Ήλιος και προστασία: 10 tips για τα αντηλιακά. Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν από το καλοκαίρι και ήδη οι τολμηροί ξεκίνησαν για τα πρώτα τους μπάνια. Απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε λουόμενο είναι το αντηλιακό. Ωστόσο υπάρχουν μερικά πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε πριν από την εξόρμηση στην παραλία.

Καταρχήν είναι γνωστό ότι η ηλιακή ακτινοβολία σε μεγάλο βαθμό είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για το δέρμα:

  • η υπεριώδης ακτινοβολία UVΑ προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, επηρεάζει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τον καρκίνο του δέρματος, ενώ η ακτινοβολία UVB ευθύνεται για τα ηλιακά εγκαύματα.

Προκειμένου να προστατευθούμε από τις ανεπιθύμητες συνέπειες της ηλιοθεραπείας, χρησιμοποιούμε το αντηλιακό. Κατά πόσο όμως μας βοηθάει και τι πρέπει να προσέχουμε, ακόμα κι όταν το φοράμε;

Ήλιος και προστασία: 10 tips για τα αντηλιακά

1.Οι ακτίνες UVB δεν μπορούν να διαπεράσουν τα γυάλινα παράθυρα. Όμως οι ακτίνες UVA μπορούν γι’ αυτό πρέπει να φοράτε αντηλιακό ακόμα κι όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους.

2. Ελάχιστοι άνθρωποι βάζουν σωστά το αντηλιακό τους. Η σωστή ποσότητα για τις εκτεθειμένες περιοχές είναι τόση, όση χωρά μέσα σε ένα σφηνάκι.

3. Το ιδανικό αντηλιακό πρέπει να έχει δείκτη προστασίας πάνω από 15 και να είναι αδιάβροχο.

4. Τα αντηλιακά συνήθως αντέχουν για περίπου 3 χρόνια, όμως καλό είναι να τα καταναλώνετε μέσα σε ένα καλοκαίρι.

5. Ο λεγόμενος «δείκτης προστασίας» στα αντηλιακά, αφορά την αντανάκλαση του προϊόντος στις ακτίνες UVB. Ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει εγκεκριμένο σύστημα που να προσδιορίζει την προστασία από την UVA.

Ήλιος και προστασία: 10 tips για τα αντηλιακά

6. Το αντηλιακό μειώνει την παραγωγή βιταμίνης D, γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσέχουν ιδιαίτερα τη χρήση του τα άτομα που έχουν έλλειψη στη συγκεκριμένη βιταμίνη.

7. Μην πέφτετε στην παγίδα του υψηλού δείκτη προστασίας. Ο περισσότερος κόσμος προτιμά αντηλιακά με υψηλό δείκτη και βάζει μικρότερη ποσότητα, γεγονός που επιβαρύνει το δέρμα.

8. Η πρόσθετη βιταμίνη Α στα αντηλιακά προϊόντα ενδέχεται να επιταχύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος. Η παλμιτική ρετινόλη είναι ένα αντιοξειδωτικό, που επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος. Ωστόσο μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη των όγκων του δέρματος και να προκαλέσει βλάβες, όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως

9. Στην Ευρώπη, οι κατασκευαστές των αντηλιακών μπορούν να «αντιπαραθέσουν» τα προϊόντα τους με οποιαδήποτε από τις επτά χημικές ουσίες που φιλτράρουν τις ακτίνες UVA. Αντίθετα, στις ΗΠΑ οι κατασκευαστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο τρία από τα συστατικά φιλτραρίσματος της UVA. Γιατί στην Αμερική πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 7 χρόνια για την έγκριση του προϊόντος από τον επίσημο φορέα.

10. Το αντηλιακό δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι, αφού ενώ η άμμος αντανακλά μόλις το 25% των ακτίνων του ήλιου, το χιόνι αντανακλά το 80%.