Εγκυμοσύνη 10η εβδομάδα.Τη δέκατη εβδομάδα εγκυμοσύνης το μωράκι σας μπορεί να καταπίνει και έχει την ικανότητα να κλωτσά. Όλα τα ζωτικά του όργανα λειτουργούν και σχηματίζονται τα οστά και οι χόνδροι, ενώ από μικρές οδοντώσεις στα πόδια θα σχηματιστούν αργότερα τα γόνατα και οι αστράγαλοι. Το πεπτικό του σύστημα εξακολουθεί και αναπτύσσεται. Οι νεφροί παράγουν μεγάλες ποσότητες σε ούρα και το έμβρυο, όταν είναι αγόρι, παράγει από τους όρχεις του τεστοστερόνη. Το μέγεθος του είναι περίπου τρία εκατοστά και ζυγίζει τέσσερα γραμμάρια. Τα δάχτυλα των ποδιών του διαχωρίζονται και η ουρά του εξαφανίζεται τελείως. Το μωράκι αποκτά πιο ξεκάθαρα ανθρώπινα χαρακτηριστικά αλλά και συνήθειες, κοιμάται, ξυπνά και ασκεί τους μύες του. Οι ώμοι και τα χέρια του ήδη λειτουργούν και μπορεί να τα λυγίζει. Τέλος ξεκινούν να διαμορφώνονται τα φατνία για τα νεογιλά δόντια του εμβρύου.

Η μανούλα όσο περνάει ο καιρός νιώθει ολοένα και πιο σίγουρη για την καλή πορεία της εγκυμοσύνης της. Μπορεί να παρατηρήσει τη μέση της να μεγαλώνει όμως η κοιλιά της δεν είναι ακόμα αισθητά ορατή. Η μήτρα έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος και φτάνει τις διαστάσεις ενός γκρέιπφρουτ.

Εγκυμοσύνη 10η εβδομάδα

Οι ορμόνες μπορεί ήδη να την έχουν κάνει πιο ευσυγκίνητη αλλά δεν υπάρχει λόγος να  τρομάξει με την αλλαγή της ψυχολογικής της διάθεσης. Καλά θα είναι ο σύντροφος της να είναι ενημερωμένος για να μπορεί να την στηρίξει ώστε να ξεπεράσει γρηγορότερα και ευκολότερα αυτές τις στιγμές.

Καιρός όμως είναι να ξεκινήσει να προσέχει και τη διατροφή της. Να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες που θα ακολουθεί σε ολόκληρη την εγκυμοσύνη και να ελέγξει την ποσότητα σιδήρου στον οργανισμό της. Είναι πολύ σημαντικός γιατί μεταφέρει οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια, το οποίο έχει ανάγκη ο εγκέφαλος του εμβρύου που συνεχώς αναπτύσσεται. Πιθανή έλλειψη σιδήρου θα της φέρει κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης και γενικά θα  την κάνει να νιώθει κακοδιάθετη. Για να βοηθήσει  τον οργανισμό της να αποθηκεύσει περισσότερο σίδηρο από τις τροφές που καταναλώνει πρέπει να θυμάται ότι ο συνδυασμός τους με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C βοηθάει στην απορρόφηση του.