Κατσίκι ή Αρνί και Κοκορέτσι τα υπέρ και τα κατά. Κατσίκι ή Αρνί και Κοκορέτσι τα υπέρ και τα κατά, για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε.

Το Πάσχα έφτασε και έρχεται η ώρα να ψήσουμε το κρέας. Το ποιο κρέας θα επιλέξεις για το Πασχαλινό τραπέζι, συνήθως εξαρτάται από την οικογενειακή παράδοση.

Τα εντόσθια του αρνιού αποτελούσαν εξαιρετικό μεζέ στο τηγάνι, ή έμπαιναν στην παραδοσιακή μαγειρίτσα ή στο κοκορέτσι της επόμενης ημέρας. Το μόνο σίγουρο είναι πως η παράδοση δίνει εξαιρετικά μαθήματα οικιακής οικονομίας.

Το αρνί και το κατσίκι στη μέση ελληνική οικογένεια της εποχής μας, είναι συνώνυμο του Πάσχα.

Αρνάκι ή κατσικάκι; Ποιο είναι πιο νόστιμο; Έχουν διαφορά στη γεύση;

Πρώτο, είναι θέμα γεύσης, ποιο από τα δύο προτιμάμε. Για κάποιους το κατσίκι είναι πιο νόστιμο, ενώ για κάποιους άλλους είναι το αρνί. Το αρνί έχει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά.

Δεύτερο αυτό που θα σκεφτούμε, είναι η τιμή, με το κατσίκι να είναι συνήθως πιο ακριβό, από το αρνί.

Υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουμε κάποια προτίμηση.

Τρίτο και τελευταία και η πιο σημαντική διαφορά, ανάμεσα στα δύο κρέατα, είναι στο λίπος που περιέχουν.

Το αρνί είναι σαφώς πιο λιπαρό αλλά πιο νόστιμο και παχυντικό από το κατσίκι.

Το αρνί έχει αρκετό λίπος, οπότε αντέχει καλύτερα στις υψηλές θερμοκρασίες σε σύγκριση με το κατσικίσιο κρέας.

Το κατσικίσιο κρέας είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερο σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη από το αρνί. Περιέχει επίσης μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης και περισσότερο σίδηρο.

Στην ίδια ποσότητα κρέατος, το αρνί έχει 6,5 φορές περισσότερο λίπος, και μας επιβαρύνει με περισσότερες από τις διπλάσιες θερμίδες, απ’ ότι το κατσίκι.

Στην επιλογή μας πρέπει να συνυπολογίσουμε και τον αριθμό των ατόμων που πρόκειται να φάνε.

Πρέπει να γνωρίζουμε, ότι τα κατσίκια έχουν λιγότερο κρέας, απ’ ότι τα αρνιά. Όταν τα ζώα είναι γάλακτος, δηλαδή μέχρι 8 – 9 κιλά.

Κατσίκι ή Αρνί και Κοκορέτσι τα υπέρ και τα κατά

Αν επιλέξουμε να σουβλίσουμε ένα ζώο γάλακτος, τότε πρέπει να αγοράσουμε αρνί για να έχουμε περισσότερο ωφέλιμο σε ποσότητα κρέας. Σε αυτά τα κιλά, το αρνί δεν έχει έντονη μυρωδιά.

Μόλις αποφασίσουμε τι κρέας θα επιλέξουμε, πρέπει να έχουμε το νου μας, όταν πάμε να το αγοράσουμε.

Υπάρχει περίπτωση, το κατσίκι που θα πάρουμε, να μην είναι όντως κατσίκι αλλά αρνί. Αλά να το πληρώσουμε για κατσίκι.

Αν είναι κατσίκι, η ουρά του πρέπει να είναι στραμμένη προς τα πάνω και στην άκρη της να έχει μια φούντα από ίσιες τρίχες, ενώ το κεφάλι του θα πρέπει να είναι επίπεδο.

Τα αρνιά, που έχουν στο κεφάλι τους ένα καρούμπαλο, που ξεκινά από τα μάτια και φτάνει μέχρι την άκρη της μύτης τους.

