Κορμός Χριστουγεννιάτικος

Μια συνταγή τούρτας κορμού με γέμιση σοκολάτας και Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

Κορμός Χριστουγεννιάτικος

Υλικά

Για το παντεσπάνι

  • 189 γρ. σοκολάτα υγείας
  • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 6 αυγά
  • βούτυρο για το ταψί

Για την κρέμα

  • 120 γρ. πραλίνα φουντουκιού
  • 70 γρ. κακάο
  • 2 morfat creamy
  • 1 ζαχαρούχο γάλα

Για τη γέμιση

  • 70 γρ. πραλίνα φουντουκιού
  • 100 γρ. ξηρούς καρπούς ανάμεικτους (καρύδι-φουντούκι-αμύγδαλο)
  • προαιρετικά νιφάδες σοκολάτας

Για τη διακόσμηση

  • κακάο
  • ζάχαρη άχνη
  • και ό,τι άλλο θέλουμε

Παρασκευή

Για το παντεσπάνι

  1. Βάζουμε τη σοκολάτα να λιώσει στο μπεν μαρί και στο μεταξύ χωρίζουμε προσεχτικά τους κρόκους με τα αυγά.
  2. Χτυπάμε πολύ γρήγορα τους κρόκους με 40 γρ. ζάχαρη. Στη συνέχεια χτυπάμε τα άλλα 40 γρ. με τα ασπράδια και τη μία πρέζα αλάτι με το μίξερ στη δυνατή ένταση, ώσπου να γίνει η μαρέγκα μας.
  3. Μόλις λιώσει η σοκολάτα την αναμειγνύουμε με το μείγμα των κρόκων και μετά το ρίχνουμε στη μαρέγκα ανακατεύοντας ελαφρά ίσα-ίσα να χαθεί η διχρωμία. Στρώνουμε στο ταψί μας λαδόκολλα και τη βουτυρώνουμε πολύ καλά, απλώνουμε το μείγμα και το βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 12′.

Για την κρέμα

  1. Ρίχνουμε τα 2 morfat και ο ζαχαρούχο γάλα στο μπολ μας και το χτυπάμε στο μίξερ.
  2. Μόλις αφρατέψει λίγο ρίχνουμε προσεχτικά μέσα την πραλίνα και το κακάο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοιποιηθούν τα υλικά.

Τύλιγμα

  1. Αφού λοιπόν βγάλουμε το παντεσπάνι το αφήνουμε να κρυώσει και μετά απλώνουμε μέσα τη μισή κρέμα αφήνοντας ένα κενό στην άκρη γιατί όταν θα το τυλίγουμε η κρέμα θα πιέζεται προς τα εμπρός.
  2. Ρίχνουμε μέσα τους ξηρούς καρπούς αλεσμένους ελαφρώς και την πραλίνα που έχουμε κρατήσει στην άκρη σε διάφορα σημεία για να κάνουμε διχρωμία και τυλίγουμε προσεχτικά με τη βοήθεια της λαδόκολλας.
  3. Μεταφέρουμε τον κορμό μας στην πιατέλα που θέλουμε και αλείφουμε από πάνω με την υπόλοιπη κρέμα ακανόνιστα. Από πάνω κοσκινίζουμε κακάο και ζάχαρη άχνη και στολίζουμε όπως μας αρέσει.
  4. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει λίγο για να σταθεί και έτοιμος ο κορμός μας.