Εγκυμοσύνη 5η εβδομάδα. Κατά την πέμπτη εβδομάδα το έμβρυο έχει μέγεθος 1.25 χιλιοστά. Όσο είναι δηλαδή το μέγεθος ενός σπόρου σουσαμιού, και μοιάζει  περισσότερο με  γυρίνο παρά με άνθρωπο.

Αρχίζει να λειτουργεί το κυκλοφορικό του σύστημα μαζί με την καρδιά που δεν είναι  μεγαλύτερη σε μέγεθος από το σπόρο μιας παπαρούνας.

Σχηματίζεται επίσης ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός, οι μύες και τα οστά.

Αποτελείται από τρία μέρη το εξώδερμα, το μεσόδερμα και το ενδόδερμα. Τα οποία αργότερα θα αποτελέσουν τα όργανα και τους ιστούς του. Όλα τα κύρια και δευτερεύοντα συστήματα του οργανισμού (πεπτικό, κυκλοφορικό, νευρικό κλπ). Και τα όργανα (καρδιά, πνεύμονες, στομάχι κλπ) πρέπει να σχηματιστούν από το μηδέν.

Εγκυμοσύνη 5η εβδομάδα

Έχετε σχεδόν μία εβδομάδα καθυστέρηση –ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης σας. Τα επίπεδα της ορμόνης hCG είναι πολύ υψηλά και ικανά να επιβεβαιώσουν την εγκυμοσύνη σας με ένα απλό τεστ εγκυμοσύνης.

Παρόλο που η εγκυμοσύνη σας δεν είναι ακόμα εμφανής, στην κοιλιά σας γίνονται πολλές διεργασίες και το μωρό μεγαλώνει ραγδαία.

Σε αυτό το στάδιο ο οργανισμός της μητέρας προσπαθεί ακόμα να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η εγκυμοσύνη. Επομένως είναι φυσικό να συνεχίζονται ή να ξεκινούν τώρα  μικρο ανωμαλίες όπως ναυτία, κούραση, συχνοουρία, πιθανοί πονοκέφαλοι και  παρατηρείται ευαισθησία στο στήθος.

 Ήρθε η ώρα να κλείσετε το πρώτο σας ραντεβού με το γιατρό. Καλό είναι να ενημερώσετε το γιατρό σας από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ώστε να λάβετε σωστή καθοδήγηση γι’ αυτές τις πρώτες σημαντικές εβδομάδες.