Έρωτας χωρίς μάσκα. Η καραντίνα επιβάλλει να φοράμε μάσκες. Ο έρωτας επιμένει να παραμένει εσαεί γυμνός. Δεν προσαρμόζεται, δεν τιθασεύεται, δεν υπακούει, παρά μόνο στα αρχέγονο θυμοειδές του.

Ανασαίνει ελεύθερα, δε γνωρίζει κανόνες και νόμους, ταξιδεύει μακριά σε άλλες θάλασσες κι απόμερους τόπους χωρίς διαβατήριο, πιστοποιητικά, χωρίς εγγυήσεις ότι θα επιστρέψει. Ρηξικέλευθος, στρατιώτης άοκνος και στρατηγός, επαίτης μα και βασιλέας, αιχμάλωτος και κατακτητής.

Η Κάρμεν στην ομώνυμη όπερα τον τραγουδά: “Ο έρωτας είναι παιδί τσιγγάνων, νόμο δε γνώρισε ποτέ. Αν με αγαπάς δεν σε αγαπώ. Αν σ’ αγαπώ εγώ, φυλάξου”.

Δεν προσποιείται ακόμη κι αν το θέλει με ορμή που δεν κρύβεται. Δεν υπολογίζει χρώματα, ηλικία,  θρησκείες, εθνότητες. Όποιον κατακτά, τρελαίνεται.

Ο χορός στην Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι επίκαιρος και διαχρονικός. Είναι ανιδιοτελής.

«Η αγάπη που μετριέται είναι φτώχια», απαντά ο Μάρκος Αντώνιος στην λατρεμένη του ιέρεια Κλεοπάτρα, όταν τον ρωτάει πόσο την αγαπά στο έργο του Σαίξπηρ “Αντώνιος και Κλεοπάτρα”.

Ζευγάρια που αργούν να ιδωθούν κι όμως λατρεύονται, Ναπολέων και Ιωσηφίνα, ζευγάρια επαναστατικά Μαντώ Μαυρογένους και Δημήτριος Υψηλάντης, ζευγάρια που φτάνουν στην όχθη του θανάτου από πάθος Ρωμαίος και Ιουλιέτα.

Και τώρα; Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της καραντίνας εξακολουθεί να αναπνέει ο έρωτας ή φοράει μάσκα; Ρωτάει η σύγχρονη μούσα.

Ο γιος της Αφροδίτης κινεί τον κόσμο όσο υπάρχει ομορφιά στην φύση, όσο οι άνθρωποι έχουν παλλόμενη καρδιά.

Εξακολουθούμε να ερωτευόμαστε ίσως περισσότερο από ποτέ. Είναι η υπαρξιακή ανάγκη μας να συνδεθούμε. Να βγάλουμε τη μάσκα για να αγγίξουμε δύο άλλα χείλη, να νιώσουμε, να αισθανθούμε.

Όσο έχουμε ψυχή, ο έρωτας μας καταβάλλει, μας μαγεύει, μας κατακτά. Μας δολοφονεί μυητικά (Arthur Shopenhauer), μας σφυροκοπά (Friedrich Nietzschze).

Υπενθυμίζει το σκοπό της ύπαρξης και του κόσμου, τη λαχτάρα για τις μεγάλες ιδέες της ομορφιάς και της ελευθερίας, την ανάγκη για το σμίξιμο των ανθρώπων.

Έρωτας χωρίς μάσκα

Ιωάννα Η. Μάστορα, Δρ. Φιλοσοφίας Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών, Συγγραφέας, ερευνήτρια

Ιωάννα Μάστορα, Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Συγγραφέας, ποιήτρια

Ακολούθα την σελίδα του aboutwoman στο facebook