Έθνικ γεύσεις και υγιεινή διατροφή! Το τραπέζι μας καθημερινά πλημμυρίζει από πολύχρωμες, γευστικές λιχουδιές από όλο τον κόσμο.

Η παγκοσμιοποίηση είναι το μέσω που τα έφερε στο πιάτο μας. Σπεσιαλιτέ από τη Λιβανέζικη κουζίνα, από τις χώρες του Ανατέλλοντος Ηλίου και από τα εξωτικά πιάτα της Καραϊβικής, μέχρι την φίνα Γαλλική κουζίνα με τα αρώματα της,  μας προτρέπουν σε μια επιλογή προτάσεων γεύσεων και κουλτούρας πολυπολιτισμικής. Για να επιλέξουμε όμως πρέπει να γνωρίζουμε πια ¨πιάτα¨ από τις Έθνικ κουζίνες  είναι η πιο υγιεινά και συγχρόνως γευστικά.

Έθνικ γεύσεις και υγιεινή διατροφή!

Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να σας προτείνουμε πιάτα από διάφορες Έθνικ κουζίνες αλλά και να και τι να αποφεύγετε τις παγίδες που μπορεί να υπάρχουν.

Λίβανος

Ανατολίτική κουζίνα, έντονες γεύσεις. Υγιεινές επιλογές μας τα λαχανικά, σπεσιαλιτέ με κρέατα με ανάμειξη διαφόρων μπαχαρικών.

Πιάτο το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε: Κοτόπουλο κεμπάπ, σαλάτα fatoush.

Επίσης δοκιμάζουμε την σος hummus ή babagonnoush. Καταναλώνουμε άφοβα τα ψητά κρέατα.

Βιετνάμ

Κουζίνα χωρίς πολλά τηγανιτά ή άλλα λιπαρά φαγητά. Προσέχουμε όμως τις ποσότητες υδατανθράκων που θα καταναλώσουμε.

Πιάτο το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε: Σαλάτα με γαρίδες και πράσινη παπάγια, κοτόπουλο με τζίντζερ και λαχανικά στον ατμό.

Γευόμαστε το φυστικοβούτυρο χωρίς να το παρακάνουμε, ίσως είναι από τα μόνα λιπαρά που έχει η εθνική κουζίνα του Βιετνάμ μαζί με την υπερβολική χρήση αλατιού όπου βασίζετε και η γευστικότητα της.

Μεξικό

Το μυαλό μας πάει κατευθείαν στο λιωμένο τυρί και τα τσιπς αλλά η μεξικάνικη κουζίνα δεν είναι αυτή. Οι παραδοσιακές συνταγές έχουν ως βασικά υλικά τα θαλασσινά, το χοιρινό, το καλαμπόκι και τα τροπικά φρούτα.

Πιάτο το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε: Κοτόπουλο Fajita, tortillas-πίτες από καλαμπόκι, που ψήνονται πάνω σε πέτρα, tamales-ζύμη με κρέας και ξηρούς καρπούς ψημένα στον ατμό.

Προτιμάμε τις υπέροχες πικάντικες σάλτσες λαχανικών όπως η γκουακαμόλε ή το ντιπ με αβοκάντο και αποφεύγουμε τον πειρασμό της sour cream και τις σάλτσες τυριών.

Καραϊβική

Η εξωτική χώρα με την εξωτική κουζίνα και τα καυτερά φαγητά της.

Πιάτο το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε: Ψάρι ψητό με ρύζι και ανανά.

Απολαμβάνουμε την γεύση των πικάντικων λαχανικών το ψάρι ή το κοτόπουλο στα κάρβουνα. Για κύριο γεύμα ή επιδόρπιο επιλέξτε εξωτικά φρούτα, παπάγια, γκουάβα η ανανά.

Στα  κουζίνα των πουλερικών συγκαταλέγετε και ο ψαροφάγος (Αλκυόνη) σερβίρετε ψητός, προσέξτε τα τηγανητά αμυλώδη.

Κίνα

Στο βορά οι σπεσιαλιτέ τους βασίζετε στην χρήση λιπαρών, ξιδιού, και σκόρδου ενώ στο νότο στο άφθονο πιπέρι και τις γλυκές γεύσεις. Θα βρείτε πολλά πιάτα με γλυκόξινες γεύσεις που συνοδεύονται από νόστιμα λαχανικά που μπορούν και  κάνουν την διαφορά στο κύριο γεύμα για να σας κρατήσουν μακριά από της λιπαρές και τηγανιτές ανθυγιεινές επιλογές που δεν είναι λίγες.

Πιάτο το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε: Σούπα wonton και κοτόπουλο ή γαρίδες στον ατμό με λαχανικά. Παραγγείλετε ψιλοκομμένο κοτόπουλο με λαχανικά και καυτερή σος  Sichuan.

Αποφύγετε τα πιάτα με πάπια, τα τηγανητά αμυλώδη όπως τα egg rolls, τηγανιτό ρύζι και νουντλς.  Αντικαταστήσετε με φαγητά ψημένα στον ατμό κατά προτίμηση κοτόπουλο ή άπαχο χοιρινό και ζητήστε να τα συνοδεύσετε με ρύζι στον ατμό.

