Ελιά το ιερό δένδρο. Η μυθολογία λέει πως όταν κάποτε τα δένδρα θέλησαν να εκλέξουν το βασιλιά τους απευθύνθηκαν πρώτα στην ελιά. Εκείνη όμως αρνήθηκε το στέμμα λέγοντας.

«Μα πως μπορώ ν΄αφήσω το λάδι μου που μεταχειρίζονται Θεοί και άνθρωποι μόνο και μόνο για να ηγεμονεύω ανάμεσα στα δέντρα».

Την εκτίμηση αυτή έτρεφαν για το δέντρο αυτό οι προγονοί μας, το μαρτυράει και η γνωστή ιστορία της θεάς Αθηνάς. 

Η αγαπημένη κόρη του Δία, φύτεψε το πρώτο κλαδί ελιάς στο βράχο της Ακρόπολης για να ξαπλωθεί από εκεί η ευλογία της στους κάμπους της Αττικής.

Ελιά το ιερό δένδρο

Στην αρχαία Ελλάδα με το φύλλο και τα κλωνάρια της ελιάς στεφάνωναν τους νικητές ενώ ο καρπός και το λάδι αποτελούσαν την βασική τροφή των Ελλήνων.

Το λάδι παράγεται από τους καρπούς του δέντρου ελαία η Ευρωπαϊκή ή αλλιώς ελιά. Προτιμά κλίματα εύκρατα και οι καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι πολλές. Οι φαγώσιμοι καρποί της έχουν σάρκα με μικρότερη περιεκτικότητα σε λάδι,και είναι πιο ογκώδες. Για να περιορίσουμε την πικρή γεύση,των φαγώσιμων, υπάρχουν πολλές μέθοδοι.

Ειδικές προφυλάξεις παίρνονται στο μάζεμα των ελαιοποιήσιμων ελαίων ώστε οι καρποί να μην πάθουν ζημίες.

Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι με τα χέρια ενώ ο πιο σύντομος με το τίναγμα, ο δεύτερος τρόπος μειώνει αισθητά τον χρόνο μαζέματος αλλά είναι αρκετά βίαιος.

Το παρθένο ελαιόλαδο είναι το καλύτερο λάδι της αγοράς και προέρχεται από την πρώτη πίεση του καρπού της ελιάς, έχει ωραία γεύση, οσμή είναι διαυγές, με πρασινωπό ή χρυσοκίτρινο χρώμα.

Το χρησιμοποιούμαι σε σαλάτες και διάφορες σύνθετες παρασκευές. Το ελαιόλαδο παίρνεται από την σύνθλιψη των καρπών.

Το πρώτο είναι και το καλύτερο. Στο δεύτερο και τρίτο γίνετε η συγκέντρωση των καρπών και υπολειμμάτων της ελιάς. 

Από το πλύσιμο των ελαίων και τα υπολείμματα παίρνονται τα πυρηνέλαια που φτιάχνονται τα σαπούνια.

Τα στερεά υπολείμματα χρησιμοποιούνται σαν λίπασμα, σαν τροφή ζώων ή σαν καύσιμη ύλη.Τα 100 κιλά ελιάς δίνουν 15-25 κιλά ελαιόλαδο.

Το ελαιόλαδο ανάλογα με την οξύτητα του διακρίνετε σε:

 1-Ποιότητα Α=Όταν η οξύτητα του λαδιού δεν υπερβαίνει το 1%
2-Ποιότητα Β=Όταν η οξύτητα είναι κατώτερη από 2%
3-Ποιότητα Γ=Όταν η οξύτητα είναι κατώτερη από 3%

Το ελαιόλαδο όπως όλες οι λιπαρές ουσίες μπορεί να παρουσιάσει τάγγιση, ακόμη να νοθευτεί με διάφορα σπορέλαια, που το διαπιστώνουμε από την οσμή ή την γεύση, διαφορετικά με την χημική ανάλυση του ελαιόλαδου.