, ένα λουλούδι που μόλις ανοίγει είναι χορός και ένα παιδί που μόλις γεννιέται είναι χορός» Γ.Ρίτσος.

Ο χορός είναι ένα άθλημα που βοηθάει τόσο στην ψυχική όσο και τη σωματική υγεία και ισορροπία των ατόμων. Συγκεκριμένα η κατάσταση του σώματος  επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογική κατάσταση και περισσότερο μάλιστα των ατόμων που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες. Ο χορός μπορεί να τους βοηθήσει να βγουν  από την απομόνωση που αισθάνονται  και να αλληλεπιδράσουν κοινωνικά.

Επιπλέον μέσα από τον χορό καταφέρνουμε να γυμναζόμαστε διασκεδάζοντας χωρίς να καταπονείται το σώμα μας ιδιαίτερα, όπως συμβαίνει συνήθως  με άλλα αθλήματα, και να ερχόμαστε σε επαφή με το άλλο φύλο χωρίς να δημιουργούνται παρεξηγήσεις.

Ο χορός όμως λειτουργεί λίγο έως  πολύ και ως ψυχοθεραπεία. Η αίσθηση της μοναξιάς που πολλοί άνθρωποι αισθάνονται, συχνά καλύπτεται με ατομικά η ομαδικά μαθήματα χορού που  βοηθούν να κοινωνικοποιηθούμε μέσα από την κίνηση του σώματος, να απελευθερωθούμε, ακόμα και να ζευγαρώσουμε. Ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση των ανθρώπων και βοηθά να εναρμονιστούν τα συναισθήματα σε μεγάλο βαθμό.

Αν γυρίσουμε χρόνια πίσω θα συνειδητοποιήσουμε ότι κάποτε υπήρχαν λέσχες που τις επισκέπτονταν  αριστοκράτες  και με αφορμή το χορό έκαναν νέες γνωριμίες. Συγκεκριμένα οι άντρες ζητούσαν από τις γυναίκες να χορέψουν και αυτός ήταν ένας τρόπος να γνωριστούν…. σήμερα πλέον καταλήγουμε στα ίδια.

Χορός | Όταν το σώμα σκέφτεται και ο νους αισθάνεται!

Το συναισθηματικό μοίρασμα που αισθανόμαστε όταν χορεύουμε μαζί με τον ή την παρτενέρ μας, βοηθάει στο να ανταλλάσουμε  σκέψεις και λόγια με έναν τρόπο μοναδικό. Ένα  και μόνο άγγιγμα ή  ένα και μόνο βλέμμα είναι αρκετό! Κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν αδιανόητο να έρθουμε τόσο κοντά με τον συνάνθρωπο μας  και καλοί μου φίλοι να είστε σίγουροι ότι αυτό που πλέον λείπει στις μέρες μας, είναι να έρθουμε πιο κοντά ο ένας με τον άλλον.

Εύλογο είναι εφόσον ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό και γεννημένος να είναι σε κίνηση και όχι να  παραμένει στάσιμος. Επομένως δεν έχουμε παρά να πλησιάσουμε ο ένας τον άλλο και να επιλέξουμε φυσικά  το είδος χορού που μας ευχαριστεί και που μπορεί να μας γυμνάσει αβίαστα, να καταλαγιάσει συναισθήματα ντροπής και φόβου γεμίζοντας μας  με ευδαιμονία, ευχαρίστηση και πολύ γέλιο!

Πέτρος Σερστιούκ

Δάσκαλος ευρωπαϊκού χορού