Εύγεστα φαγητά. Η σωστή αναλογία σε αρωματικά χόρτα και μπαχαρικά κάνουν εύγευστα και τα πιο άνοστα φαγητά

Εύγεστα φαγητά

Όπως μια κρέμα, μια πούδρα, μια λοσιόν έχει το άρωμα της, έτσι και κάθε φαγητό έχει το δικό του άρωμα. Αυτό το επιτυγχάνουμε με την προσθήκη χορταρικών και διαφόρων μπαχαρικών, που έχουν δυνατό άρωμα. Έτσι θα έχουμε ένα φαγητό νόστιμο στη γεύση και ευχάριστο στην όσφρηση. Χρησιμοποιούμε λοιπόν τα μπαχαρικά και τα διάφορα αρωματικά χόρτα που υπάρχουν άφθονα. Πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε πως θα τα χρησιμοποιήσουμε, γιατί, αν ρίξουμε λίγο πάρα πάνω από το κανονικό, το αποτέλεσμα δεν θα είναι ευχάριστο.

Μπαχαρικά

 Όταν για παράδειγμα χρησιμοποιούμε λίγο περισσότερη ρίγανη, το φαγητό πικρίζει, το πολύ σκόρδο κάνει βαριά την αναπνοή, το πολύ πιπέρι ερεθίζει και προκαλεί δίψα. Πάντα λοιπόν χρειάζεται μια λογική δόση, που κάνει νόστιμα και τα πιο άνοστα φαγητά, γι’ αυτό προσέχετε στις αναλογίες. Μισό φύλλο δάφνης κι ένα κλωνί θυμάρι είναι αρκετά για να αρωματίσουν ευχάριστα ένα φαγητό. Τα δένετε μαζί με μια κλωστή που την δένετε στο χέρι της κατσαρόλας, και όταν δεν χρειάζονται πια την τραβάτε και τα βγάζετε εύκολα. Ξέρετε ότι η ρίγανη αρωματίζει τα ψητά, τις σαλάτες, ντομάτες, ψάρια κλπ. συγχρόνως είναι και αντισηπτικό, αλλά μη βάζετε πολύ. Ο βασιλικός έχει ένα ωραίο δυνατό άρωμα. Βάλετε λοιπόν ένα κλωνί φρέσκο βασιλικό μέσα στο ροσμπίφ, στην ντομάτα για σαλάτα των μακαρονιών κλπ., θα δείτε τι ευχάριστη γεύση δίνει στο φαγητό.

Σκόρδο

Το σκόρδο το ξέρουμε όλες μας πόσο ωφέλιμο είναι στον οργανισμό μας, αλλά και τι δυνατή οσμή έχει. Μη διστάζετε να κάνετε χρήση τουλάχιστον τις ημέρες που δεν βγαίνετε έξω.

Είναι ορισμένα φαγητά που χάνουν την προσωπικότητα τους, αν δεν έχουν μέσα το ιδιαίτερο  άρτυμα που τους ταιριάζει. Όπως ένα ραγκού, το μπούτι στο φούρνο, οι μελιτζάνες ιμάμ, οι κεφτέδες, το πλακί, η σκορδαλιά κι ένα σωρό άλλα, αν δεν έχουν το σκόρδο μέσα χάνουν την προσωπικότητα τους.

Κρεμμύδι

Το κρεμμύδι είναι ένα πρώτης τάξεως καρύκευμα για το φαγητό, προσθέτει νοστιμάδα και άρωμα. Μη διστάζετε να το χρησιμοποιείτε, όσο μπορείτε περισσότερο.

Πιπέρι

Το πιπέρι είναι ένα πολύ γνωστό μας άρτυμα. Έχει έλθει από τις Ινδίες. Έχουμε το άσπρο πιπέρι, που γίνεται, όταν ο καρπός έχει ωριμάσει και έχει φύγει το μαύρο περίβλημα του και δεν καίει πολύ. Το μαύρο είναι που πριν ακόμη ωριμάσει ο καρπός το κόβουν. Και τα δύο τα μεταχειριζόμαστε στη μαγειρική. Αυγά μάτια χωρίς μαύρο πιπέρι δεν είναι τίποτα. Για να μη φύγει το άρωμα του αφήστε το ολόκληρο φυλαγμένο σ’ ένα γυάλινο κουτί ερμητικά κλειστό, κι όταν χρειάζεσθε το κάνετε σκόνη. Ταιριάζει πολύ στη μαγειρική. Όπως λένε είναι το καλύτερο και το χειρότερο. Καλύτερο, όταν βάλετε την σωστή αναλογία κι όπου πρέπει, και χειρότερο, όταν βάλετε πολύ κι όπου τύχη.

Πάντα λοιπόν πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός κι όταν γράφει η συνταγή μια πρέζα να είναι μια πρέζα, για να έχετε ευχάριστο αποτέλεσμα.

Ακολούθα το aboutwoman στο facebook