Διαγνωστικός έλεγχος της γυναίκας. Αγαπώ και φροντίζω τον εαυτό μου !

Οι κυριότερες προληπτικές εξετάσεις

Τα σοβαρά θέματα που αφορούν τη γυναίκα, για να είναι ευτυχισμένη και ευδιάθετη είναι η υγεία, το πολυτιμότερο και πιο ανεκτίμητο αγαθό. Για το λόγο αυτό προσέχουμε και φροντίζουμε τον εαυτό μας κάνοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα προληπτικές εξετάσεις υγείας !!!

Τεστ Παπανικολάου

Από τις πιο αποτελεσματικές εξετάσεις γνωστή για τη συμβολή της στη μείωση των θανάτων από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Από τη στιγμή που η γυναίκα ξεκινά σεξουαλικές επαφές πρέπει να βάλει στο ετήσιο πρόγραμμα της αυτήν την εξέταση και εφόσον τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά να την επαναλαμβάνει κάθε χρόνο. Το τεστ είναι απλό, καθόλου χρονοβόρο και έχει τη δυνατότητα να ανακαλύπτει στοιχεία φλεγμονής και ανώμαλα κύτταρα που αν δεν θεραπευτούν μπορεί να εξελιχτούν μετά από χρόνια σε κακοήθεια και μολυσμένα από ιούς με πιθανή καρκινογενετική δράση ( ιοί HPV ).

Καλλιέργεια εκκριμάτων

Φλεγμονές του γεννητικού συστήματος  όπως κολπίτιδα, τραχηλίτιδα, σαλπιγγίτιδα μπορούν εύκολα να διαγνωστούν με καλλιέργειες εκκριμάτων από τον κόλπο και τον τράχηλο.

Υπερηχογράφημα

Σύγχρονα μηχανήματα δίνουν ευκρινείς εικόνες  και επιτρέπουν τον έλεγχο με κάθε λεπτομέρεια της κάθε ανωμαλίας.  Ακόμα παρέχουν τη δυνατότητα να διαπιστωθούν τυχόν παρεκκλίσεις από τη φυσιολογική ανατομία της περιοχής που βρίσκεται προς εξέταση  και η συμβολή τους  στην παρακολούθηση των κυήσεων βελτίωσε σημαντικά τις παρεχόμενες ιατρικές φροντίδες στις εγκύους.

Αξονική και μαγνητική τομογραφία

Η αξονική και μαγνητική τομογραφία είναι δύο εξειδικευμένες απεικονιστικές εξετάσεις που παρέχουν τη δυνατότητα για ακριβή έλεγχο των οργάνων της πυέλου.

Υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση είναι μια πολύ καλή μέθοδος ελέγχου της κοιλότητας της μήτρας και του τραχηλικού καναλιού. Βοηθάει στην εξακρίβωση όλων των πιθανών παθολογικών καταστάσεων όπως είναι οι πολύποδες του ενδομητρίου και του τραχηλικού καναλιού, τα υποβλεννογόνια ινομυώματα, οι ενδομητρικές συμφύσεις, διάφορες συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας καθώς και οι κακοήθειες του ενδομητρίου.

Για τη σωστή διάγνωση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων απαραίτητο για κάθε γυναίκα να τηρεί ένα ιατρικό ιστορικό με το οποίο θα ενημερώνει κάθε φορά τον γιατρό που την παρακολουθεί.

Απαραίτητη η παρακολούθηση του έμμηνου κύκλου δηλ.  κάθε πότε επαναλαμβάνεται μετρώντας από την πρώτη μέρα εμφάνισης του μέχρι την επόμενο φορά , τη διάρκεια του καθώς και τη ποσότητα του αίματος που χάνεται ( λίγη ή πολύ ), η ύπαρξη δυσμηνόρροιας, εμφάνιση αίματος εκτός κύκλου περιόδου, η λήψη φαρμάκων για κάποια θεραπεία και πληροφορίες για κληρονομικές παθήσεις. Σε γυναίκες που έχουν κυοφορήσει πρέπει να αναφέρονται στο γυναικολόγο ο αριθμός των κυήσεων, ο τρόπος διεκπεραίωσης τους, τυχόν αποβολές ή τεχνικές διακοπές εγκυμοσύνης ή άλλες χειρουργικές  επεμβάσεις.