Εγκυμοσύνη 14η εβδομάδα και ανάπτυξη εμβρύου:   Σ’ αυτήν την εβδομάδα εγκυμοσύνης η μήτρα της μητέρας είναι στο μέγεθος ενός μεγάλου γκρέιπφρουτ ενώ το έμβρυο έχει μέγεθος περίπου 8,5 εκατοστά και ζυγίζει 25 έως 40 γραμμάρια.

Χαρακτηριστικό αυτής της εβδομάδας είναι τα πολλά μαλλάκια του μωρού σας τόσο στο τριχωτό της κεφαλής όσο και στα φρύδια.

Επίσης δημιουργείται ένα λεπτό χνούδι που καλύπτει  ολόκληρο το σώμα για να προστατεύει το δέρμα, που φεύγει στο τέλος της εγκυμοσύνης.

Το έμβρυο μαθαίνει αντανακλαστικά να χρησιμοποιεί τα χέρια του, να πιάνει και να κάνει γκριμάτσες. Ο λαιμός μεγαλώνει κι’ άλλο και το πιγούνι παύει πλέον να ακουμπά στο στέρνο.

Εγκυμοσύνη 14η εβδομάδα

Την 14η εβδομάδα το έμβρυο παράγει ούρα που αποβάλλονται στο αμνιακό υγρό. Στα αγόρια σχηματίζεται ο προστατικός αδένας και στα κορίτσια οι ωοθήκες κατεβαίνουν από την κοιλιά στη λεκάνη. Παράγονται ορμόνες και έχουν ωριμάσει οι ενδόκρινοι αδένες.

Επίσης, μερικοί μύες αρχίζουν να λειτουργούν και αυτή την εβδομάδα το μωρό σας μπορεί να πιάνει, να κάνει γκριμάτσες, ακόμη και να δείξει με τον αντίχειρα του καθώς τώρα μαθαίνει αντανακλαστικά να χρησιμοποιεί τα χέρια του. Ο λαιμός συνεχίζει να μακραίνει και το πιγούνι δεν ακουμπά πια στο στέρνο.

Την 14η εβδομάδα περίπου το μωρό σας μεγαλώνει περισσότερο από κάθε άλλη εβδομάδα και αποκτά το μέγεθος ενός λεμονιού.

Εγκυμοσύνη 14η εβδομάδα και αλλαγές στη μητέρα: Η επίδραση των ορμονών είναι ολοφάνερη στο σώμα της μητέρας. Η κοιλίτσα αρχίζει να διακρίνεται με ένα ελαφρύ φουσκωματάκι. Οι θηλές έχουν γίνει μεγαλύτερες και σκουρότερες.

Επίσης και η μέση γραμμή της κοιλιάς έχει πάρει μια σκούρα απόχρωση και ξεκινά από το ηβικό οστό φτάνοντας ως το στέρνο. Στις περισσότερες γυναίκες έχουν πάψει τα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου χωρίς αυτό να είναι απόλυτο.

Έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα ναυτίας και στην 14η εβδομάδα κύησης. Επίσης είναι πιθανό  να νιώθετε τραβήγματα χαμηλά καθώς μετακινούνται τα όργανα σας προκειμένου να σχηματιστεί περισσότερος χώρος για το μωρό σας που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει γοργά.