Γυναίκα και πλαστικές επεμβάσεις. Πολλές είναι σήμερα οι γυναίκες που καταλήγουν σε κάποιου είδους επέμβαση πλαστικής χειρουργικής με την ελπίδα να αποκτήσουν σαφώς βελτιωμένη αισθητικά εμφάνιση. Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς ποιοι είναι οι λόγοι που θα ωθούσαν μια γυναίκα να καταφύγει σε παρεμβατικές αισθητικές επεμβάσεις.

Ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει συμπεριφορές και απόψεις των γυναικών όσον αφορά την εξωτερική τους εμφάνιση είναι τα ΜΜΕ. Τα ΜΜΕ προβάλουν σε κάθε ευκαιρία γυναικεία σώματα ως μέσο διαφήμισης και προώθησης προϊόντων. Είναι εύκολο να δει κανείς γυναικεία σώματα όχι μόνο παρακολουθώντας ταινίες και τηλεοπτικές σειρές αλλά και διαφημίσεις προϊόντων που δεν σχετίζονται άμεσα με το γυναικείο σώμα, όπως αφίσες ημίγυμνων γυναικών στο δρόμο να διαφημίζουν κάποιο γιαούρτι. Τα σώματα που χρησιμοποιούνται είναι λεπτά, νεανικά και σφριγηλά που σύμφωνα με τις προσταγές  του εμπορίου θα κάνουν την προώθηση των προϊόντων τους πετυχημένη. Όντας βομβαρδισμένη από καλλίγραμμα γυναικεία σώματα η μέση ελληνίδα γυναίκα αναπόφευκτα συγκρίνει το δικό της σώμα και εμφάνιση με τις εικόνες που βλέπει καταλήγοντας σε λανθασμένα συμπεράσματα όπως ότι δεν είναι αρκετά όμορφη ή ότι έχει παραπάνω κιλά ή ότι έχει περισσότερο σωματικό λίπος από το επιθυμητό.

Η γυναίκα παγιδεύεται σε αρνητικό  τρόπο σκέψης έχοντας μη πραγματικές απόψεις και προσδοκίες για την εξωτερική της εμφάνιση όπως ότι δεν είναι αρκετά καλή, ότι δεν συμπίπτει με τα πρότυπα ομορφιάς και ότι δεν είναι αρκετά επιθυμητή.  Αισθάνεται μειονεκτικά και συνεχώς συγκρίνει τον εαυτό της με σώματα μοντέλων τα οποία όμως δεν αντιπροσωπεύουν το μέσο γυναικείο σώμα καθώς  δεν είναι λίγες οι φορές που μοντέλα έχουν αποκλειστεί από διεθνείς συγκεντρώσεις καλλιστείων λόγω σωματικού λίπους κατώτερου του φυσιολογικού.

Σε πολλές περιπτώσεις η γυναίκα φτάνει σε υπερβολές και έχει εμμονές με την τελειότητα πιστεύοντας πως αν αφαιρέσει λίπος από συγκεκριμένα σημεία του σώματος, αν αλλάξει το πηγούνι, τη μύτη ή προβεί σε βλεφαροπλαστική επέμβαση η ζωή της θα αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο και θα είναι περισσότερο ευτυχισμένη.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η γυναίκα καταφεύγει στον πλαστικό χειρούργο τον οποίο βλέπει ως φανταστικό σύμμαχο που θα την βοηθήσει να φτάσει στην τελειότητα. Πολλές φορές η γυναίκα μπορεί να είναι μπερδεμένη και όχι αρκετά σίγουρη εάν η πλαστική επέμβαση που θα κάνει θα την βοηθήσει πραγματικά στη ζωή της και δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι πλαστικοί χειρούργοι θα εκμεταλλευτούν την γυναικεία απόγνωση για να ωφεληθούν χρηματικά.

Δυστυχώς η γυναίκα σήμερα προσπαθεί να δείξει τη θηλυκότητά της προσπαθώντας να διατηρηθεί νέα και να συγκριθεί με γυναίκες πολύ νεώτερες από την ίδια που το επάγγελμά τους απαιτεί να φαίνονται πάντοτε νέες, αδύνατες και περιποιημένες. Δυστυχώς η γυναίκα έχει χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό της και στοχεύει στην εξωτερική της εμφάνιση για να δείξει την θηλυκή της πλευρά. Αυτό όμως που θα ήταν χρήσιμο να κάνει είναι να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές της, να πιστέψει περισσότερο στον εαυτό της, να αποδεχτεί το σώμα της έτσι όπως είναι και να μπορέσει να απολαύσει τον εαυτό της και τη ζωή της έχοντας υπόψη της ότι κάθε ηλικιακή εποχή φέρνει μαζί της διαφορετικές προκλήσεις και διαφορετικές προτεραιότητες για αυτό τον λόγο έχει και διαφορετικές ομορφιές.

Μόνο εάν η γυναίκα αποδεχτεί και αγαπήσει το σώμα της θα μπορέσει να αγαπήσει και να αποδεχτεί και τον σύντροφό της.

Dr. Θάνος Ε. Ασκητής

Νευρολόγος–Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας