ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ 18Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ,  Ανάπτυξη εμβρύου:  Αυτή τη βδομάδα μπαίνετε και επίσημα στον πέμπτο μήνα της κύησης. Το μέγεθος του εμβρύου είναι 14 εκατοστά και ζυγίζει 180 γραμμάρια. Μπορεί να λυγίσει χέρια και πόδια κάτι που θα αρχίσετε και εσείς να το αντιλαμβάνεστε ολοένα και περισσότερο. Αρχίζει και σχηματίζεται λίπος, κάτι που θα το βοηθήσει να κρατηθεί ζεστό μετά τη γέννηση. Τα αυτιά του είναι πλέον στη σωστή θέση και ξεχωρίζουν από το κεφάλι. Αντιλαμβάνεται τους εξωτερικούς θορύβους και είναι σε θέση να ακούει τον χτύπο της καρδιάς σας, του εντέρου, το γουργουρητό της κοιλιάς και το αίμα που περνά από τον ομφάλιο λώρο. Πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει και τη φωνή σας. Στα κοριτσάκια σχηματίζεται η μήτρα και οι σάλπιγγες ενώ τα αγόρια έχουν εμφανή τα γεννητικά τους όργανα.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ 18Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Η μαμά: Είστε μια βδομάδα πριν το μισό της εγκυμοσύνης σας. Η  πορεία της προχωρά με κανονικούς ρυθμούς αλλά είναι πιθανόν να νιώθετε κάποιες ζαλάδες. Τώρα η καρδιά σας δουλεύει 50 % περίπου, περισσότερο από πριν, και σε συνδυασμό με την ολοένα και μεγαλύτερη πίεση της μήτρα στα αιμοφόρα αγγεία είναι λογικό να νιώθετε κάποιες ενοχλήσεις. Μην ανησυχείτε όμως, είναι απόλυτα φυσικό και αντιμετωπίζεται απλά αν ξαπλώνετε κατά διαστήματα στη διάρκεια της ημέρας, από την αριστερή πλευρά σας για να αυξήσετε την κυκλοφορία. Μπορεί όμως η ζαλάδα να προέρχεται  από μια ελαφρά υπογλυκαιμία κάτι που αντιμετωπίζεται εύκολα με την κατανάλωση ενός φρούτου.

Αν αντιλαμβάνεστε ότι η ψυχολογία σας δεν είναι σε καλή φάση μην τρομάζετε. Συμβαίνει σε πολλές εγκύους αλλά ξεπεράστε το σκεφτόμενη τον ερχομό του μωρού σας. Απολαύστε όσο περισσότερο γίνεται αυτή τη μοναδική περίοδο της ζωής σας. Μην προβληματίζεστε με υποθετικά ερωτήματα, γύρω από τις αλλαγές που θα φέρει στη ζωή σας, ο ερχομός του παιδιού σας. Άλλωστε σίγουρα θα έχετε τη συμπαράσταση του συντρόφου σας και όλων των αγαπημένων, που θα σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε με τα νέα δεδομένα.