Εγκυμοσύνη 17η εβδομάδα. Η ανάπτυξη του εμβρύου θα σε εντυπωσιάζει κάθε φορά και περισσότερο. Το μέγεθος του είναι στα 12 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 140 γραμμάρια. Το μωράκι έχει αρχίσει να κινείται με ζωηράδα και ακούει τους εξωτερικούς θορύβους. Ο χόνδρος που αποτελεί τον σκελετό στο σώμα του μωρού σας αρχίζει να μετατρέπεται σε οστό. Τα ματάκια του είναι στραμμένα μπροστά και τα αυτιά του σχεδόν στο σωστό, τελικό σημείο. Αυτή τη βδομάδα έχει ξεκινήσει ο σχηματισμός του λιπώδους ιστού που είναι τόσο απαραίτητος για τη σωστή θερμοκρασία του σώματος και του μεταβολισμού του. Πλέον έμβρυο και πλακούντας έχουν το ίδιο μέγεθος.

Εγκυμοσύνη 17η εβδομάδα

Η μαμά: Η μήτρα συνεχώς μεγαλώνει και τώρα έχει φτάσει στο  μέγεθος ενός μικρού πεπονιού. Τα κιλά δυστυχώς αυξάνονται και μπορεί να νιώθετε κάποια πονάκια στην πλάτη. Καθώς η κοιλιά μεγαλώνει μετατοπίζεται το κέντρο βάρος του σώματος, κάτι που μπορεί να σας δημιουργήσει την αίσθηση ότι χάνετε την ισορροπία σας.

Προσοχή στην ορθοστασία και την καταπόνηση των ποδιών. Αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και το πρήξιμο καθώς και οι κράμπες είναι συχνό φαινόμενο, γι’ αυτό πρέπει να τα ανακουφίζετε με συχνά ποδόλουτρα και να τα προστατεύεται με σωστές διατροφικές συνήθειες. Στους περιπάτους σας πάντα θα προτιμάτε χαμηλοτάκουνα παπούτσια κατάλληλα για την περίπτωση σας.

Γενικά όμως με την 17η βδομάδα, βρίσκεστε στο μέσον της εγκυμοσύνης  και η διάθεση είναι  σε πολύ καλό σημείο. Το αίσθημα χαράς της εγκύου είναι ανεκτίμητο όταν νιώθει τις κινήσεις του μωρού της. Σε αυτήν την φάση το αντιλαμβάνεται σαν κάτι να στριφογυρίζει στην κοιλιά της, κάτι σαν φτερούγισμα. Αν δεν αισθάνεστε τις κινήσεις του μωρού σας κάθε μέρα μην ανησυχείτε. Καθώς η εγκυμοσύνη σας προχωρά θα είστε σε πιο στενή επαφή με το μωράκι σας και θα αντιλαμβάνεστε τα πάντα.

Ίσως μάλιστα να έφτασε ο καιρός να συζητήσετε με τον σύντροφο σας τα σχετικά περί του τοκετού για να τον προετοιμάσετε για τη δική του ενεργό συμμετοχή στην τόσο σημαντική στιγμή της ζωής σας.