Το κλαφουτί με κεράσια είναι μια νόστιμη και απολαυστική γλυκιά συνταγή που συνήθως παρασκευάζεται στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κερασοσυγκομιδής.
Είναι μια παραδοσιακή λιχουδιά που μπορεί να φτιαχτεί με απλά υλικά και είναι ιδανική για να αξιοποιήσετε τα εποχικά κεράσια. Ακολουθεί μια απλή συνταγή κλαφουτί με κεράσια.
Κλαφουτί με κεράσια
Υλικά:
500γρ φρέσκα κεράσια, καθαρισμένα και αποσπασμένα από τους κουκκίδες
1/2 φλιτζάνι (120ml) νερό
1/2 φλιτζάνι (120ml) ζάχαρη
1/2 κ.γ. κανέλα
1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 φύλλο ζύμης ή βασιλόπιτας (περίπου 300γρ)
Αλεύρι για τον πάτο
Οδηγίες:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
Σε μια κατσαρόλα, προσθέστε τα κεράσια, το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και το μαϊντανό.
Βράστε το μείγμα σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κεράσια και να σχηματιστεί μια σιρόπι.
Αποσύρετε το μείγμα από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς.
Στο μεταξύ, απλώστε το φύλλο ζύμης σε ένα ταψί ή μια φόρμα πίτας. Αν χρησιμοποιείτε φύλλο βασιλόπιτας, κόψτε το στα μέτρα του ταψιού.
Πασπαλίστε τον πάτο με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει κατά το ψήσιμο.
Απλώστε τα κεράσια με τη σιρόπι πάνω από το φύλλο ζύμης.
Διπλώστε τις άκρες του φύλλου προς το κέντρο, δημιουργώντας ένα μικρό τούρτι.
Ψήστε το κλαφουτί στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να αποκτήσει ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Αφήστε το κλαφουτί να κρυώσει λίγο πριν το κόψετε σε κομμάτια και το σερβίρετε.
Το κλαφουτί με κεράσια είναι υπέροχο ως επιδόρπιο με συνοδεία μιας μπάλας παγωτού ή μιας κουταλιάς κρέμας.
Απολαύστε το!