Εγκυμοσύνη 12η εβδομάδα. Στη 12η εβδομάδα εγκυμοσύνης φτάσατε κιόλας στο πρώτο τρίμηνο της κύησης.  Το μωράκι σας τώρα είναι ένας τέλειο άνθρωπος  σε  μικρογραφία. Παρ’ όλο όμως που τα περισσότερα συστήματα του έχουν αναπτυχθεί πλήρως, χρειάζονται  περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν.

Εγκυμοσύνη 12η εβδομάδα. Το κεφάλι και ο εγκέφαλος αναπτύσσεται γρηγορότερα από τα υπόλοιπα όργανα  γι’ αυτό και είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το σώμα. Σαφώς όμως μοιάζει περισσότερο ανθρώπινο και στηρίζεται σε ένα υποτυπώδη λαιμό. Τα μάτια που αρχικά βρίσκονταν στις πλευρές του κεφαλιού, έχουν πλησιάσει πιο κοντά, αν και παραμένουν πάλι σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους και συνεχίζουν να είναι καλυμμένα από τα βλέφαρα. Τα αυτιά έχουν πάρει την κανονική τους θέση και τα δάχτυλα χεριών και ποδιών έχουν διαχωριστεί και αρχίζουν να φυτρώνουν νύχια. Τα πόδια και τα χέρια αρχίζουν να κινούνται αν και η μητέρα δεν μπορεί ακόμα να αισθανθεί τις κλωτσιές και τα τεντώματα του εμβρύου. Εκείνο όμως είναι σε θέση να καταλαβαίνει τις εξωτερικές πιέσεις γι’ αυτό κάθε φορά που πιέζεται η κοιλιά μετακινείται. Τα μαλλιά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται τα κόκαλα και οι χόνδροι με γρήγορους ρυθμούς.

Το έμβρυο είναι τώρα 6 εκατοστά σε μήκος και ζυγίζει 15 γραμμάρια. Η δημιουργία του πλακούντα έχει αναπτυχθεί πλήρως και αναλαμβάνει την τροφοδοσία του εμβρύου. Σχηματίζονται τα εξωτερικά του όργανα αλλά για να φανούν στο υπερηχογράφημα θα πρέπει το έμβρυο να βρίσκεται σε καλή θέση.

Εγκυμοσύνη 12η εβδομάδα

Στην δωδέκατη βδομάδα εγκυμοσύνης η μητέρα ανακουφίζεται από την καλή πορεία της εγκυμοσύνης. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχει πλέον αλλά σαφώς το μωράκι ξεπέρασε μια δύσκολη περίοδο. Η ναυτία της εγκύου υποχωρεί και η συχνοουρία δεν είναι πολύ συχνή. Η περίοδος της κόπωσης και της εξάντλησης τελειώνει και η έγκυος αισθάνεται ξανά ενεργητικότητα και γίνεται ευδιάθετη.

Στη δωδέκατη εβδομάδα εγκυμοσύνης γίνεται και η εξέταση για τρισωμία 21, γνωστή ως σύνδρομο Ντάουν. Επίσης θα γίνει εξέταση και για τη θέση του πλακούντα. Με βάση τα αποτελέσματα τους καθώς και του υπέρηχου και της εξέτασης αίματος θα προκύψουν οι πιθανότητες του εμβρύου να παρουσιάσει σύνδρομο Ντάουν ή κάποια άλλη γενετική ανωμαλία. Ίσως να σας ζητηθεί, κατά περίπτωση, επιπλέον εξέταση αμνιοκέντησης ή εξέτασης χοριακής λάχνης.

Στατιστικές πιθανότητες για σύνδρομο Ντάουν με βάση την ηλικία της εγκύου:

  • Στα 20 χρόνια οι πιθανότητες είναι 1 στις 1000
  • Στα 35 οι πιθανότητες είναι 1 στις 350
  • Στα 40 οι πιθανότητες είναι 1 στις 100
  • Στα 45 οι πιθανότητες είναι 1 στις 25
Εγκυμοσύνη 11η εβδομάδα