Γυμναστική για την αντιμετώπιση των πόνων της μέσης

Γυμναστική : Οι κοιλιακοί μυς τεντώνονται με τις εγκυμοσύνες που περνά η γυναίκα στη ζωή της. Εάν λείψουν δε οι κινήσεις για το δυνάμωμα των μυών  αυτών στην καθημερινή ζωή, εξακολουθεί συχνά και μετά τον τοκετό η χαλάρωση αυτή των κοιλιακών μυών. Στο τέλος καταλήγει, ακόμη και στις γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει, να μην έχουν πια δύναμη τα τοιχώματα της κοιλιάς να συγκρατήσουν τα σπλάγχνα, λόγω της μεγάλης απόστασης που έχει το τόξο των πλευρών από το ισχίο εκ κατασκευής.

Με τη χαλάρωση των τοιχωμάτων της κοιλιάς αυξάνεται το βάρος του σώματος εμπρός και ισορροπείται με το κράτημα του επάνω κορμού προς τα πίσω. Όπως όταν κρατά κανείς ένα βαρύ δίσκο κυρτώνει τη μέση του προς τα μέσα για να μη πέσει προς τα εμπρός, έτσι και η γυναίκα που έχει χαλαρωμένα κοιλιακά τοιχώματα αποκτά μέση κυρτωμένη προς τα μέσα.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια επιβάρυνση στα οστά της σπονδυλικής στήλης και των γύρω νεύρων, που οδηγούν σε σοβαρές τοπικές βλάβες, οπότε και εν συνεχεία αρχίζουν πόνοι του μυϊκού συστήματος των γλουτών, οι γνωστοί πόνοι της μέσης.

Έχει αποδειχθεί ότι η γυμναστική ωφελεί πάρα πολύ στους πόνους αυτούς, που είναι συχνό φαινόμενο στη γυναίκα.