Φυτά και άνθη εσωτερικού χώρου. Φυτά : Τα φυτά και τα λουλούδια δίνουν μια ζωντανή και φυσική χάρη στο δωμάτιο, συνεπώς αποτελούν αναμφισβήτητα μια πολύ καλή πρόταση διακόσμησης.

Παρόλ’ αυτά όμως, πολλά λουλούδια στα βάζα και ανθισμένα φυτά μέσα στο δωμάτιο μπορεί, όπως κάθε τι υπερβολικό, να χαλάει την αρμονία των χρωμάτων από αισθητικής άποψης.

Τα ζωηρά χρώματα ενός μπουκέτου από φρέσκα λουλούδια, ένα βάζο ή ένα μαξιλάρι, όπως και κάθε άλλη έντονα χρωματισμένη νότα, πρέπει να βοηθάει στη συμπλήρωση της αρμονίας των χρωμάτων μέσα στο δωμάτιο.

Μια καλή ιδέα έχει αποδειχθεί ότι είναι τα λουλούδια στο πρεβάζι ή γενικά κοντά στο παράθυρο, γιατί εκεί  είναι κατά γενικό κανόνα καλύτερα, η θέση τους.

Για να τοποθετήσουμε γλαστράκια με φυτά στον τοίχο υπάρχουν βάσεις για γλάστρες και για βάζα, με πολύ μεγάλη ποικιλία και με πρωτότυπα σχέδια από φερ- φορζέ ή από χοντρό μπρούτζινο σύρμα.

Τα πιο απλά από αυτά είναι πάντα τα καλύτερα, γιατί δεν υπερκαλύπτουν με τα δικά τους στολίδια και σκαλίσματα την όμορφη διακόσμηση που κάνει ένα αναρριχώμενο πχ. φυτό.

Σπαθίφυλλο

Μερικά λουλούδια τοποθετημένα με καλαισθησία, καμιά φορά και ένα μοναδικό, δίνει τη χρωματιστή νότα στο δωμάτιο, σαν ολόκληρο μπουκέτο. Σημασία έχει, έστω και αυτό το μοναδικό λουλούδι, να είναι τοποθετημένο σε τέτοιο σημείο και με τέτοιο τρόπο, πού όχι μόνο να αξιοποιείται το ίδιο σε όλη του την ομορφιά, αλλά να προσαρμόζεται με χάρη στο σύνολο του δωματίου.

Στην εκλογή των φυτών, όμως που θα βάλουμε μέσα στο δωμάτιο, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας όχι μόνον τα χρώματα των  φυτών, αλλά και εάν είναι ανάλογα διακοσμητικά. Κατάλληλα γι’ αυτή τη χρήση είναι, τα καλαμωτά με τις λεπτές και αιχμηρές λόγχες τους.

Πάντως άσχετα με την τελική μας προτίμηση και προσωπικό γούστο, το απαγορευτικό είναι να μην καταλήξουμε στην επιλογή της πλαστικής ομορφιά. Τα τυποποιημένα, ψεύτικα λουλούδια και φυτά δεν έχουν την ζωηράδα, την ομορφιά και τη χάρη των αληθινών που μεταξύ άλλων έχουν το πλεονέκτημα να απορροφούν από την ατμόσφαιρα οσμές, μικρόβια και ακτινοβολίες των ηλεκτρικών συσκευών.

Φυτά και άνθη εσωτερικού χώρου

Μερικές από τις καλύτερες επιλογές φυτών εσωτερικού χώρους είναι:

  • Σπαθίφυλλο, είναι  από τα φυτά που έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται εύκολα σε διαφορετικές συνθήκες και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται πολύ συχνά σε εσωτερικούς χώρους. Το σπαθίφυλλο αναπτύσσεται καλά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Το  φως που  έχει ανάγκη πρέπει να φιλτράρεται μέσα από κουρτίνα και να μη το παίρνει απευθείας γιατί θα κάψει τα φύλλα του. Χρειάζεται πότισμα περίπου μία φορά την εβδομάδα από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη και 2-3 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι. Σπουδαίο πλεονέκτημα του σπαθίφυλλου, είναι ότι ανήκει στα φυτά που συνιστά η NASA καθώς έχει την ιδιότητα να καθαρίζει την ατμόσφαιρα του σπιτιού ή του γραφείου από επικίνδυνες τοξικές ουσίες.
  • Κέντια, φυτό με μακριά κλαδιά και παλαμοειδές φύλλωμα. Διατηρείται εύκολα σε μέτριες συνθήκες θερμοκρασία και υγρασίας και αυτό κάνει την Κέντια ένα από τα δημοφιλέστερα φυτά εσωτερικού χώρου
  • Δράκαινα,  είναι εύκολο φυτό καθώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση και είναι απρόσβλητη από τις περισσότερες ασθένειες. Είναι όμως ευαίσθητη στο κρύο και το έντονο φως.
  • Ζάμια, φυτό αντοχής, ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αντέχει την έκθεση στον ήλιο αλλά όχι τα έντονα σκιώδη μέρη.
  • Μπέντζαμιν, είναι ένα είδος φίκου με πλούσιο φύλλωμα.  Στη χώρα μας αντέχει και στη βεράντα και φτάνει σε μεγάλη ανάπτυξη αν η γλάστρα του είναι μεγάλη και έχει σωστή περιποίηση.
  • Φιλόδεντρο, αναρριχόμενο με πλούσιο και μεγάλοφύλλωμα σε σχήμα καρδιάς. Φυτό ανθεκτικό, αποτελεί εξαιρετική λύση για σκοτεινά σημεία.
  • Ζάμια
  • Γουσμάνια, ανθεκτικό φυτό και χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Είναι ιδιαίτερα όμορφο και συνδυάζει δύο χρώματα.
  • Κάκτος, όπως και η αλόη απορροφούν την ακτινοβολία που εκπέμπουν ηλεκτρονικές συσκευές, οθόνες υπολογιστών, τηλεοράσεις και φιλτράρουν τον αέρα που αναπνέουμε. Έχει μεγάλη αντοχή και δεν θέλει πολύ περιποίηση.

Φυτά και άνθη εσωτερικού χώρου

Πέρα λοιπόν από την αισθητική τους παρουσία, τα φυτά εσωτερικού χώρου βοηθούν πολύ στην βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Έχουν την ικανότητα να δημιουργούν το δικό τους μικροκλίμα απορροφώντας θερμότητα και απελευθερώνοντας υδρατμούς, βελτιώνοντας έτσι την υγρασία του χώρου. Επίσης μειώνουν την αρτηριακή πίεση, καταπολεμούν το στρες και το άγχος, ενώ  βοηθούν ακόμα στη συγκέντρωση και τη βελτίωση της μνήμη. Επιπλέον βελτιώνουν την ψυχική υγεία, ηρεμία και χαλάρωση. Απορροφούν το θόρυβο και τη σκόνη και συμβάλουν ακόμα και στην γρήγορη ανάρρωση των ασθενών.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου αναμφισβήτητα συντελούν στην ποιότητα και βελτίωση του ευ ζην, γι’ αυτό θα αποτελούν πάντα απαραίτητο κομμάτι της ζωής μας και μια πολύ καλή διακοσμητική επιλογή για την ομορφιά του προσωπικού μας χώρου στο σπίτι ή και το γραφείο.