Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και των Ερωτευμένων. Η 14η Φεβρουαρίου είναι η Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου, η οποία έχει καθιερωθεί ως η «ημέρα των ερωτευμένων».

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Η προέλευση της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου είχε αρχίσει επ’ αφορμής μιας παλιάς ρωμαϊκής γιορτής, η οποία είναι γνωστή ως Λουπερκάλια (Lupercalia). Η γιορτή γιορτάζεται από 13 έως 15 Φεβρουαρίου και περιλάμβανε σφαγή ζώων, παντρολογήματα και μια τελετουργία γονιμότητας.

Άλλη εκδοχή. Τον 3ο αιώνα, ο αυτοκράτορας Κλαύδιος ΙΙ εκτέλεσε στις 14 Φεβρουαρίου δύο άνδρες, οι οποίοι είχαν και οι δύο το όνομα Βαλεντίνος.

Το μαρτύριό τους έτυχε τιμής από την Καθολική Εκκλησία με τον εορτασμό της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.

Έρως και Αφροδίτη

Το σύμβολο που συνδέει την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι το τόξο και το βέλος του θεού Έρωτα. Ο Έρως είναι ο θεός της επιθυμίας, της αγάπης και της ερωτικής έλξης. Γιος της Αφροδίτης, της θεάς της ομορφιάς και της γονιμότητας.

Επιχείρηση η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια τεράστια «επιχείρηση» με ετήσιο τζίρο που αγγίζει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια! Τα 4,5 δισεκατομμύρια για κοσμήματα, τα 5 δισ. για δείπνο σε εστιατόρια, τα 1,98 δισ. για λουλούδια και τα 1,20 δισ. για ευχετήριες κάρτες. Τα υπόλοιπα για γλυκά και ρούχα.

Ο άνδρας στις ΗΠΑ ξοδεύει περίπου 198 δολάρια για την Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου, ενώ η γυναίκα 100 δολάρια. Οι νέοι, ηλικίας μεταξύ 25-35 ετών ξοδεύουν περίπου 234 δολάρια.

Απαγορεύουνε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Έξι χώρες απαγορεύουν τον εορτασμό της «ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου» γιατί ενθαρρύνει το περιστασιακό και εκτός γάμου σεξ και την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτές είναι: η Ινδονησία το Ιράν, η Σαουδική Αραβία η Μαλαισία, η Ινδία και το Πακιστάν.

Σημειωτέον, η επαρχία Μπέλγκοροντ (Belgorod) στη Ρωσία απαγόρευσε την Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου το 2011.

Αρραβώνες και δώρα

Έρευνα έχει δείξει ότι το 12% των Αμερικανών αρραβωνιάζεται την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Επίσης πολλές οι προτάσεις γάμου στις ΗΠΑ.

Το 49% των γυναικών στην Αμερική χωρίζουν από τους συντρόφους τους, αν δεν τους κάνουν κάποιο δώρο για την Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου. Το 15% των γυναικών ΗΠΑ στέλνουν οι ίδιες λουλούδια στον εαυτό τους την Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου!

Ερωτική επιθυμία

Οι πωλήσεις προφυλακτικών είναι υψηλότερη τις ημέρες πριν την «ημέρα των ερωτευμένων» με σημαντική αύξηση του 20-30% περισσότερο από το συνηθισμένο.

Ανάλογη αύξηση πωλήσεων για τεστ εγκυμοσύνης ένα μήνα μετά την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου!

Διεθνής Ημέρα Προφυλακτικού

Η 13η Φεβρουαρίου σε συνδυασμό με την Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου, γιορτάζει ως Διεθνής Ημέρα Προφυλακτικού. Για την προώθηση της πρόληψης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και των ανεπιθύμητων κυήσεων.

Το μεγαλύτερο σε διάρκεια φιλί

Σύμφωνα με το Guinness World Records,το μεγαλύτερο σε διάρκεια φιλί διήρκεσε 58 ώρες, 35 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα και το έκανε ένα ζευγάρι Ταϊλανδών. Η εκδήλωση έλαβε χώρα από το αμερικανικό τηλεοπτικό σόου Ripley’s Believe It or Not στις 12-14 Φεβρουαρίου του 2013.

Ακολούθα την σελίδα του aboutwoman στο facebook