Μια συνταγή γλυκού του κουταλιού με φρούτο

Υλικά

 • 8 περγαμόντα μεγάλα ή περίπου 1800γρ περγαμόντα
 • 1 κιλό ζάχαρη
 • 3 κούπες νερό
 • χυμό από 1 λεμόνι
 • 1/2 βαζάκι γλυκόζη

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο

Εκτέλεση συνταγής

 1. Πλύνουμε καλά τα περγαμόντα τα ξύνουμε γύρω γύρω με έναν τρίφτη ψιλό. για να μην χάσουν το χρώμα τους πολύ και τα περνάμε  μια φορά επιπλέον από νερό για ξεπίκρισμα.  Κόβουμε λίγο στο πάνω και κάτω μέρος τη φλούδα σαν καπάκι όσο χρειάζεται ώστε να είναι καθαρή η φλούδα. Χαράζουμε κυκλικά στο στρόγγυλο λευκό τμήμα ώστε να αφαιρεθεί πιο εύκολα ατόφια η φλούδα. Με ένα μαχαιράκι  χαράζουμε το φρούτο γύρω-γύρω όπως θα καθαρίζαμε ένα πορτοκάλι κάθετα σε  κομμάτια .
 2. Τυλίγουμε σε ρολάκια και τα στηρίζουμε με οδοντογλυφίδες. Αν τα κόψαμε σαν τραπέζια ή σαν τρίγωνα, ξεκινάμε τυλίγοντας από την μεγάλη πλευρά και στερεώνουμε την μικρή με οδοντογλυφίδα. Μπορούμε να τα τυλίξουμε αφού τα βράσουμε μια φορά. Καθώς τα τυλίγουμε τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό.
 3. Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράζει και ρίχνουμε τα περγαμόντα μέσα να βράζουν 20 λεπτά. Μόλις πάρει την πρώτη βράση τα μεταφέρουμε  με μια τρυπητή κουτάλα σε άλλη κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα αφήνουμε να βράσουν άλλα 15 λεπτά. Το νερό  κιτρινίζει. Όταν τελείωση η βράση σε μια καθαρή κατσαρόλα με χλιαρό νερό και τα αφήνουμε για 24 ώρες.
 4. Την επόμενη ημέρα   αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες από τα περγαμόντα.  Σε μια κατσαρόλα βάζουμε  τη ζάχαρη και το νερό της συνταγής και αφήνουμε να βράσουν. Μετά από 10 λεπτά βάζουμε μέσα το χυμό ενός λεμονιού  τη γλυκόζη και τα περγαμόντα και αφήνουμε να βράσουν καλά 30 λεπτά να βγάλουν αφρό. Τον ξαφρίζουμε με μια κουτάλα. Δεν πρέπει να μείνει αφρός μέσα  για να μην ζαχαρώσει.
 5. Το γλυκό αρχίζει να «δένει» όταν  το σιρόπι που στάζει από ένα κουταλάκι σταγόνα σταγόνα. Αφήνουμε ένα 2ωρο να τραβήξει και να βγουν όλα τα υγρά . Τέλος το βάζουμε να βράσει 15 λεπτά ακόμα, αν αφρίσει ξανά μαζεύουμε τον αφρό και το αφήνουμε να κρυώσει.
 6. Το γλυκό μας όταν είναι έτοιμο το βάζουμε  σε βαζάκια