Κανταΐφι | Εκπληκτική παραδοσιακή συνταγή γλυκίσματος σιροπιαστού. Το κανταΐφι (τουρ.:Kadayif) ή καταΐφι είναι γλυκό του ταψιού ή αλλιώς ένα σιροπιαστό γλυκό που συναντάται σε αρκετές κουζίνες των χωρών της Μέσης Ανατολής και των πρώην Οθωμανικών χωρών. Το γλυκό έχει κύριο συστατικό του το ψωμί.
Φτιάχνεται από μια ειδική, θρυμματισμένη ζύμη (καταΐφι), ινώδους μορφής, η οποία παράγεται από σιτάρι και νερό -ωστόσο η φυλλοειδής αυτή ζύμη χρησιμοποιείται και για την παραγωγή μοναδικών αλμυρών ορεκτικών.- συνήθως, το γλύκισμα περιέχει ξηρούς καρπούς (αμύγδαλο, φουντούκι, φιστίκια) και μέλι που του προσδίδουν τραγανή και ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.
Πολλές χώρες διεκδικούν την δημιουργία του γλυκού διότι η ακριβής καταγωγή του χάνεται μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Παρ’ ‘όλα αυτά, η επικρατέστερη θεωρία είναι πως το γλυκό δημιουργήθηκε στο Αφιόν Καραχισάρ της Μικράς Ασίας (τωρινής:Τουρκίας).
Το κανταΐφι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές γλυκό στις Αραβικές χώρες όπως είναι ο Λίβανος και η Αίγυπτος και ιδιαίτερα στην Παλαιστίνη και στον πρώην Οθωμανικό κόσμο, στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Συνήθως συνοδεύεται με παγωτό καϊμάκι και σερβίρεται, κατά κύριο λόγο, με ελληνικό καφέ και σπανιότερα με ρακί και ούζο.
Κανταΐφι | Εκπληκτική παραδοσιακή
Υλικά
• 1/2 κιλό κανταΐφι
• 1/2 κιλό χοντροκοπανισμένα καρύδια
• 1/4 κούπας τριμμένη φρυγανιά
• 3 κουταλάκια γλυκού κανέλα.
• 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό γαρύφαλλο τριμμένο
• 1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα λεμονιού
• 1/4 κούπας ζάχαρη
• 500 γραμμάρια περίπου βούτυρο φρέσκο λυόμενο
Για το σιρόπι
• 3.1/2 κούπας ζάχαρη
• 1/2 κούπα γλυκόζη
• 2 κούπες νερό
• 2 ξύλα κανέλας και φλούδα από ένα λεμόνι, όχι ξύσμα
Κανταΐφι | Εκπληκτική παραδοσιακή συνταγή
Εκτέλεση συνταγής
1. Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά μας.
2. Ξεδιπλώνουμε το κανταΐφι και το κόβουμε σε μήκος περίπου 14 πόντων Παίρνουμε μια λωρίδα στο χέρι μας και με τα δάκτυλά μας οπού είναι κολλημένες οι ίνες τις ξεκολλάμε. Βάζουμε στην παλάμη μας την λωρίδα και στην άκρη της βάζουμε με κουταλάκι λίγο από το μίγμα των καρυδιών. Τυλίγουμε χαλαρά σε ρολό και το βάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι.
3. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας βάζοντάς στριμωχτά τα κανταΐφια μας, γιατί στο ψήσιμο μαζεύουν.
4. Με κουτάλι ρίχνουμε λίγο-λίγο το λιωμένο βούτυρο πάνω στα κανταΐφια για να βουτυρωθουν καλά.
5. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσόξανθο χρώμα.
Παρασκευή σιροπιού
Σε κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και το αφήνουμε 5 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει.
Όταν είναι έτοιμο ψημένο το κανταΐφι μας το σιροπιάζουμε ρίχνοντας με κουτάλι λίγο λίγο το σιρόπι να σιροπιαστούν καλά. Καυτό το κανταΐφι καυτό και το σιρόπι μας. Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι και δεν καλύπτουμε το ταψί για να είναι σιροπιασμένο και τραγανό το κανταΐφι μας. Όση ώρα δουλεύουμε έχουμε το κανταΐφι που θα χρησιμοποιήσουμε καλυμμένο με υγρή πετσέτα για να μη ξεραθεί και μας σπάει.
Σερβίρισμα
Το σερβίρουμε ζεστό ή κρύο ή με μια μπάλα παγωτού καϊμάκι και με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης από πάνω.