Η ιστορία της μπομπονιέρας, ο συμβολισμός της και γιατί τη δίνουμε; Η μπομπονιέρα είναι μια συνήθεια χρόνων για το μυστήριο του γάμου και της βάπτισης. Αποτελεί μαρτυρία του μυστηρίου κι ένα δώρο-ενθύμιο προς τους καλεσμένους!

Η ιστορία όμως της μπομπονιέρας ξεκινάει αιώνες πριν. Από τον Λουδοβίκο τον βασιλιά της Γαλλίας ο οποίος ως ανταπόδοση στους καλεσμένους του έδινε για δώρο μικρά κουτάκια από κρύσταλλο και χρυσό που ήταν γεμάτα με καραμέλες.

Οι bon-bon, όπως ονομάζονται οι καραμέλες, έδωσαν το όνομα τους στο δώρο του Λουδοβίκου, που το ονόμασε bobonierre.

Την ιδία εποχή στην Ιταλία οι οικογένειες του ζευγαριού πριν το γάμο αντάλλαζαν μεταξύ τους μικρά δώρα που περιείχαν γλυκίσματα που συμβόλιζαν καλή τύχη.

Τη συνήθεια αυτή κράτησαν στη συνέχεια οι πρώτοι Ευρωπαίοι αριστοκράτες οι οποίοι προσέφεραν γλυκά σε γεννήσεις, βαφτίσια και γάμους. Αργότερα καθιερώθηκε από πολλούς να προσφέρουν στους γάμους γλυκά με μέλι και καρύδια ή γλυκά του κουταλιού με ξηρούς καρπούς που συμβόλιζαν την γλυκιά ζωή, την ευτυχία και την γονιμότητα!

Η ιστορία της μπομπονιέρας, ο συμβολισμός της και γιατί τη δίνουμε;

Η λέξη μπομπονιέρα σημαίνει «ένα μικρό κουτί ή δοχείο για καραμέλες». Οι πρώτες μπομπονιέρες ήταν δημιουργήματα από χρυσό, κρύσταλλο, πορσελάνη και πολύτιμους λίθους. Ήταν προτέρημα των πλουσίων μόνο μιας και εκτός απ’ τα πολύτιμα αυτά στοιχεία, η ζάχαρη ήταν σπάνιο και ακριβό υλικό. Η προσφορά περιοριζόταν σε αμύγδαλα και φρούτα στους γάμους έως τον 13ο αιώνα, οπότε και έγινε η πρώτη προσπάθεια επικάλυψης με ζάχαρη.

Έτσι μας προέκυψε το πρώτο κουφέτο. Πολύ αργότερα (μετά τη βιομηχανική επανάσταση) η μαζική παραγωγή του έγινε συμφέρουσα, η μπομπονιέρα με κουφέτα έγινε διαθέσιμη σε όλες της κοινωνικές τάξεις.

Με υλικά κατασκευής τα αμύγδαλα και επιστρώσεις ζάχαρης , χωρίς να λείπουν οι σοκολατένιες και φρουτένιες γεύσεις, είναι το κλασσικό γλυκό του γάμου .

Το αμύγδαλο συμβολίζει τους απογόνους του ζευγαριού. Η επίστρωση της ζάχαρης δημιουργεί την τελική γλυκόπικρη γεύση του κουφέτου παραπέμποντας στις πίκρες και τις χαρές του έγγαμου βίου.

Η παράδοση λέει ότι τα κουφέτα προσφέρονται σε τριάδες ή πεντάδες.

Αν επιλέξετε άλλον αριθμό κουφέτων πρέπει να είναι πάντα μονός, ούτως ώστε να συμβολίζει το Αδιαίρετο του ζευγαριού.

Το λευκό τους χρώμα συμβολίζει τις ευτυχισμένες μέρες που θα μοιραστείτε με τον σύντροφο σας. Η γλυκιά τους γεύση τη ζωή που σας περιμένει. Το αμύγδαλο τη γονιμότητα και τους γερούς διαδόχους που θα αποκτήσετε!

Οι τριάδες συμβολίζουν τη νύφη, τον γαμπρό και το παιδί τους. Οι πεντάδες συμβολίζουν την υγεία, τη μακροζωία, τη χαρά, την ευημερία και τη γονιμότητα του ζευγαριού.

Η ιστορία της μπομπονιέρας, ο συμβολισμός της και γιατί τη δίνουμε;

Οι μπομπονιέρες σήμερα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της γαμήλιας τελετής. Αποτελούν το ευχαριστήριο δώρο και ένα ενθύμιο που προσφέρουν οι νεόνυμφοι στους καλεσμένους, για να εκφράσουν τις ευχαριστίες που τους τίμησαν με την παρουσία τους στην ωραιότερη μέρα της ζωής τους, το γάμο τους.

Με την πάροδο των ετών και φτάνοντας στο σήμερα η συνήθεια έχει γίνει πλέον παράδοση. Το δώρο-ενθύμιο των καλεσμένων ενός μυστηρίου είναι η μπομπονιέρα που είθισται να περιέχει κουφέτα σε μονό αριθμό!

Μπορεί το πέρασμα των ετών να βοήθησε στο να μεγαλώσει η ποικιλία στα σχέδια της μπομπονιέρας και στις γεύσεις του κουφέτου, ωστόσο ο μονός αριθμός των κουφέτων (3 ή 5 ή 7 …) παραμένει σταθερός! Ο μονός αριθμός των κουφέτων συμβολίζει το αδιαίρετο του ζευγαριού, την ένωση των δυο σε ένα σώμα.

Σήμερα η αγορά περιέχει σχέδια για όλα τα γούστα και για όλες τις τσέπες! Ποικιλία υλικών, χρωμάτων, σχεδίων και γεύσεων κουφέτων!!!

Αφιερώστε χρόνο για την επιλογή και τη δημιουργία μιας όμορφης μπομπονιέρας για το γάμο σας ή τη βάφτιση του παιδιού σας! Ένα «ευχαριστώ» στους καλεσμένους σας για την παρουσία τους και την αγάπη τους.