Χριστούγεννα : πώς να γίνει η καλύτερη περίοδο των παιδιών και η δική σας!

Μπορεί να μη θυμόμαστε πολλά από τα παιδικά μας χρόνια , οι περισσότεροι όμως έχουμε θετικές αναμνήσεις –ανάμνηση μιας γλυκιάς μυρωδιάς, ένα πλατύ χαμόγελο και όμορφα συναισθήματα κάθε φορά που αναπολούμε τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οι αναμνήσεις αυτές μας συνοδεύουν στην ενήλικη ζωή και φυσικά συμβάλουν στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς και της προσωπικότητάς μας.

Καθώς περνάνε τα χρόνια και μεγαλώνουν τα παιδιά η μαγεία εξαφανίζεται, χάνουμε το νόημα των Χριστουγέννων και συνήθως όλα γίνονται πιο βαρετά καθώς η δύσκολη καθημερινότητα μας βαραίνει και δεν έχουμε όρεξη να κάνουμε πολλά πράγματα.

Συνήθως συμβιβαζόμαστε με ένα γρήγορα φαγητό μόνοι μας λόγου έλλειψης χρόνου, χρημάτων και διάθεσης. Έτσι βουλιάζουμε όλο και περισσότερο σε μια ρουτίνα. Στο χέρι μας είναι όμως να κάνουμε τα κάθε Χριστούγεννα ξεχωριστά για εμάς και την οικογένεια μας ιδιαίτερα αν έχουμε και μικρά παιδιά. Πρέπει λοιπόν, ως γονείς, να διατηρήσουμε την “μαγεία” και να προσφέρουμε στα παιδιά μας χαμόγελα και ευτυχία δίνοντας νόημα στις γιορτές των Χριστουγέννων. Και ως νόημα δεν θεωρούμε τα δώρα αλλά το να περάσουμε καλά, να γελάσουμε και νιώσουμε την ασφάλεια και την θαλπωρή της οικογένειας. Μην ξεχνάτε ότι και εμείς οι ενήλικες χρειάζεται να κάνουμε κάτι διαφορετικό, να περάσουμε καλά,να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα.

Περάστε εποικοδομητικό χρόνο με τα παιδιά και την οικογένειά σας, δείξτε τους θαλπωρή και αγάπη και βγείτε κερδισμένοι! Στολίστε όλοι μαζί το δέντρο, αναλαμβάνοντας ο καθένας ένα κομμάτι ώστε το αποτέλεσμα να είναι ομαδικό και να κάνετε το παιδί σας να νιώσει ότι συμμετέχει και μπορεί να τα καταφέρει. Τραγουδήστε μαζί του χριστουγεννιάτικα τραγούδια καθώς φτιάχνεται κάποιο γλυκό ή το εορταστικό τραπέζι.

Καλέστε συγγενείς και φίλους να περάσετε τις γιορτές ή την ημέρα των Χριστουγέννων μαζί βοηθώντας το παιδί να συμμετέχει σε συζητήσεις, να λέει τη γνώμη και να δέχεται  τις γνώμες άλλων. Παίξτε όλοι μαζί κάποιο παιχνίδι ή κάντε μια ομαδική δραστηριότητα, δώστε την δυνατότητα να παίρνει πρωτοβουλίες και να γίνεται  ανεξάρτητο.Πάρτε το παιδί μαζί σας στις χριστουγεννιάτικες αγορές ή ακόμα καλύτερα φτιάξτε μαζί του μικρά δωράκια για να τα προσφέρετε στους αγαπημένους σας. Όταν είναι να αγοράσετε το δώρο στο ίδιο το παιδί δώστε του την επιλογή να διαλέξει ένα δώρο ανάμεσα από δυο το πολύ τρία για να μην υπάρχει σύγχυση και καυγάδες. Ζητήστε τη γνώμη του παιδιού για το τι θα ήθελε να κάνει, συζητήστε ,αν είναι λίγο μεγαλύτερο, πως νιώθει ή πως βλέπει τις γιορτές και βοηθήστε να εκφραστεί. Αγκαλιάστε το και πείτε πόσο όμορφα περνάτε όλοι μαζί, μεταδώσετε του την αισιοδοξία, την θετικότητα και τη χαρά σας! Γίνετε και εσείς για λίγο παιδί.

Μικρά βήματα που θα ζεστάνουν τηνκαρδιά σας και θα σας φέρουν πιο κοντά στα παιδιά σας και την οικογένεια σας.Νιώστε τη μαγεία των Χριστουγέννων και δημιουργείστε ένα περιβάλλον που θα τοθυμούνται για πάντα και τα παιδιά και εσείς οι ίδιο!!

Καλαϊτζίδου Παρασκευή

Κλινική Ψυχολόγος