Το επόμενο που πρέπει να προσέξουμε, είναι το χρώμα του. Το κρέας του μικρού αρνιού θα είναι ανοιχτό ροζ, ενώ το κανονικό αρνί είναι πιο σκούρο ρόδινο-κόκκινο.

Το κατσικίσιο κρέας θεωρείται κόκκινο κρέας. Έχει λεπτή σάρκα και κυμαίνεται από χρώμα από ανοιχτό ροζ έως έντονο κόκκινο.

Η μαντηλαριά ή μπόλια, που θα πρέπει να είναι μαλακή και όχι στεγνωμένη. Μπόλια ή μαντηλαριά, λέγεται το κομμάτι λίπους. Αυτό που κρατάει μαζεμένα τα έντερα στην κοιλιά του ζώου, όταν αυτό είναι ζωντανό και είναι τοποθετημένο στην πλάτη του αρνιού. Στη σφαγή, αφαιρείται και τοποθετείται στην πλάτη του ζώου.

Τέλος πρέπει να προσέξουμε τις σφραγίδες που έχει πάνω του το κρέας. Αν δούμε ότι έχει αφαιρεθεί κάποιο κομμάτι του δέρματος του ζώου, μάλλον υπάρχει θέμα, αφού πιθανόν να υπήρχε σφραγίδα, που μπαίνει στα εισαγόμενα ζώα.

Και για το Κοκορέτσι

Θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, αν χρειαστεί να αγοράζουμε έξτρα συκωταριές και αντεριές (για κοκορέτσι, ή μαγειρίτσα), τα έντερα να μην μυρίζουν.

Ειδικά την Πασχαλινή περίοδο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, επειδή η ζήτηση αμνοεριφίων με συκωταριές και αντεριές είναι πολύ μεγάλη, το πιο πιθανό είναι να βρούμε μόνο κατεψυγμένες.

Γι’ αυτό αγοράζοντας ένα αρνί ή κατσίκι, ταυτόχρονα παίρνουμε και δύο ή τρεις αντεριές και συκωταριές επιπλέον.

Όμως, επειδή κανένας κρεοπώλης, δεν μπορεί να αγοράζει αρνιά, για να πουλήσει μόνο τις συκωταριές και τα έντερα, είναι σχεδόν αδύνατον αυτές που αγοράζουμε, να είναι φρέσκιες.

Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι, ώστε να μην πληρώσουμε κατεψυγμένες συκωταριές και αντεριές, που τις έχουν ξεπαγώσει, για φρέσκιες. Είναι προτιμότερο να αγοράσουμε κατ’ ευθείαν κατεψυγμένες που θα τις πληρώσουμε και φτηνότερα, παρά να πάρουμε ξεπαγωμένες.

Επιπλέον, αν αγοράσουμε αποψυγμένα εντόσθια, υπάρχει ο κίνδυνος να τα καταψύξουμε πάλι στο σπίτι μας μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε. Αυτό απαγορεύεται αυστηρά, λόγο υγιεινής, από τους ειδικούς.

Ο κανόνας λέει, ότι τα αποψυγμένα τρόφιμα, πρέπει να μαγειρευτούν μέσα σε 24 – 48 ώρες, από την απόψυξή τους. Ο λόγος είναι ότι μετά την απόψυξη τα μικρόβια και τα βακτηρίδια, που υπάρχουν στο κρέας, αναπτύσσονται έως και 20 φορές γρηγορότερα.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ 100gr. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ

100grΚΑΤΣΙΚΙ  ΑΡΝΙ  
 ΧΟΙΡΙΝΟ 
 ΒΟΔΙΝΟ 
 ΜΟΣΧΑΡΙ 
 ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
ΘΕΡΜΙΔΕΣ (Kcal)143258211187150223
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ (gr.)27.125.629.427.428.123.9
ΛΙΠΑΡΑ (gr.)3.016.59.47.73.413.4
ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ0.96.93.32.81.23.7
ΣΙΔΗΡΟ (mg)3.72.01.12.20.91.3
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (mg)7593947910376