Φλεγμονές, ασθένειες των εξωτερικών γεννητικών οργάνων. Φλεγμονές είναι αυτές μπορεί να προκληθούν από διάφορες αιτίες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αναπτύσσονται τα μικρόβια στρεπτόκοκκος ή σταφυλόκοκκος, που δημιουργούν το πύον.

Φλεγμονή του αιδοίου: Ένας τραυματισμός ή και η τριβή ακόμη των εσωρούχων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, αν μάλιστα το μέρος αυτό μολυνθεί κι από μικρόβια, τότε τα συμπτώματα είναι περισσότερο ενοχλητικά. Τη φλεγμονή του αιδοίου την καταλαβαίνει κανείς από το τσούξιμο, το κοκκίνισμα, τον πόνο και τα υγρά που συνήθως τρέχουν.

Μετά από μια επίμονη, χρόνια φλεγμονή του αιδοίου μπορεί, προ παντός σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, να δημιουργηθεί μια ρυτίδωση των χειλών του αιδοίου και του γύρω δέρματος, που συνοδεύεται από μια πολύ δυνατή φαγούρα. Τέτοιου είδους παθήσεις πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από γιατρό, γιατί καμιά φορά είναι τα πρώτα συμπτώματα καρκίνου.

Φλεγμονές και αποστήματα στους βαρθολινείους αδένες

Στο σημείο αυτό παρουσιάζεται  ένα έντονο οδυνηρό πρήξιμο. Η πάθηση μπορεί να μην είναι σοβαρή και προσβάλλει συνήθως νέες γυναίκες ενώ  πολλές φορές μπορεί να υποτροπιάσει. Όταν με τη φλεγμονή των αδένων αυτών συσσωρευτεί  και πύον, τότε μιλάμε για απόστημα του βαρθολινείου αδένος. Τις περισσότερες φορές σπάζει το απόστημα, βγαίνει το πύον και έτσι θεραπεύεται η φλεγμονή. Για να αποφευχθεί  υποτροπή της ασθένειας, πρέπει  να αφαιρεθεί ο αδένας στην περίοδο που δεν υπάρχει φλεγμονή.