Εγκυμοσύνη 9η εβδομάδα. Την ένατη εβδομάδα εγκυμοσύνης κάνουν την εμφάνιση τους τα γεννητικά όργανα του εμβρύου χωρίς τη δυνατότητα διάκρισης του φύλου του. Το σώμα του είναι πλήρως σχηματισμένο αλλά όχι επαρκώς διαμορφωμένο.

Ο αμνιακός σάκος που φιλοξενεί το μωρό σας, μεγέθους 3 εκ. και βάρους 2 γραμμ. έχει το μέγεθος ενός αυγού.

Η εικόνα του εμβρύου θυμίζει περισσότερο σε μωρό παρ’ ότι το κεφάλι του συνεχίζει να είναι ακόμα μεγαλύτερο αναλογικά με το σώμα. Τα άκρα του έχουν μεγαλώσει και τα βλέφαρα του καλύπτουν τα μάτια. Τα τελευταία, θα παραμείνουν κλειστά και δεν θα ανοίξουν μέχρι την 26η με 27η εβδομάδα.

Η καρδιά του χτυπάει δύο φορές πιο δυνατά από τη δική σας και οι μύες παίρνουν μορφή, καθιστώντας δυνατό να δείτε πραγματική κίνηση σε έναν υπέρηχο. Το έμβρυο έχει ξεκινήσει να κινείται χωρίς αυτό να μπορεί να γίνει αντιληπτό από τη μητέρα του.

Η εμβρυϊκή ουρίτσα έχει πλέον εξαφανιστεί. Οι βασικές λειτουργίες, τα όργανα, οι μύες και τα νεύρα έχουν βρει τη θέση τους, θα δοθεί βαρύτητα στην απόκτηση βάρους.

Εγκυμοσύνη 9η εβδομάδα

Σε ότι αφορά τη μητέρα:

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης συνεχίζουν να σας ταλαιπωρούν και επιπλέον μπορεί να υποφέρετε και από συχνούς πονοκεφάλους. Την εμφάνιση τους κάνουν  πόνοι στη μέση, υπνηλία και  νιώθετε να εξαντλήστε και να κουράζεστε ευκολότερα. Το βάρος σας δεν έχει αυξηθεί αισθητά, ίσως μόνον κάποια γραμμάρια, κάτι όμως που δεν θα μπορέσετε να αποφύγετε στη συνέχεια.

Προσθέστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας.

Γυρίστε στο αριστερό πλευρό για να κοιμηθείτε. Έτσι, η συνεχώς αυξανόμενη μήτρα σας δεν πιέζει την κοιλιακή χώρα και τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας την καλύτερη ροή του αίματος στο μωρό.

Η ποσότητα του αίματός σας θα αυξηθεί μέχρι και 50%, γεγονός που μαζί με τις ορμόνες της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Εάν έχετε κάποιο τέτοιο σύμπτωμα συζητήστε το με το γιατρό σας.