Ινδία

Η Ινδική κουζίνα είναι πικάντικη και γεμάτη από υγιεινές προτάσεις. Ινδία η χώρα των φημισμένων μπαχαρικών. Η νοστιμιά βρίσκεται στα καρυκεύματα, στα μπαχάρια με την ξεχωριστή γεύση και άρωμα αλλά και με θεραπευτικές ιδιότητες. Η βάση της κουζίνας είναι ίδια με την Ελληνική.

Πιάτο το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε: Κοτόπουλο ή γαρίδες tandoori (ψήσιμο στον παραδοσιακό ινδικό φούρνο με κάρβουνα, έπειτα από μαρινάρισμα). Επιλέξτε χορταρικά και λαχανικά όπως μελιτζάνες χύτρας.

Προσοχή στα αμυλώδη ή τα τηγανητά ορεκτικά όπως τα samosas και επιλέξτε τη σπεσιαλιτέ με φακές, που τις αποκαλούν dahi.

ΗΠΑ

Κουζίνα fast food. Μπέργκερ με μπέικον, πίτσα, τηγανητά Αμερικάνική κουζίνα. Έχει να προτείνει και πιο υγιεινά πιάτα.

Πιάτο το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε: Κοτόπουλο στη σχάρα με ψητή πατάτα.

Δεν παραγγέλνετε double Μπέργκερ με μπέικον κτλ ή σε super μέγεθος. Βασική επιλογή μας είναι η άπαχη πρωτεΐνη και τα λαχανικά και φυσικά μείνετε μακριά από οτιδήποτε τηγανιτό και το αντικαταστήστε με ψητό στο γκριλ ή στη σχάρα.

Ιταλία

Βάση της Ιταλικής κουζίνας είναι η pasta. Η άσπρη pasta σε κάθε σχήμα και μέγεθος, καλυμμένη με λιωμένη μοτσαρέλα ή κρέμα γάλακτος. Σίγουρα δεν είναι και η πιο υγιεινή πρόταση. Τα fettuccine Alfredo σίγουρα είναι μεγάλος πειρασμός και μπορείτε να ενδώσετε, αρκεί στο τραπέζι σας όλα τα υπόλοιπα εδέσματα να είναι πιο ελαφριά.

Πιάτο το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε: Σκαλοπίνια με λεμόνι, μακαρόνια με σάλτσα τομάτας. Παραγγείλετε μακαρόνια με σάλτσα τομάτας ή λαχανικών , όπως η arrdiata ή η primavera. Γευθείτε μια σούπα minestrone.

Προσοχή στην κρέμα γάλακτος, αντισταθείτε στα παχυντικά ορεκτικά, όπως το σκορδόψωμο και η σάλτσα Caesar, αποφύγετε την πολύ παχυντική παρμεζάνα. Η pasta φούρνου έχει τις περισσότερες θερμίδες. Απολαύστε σπαγγέτι ή πένες με σάλτσα πέστο. Προτιμήστε για τα κρεατικά σάλτσα με κρασί ή λεμόνι.

Γαλλία

Εκλεπτυσμένες γεύσεις και φίνα ελαφριά αρώματα έχουν τα χαρακτηριστικά της Γαλλικής κουζίνας. Η υπερβολή στα πολλά τυριά και κρεατικά μετατρέπει πολλές σπεσιαλιτέ σε ανθυγιεινές.

Πιάτο το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε: Bouillabaisse. Δοκιμάστε το τυπικό γαλλικό κοτόπουλο ή τις σούπες.

Έχετε υπόψη σας ότι το πατέ περιέχει πολύ υψηλές συγκεντρώσεις χοληστερόλης και λιπαρών, το φοντί είναι φορτισμένο με ανθυγιεινά λιπαρά όπως και τα γλυκά στο επιδόρπιο είναι με αυξημένες θερμίδες.

Ιαπωνία

Υγιεινή διαστροφή είναι η  βάση των υλικών της Ιαπωνικής κουζίνας.

Το διατροφικό μοντέλο αυτής της κουζίνας εξασφαλίζει υγεία και μακροζωία. Λιτές, καθαρές, φυσικές γεύσεις, πιάτα πλούσια σε λιπαρά οξέα ω-3 και ακόρεστα απαραίτητα για τον οργανισμό λιπαρά.

Πιάτο το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε: Sashimi, ωμό τεμαχισμένο ψάρι, Shiitake είδος μανιταριού που θυμίζει κρέας, temaki Sushi σαν χωνάκι, με ρύζι και διάφορα είδη γέμισης.

Επιμένετε στο sushi στα ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα, που κάνει τους Ιάπωνες να έχουν τα μικρότερα ποσοστά στις καρδιακές παθήσεις. Κάντε την υπέρβαση και παραγγείλετε γευστικά πιάτα με φύκια, που περιέχουν πολύ περισσότερα μέταλλα από κάθε άλλη φυτική πηγή. Μετά το φαγητό αντί για καφέ προτιμήστε πράσινο τσάι, που δρα κατά των καρδιακών παθήσεων και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες