Κορωνοϊός: Εργασία αποδοτική από το σπίτι . Πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό αυτές τις μέρες να εργάζονται από το σπίτι λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού (Covid-19). Για ορισμένους ανθρώπους όμως, είναι η καθημερινότητά τους, καθώς εργάζονται μόνιμα από το σπίτι. Για την πλειοψηφία του κόσμου είναι μια πρόκληση αυτό το μοντέλο εργασίας.

Αν λοιπόν σας το ζήτηση ο εργοδότης σας ή η επιχείρηση που εργάζεστε θα πρέπει να βρείτε τρόπους να παραμείνετε αποδοτικοί. Πρέπει να προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε τα οφέλη της απομακρυσμένης εργασίας από τον φυσικό της χώρο. Σημαντικό είναι η διάθεση σας να είναι θετική.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να το καταφέρουμε αυτό.

Κορωνοϊός: Εργασία αποδοτική από το σπίτι

Ορισμένες πρακτικές συμβουλές σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της εργασίας από το σπίτι:

Δημιουργούμε μία περιοχή στο σπίτι που θα προσδιορίζει τον χώρο  εργασίας μας. Ενημερώνουμε την οικογένειά σας ή τους συγκατοίκους μας για τις ώρες εργασίας μας. Τονίζουμε ότι κατά τις ώρες αυτές δεν θα πρέπει να μας ενοχλούν χωρίς σημαντικό λόγο και ότι θα χρειαστούμε την ανάλογη ησυχία. Για κάθε ενδεχόμενο έχουμε και τα ακουστικά μας.

Απομακρυσμένη εργασία (Remote Work)

Προετοιμάζουμε τον χώρο εργασίας μας και συντηρούμε τον τεχνολογικό εξοπλισμό του γραφείου μας. Ελέγχουμε το τον υπολογιστή μας και την σύνδεσή του στο διαδίκτυο. Συλλέγουμε όλα τα απαραίτητα αρχεία και τους κωδικούς πρόσβασης που θα χρειαστούμε.

Ενημερώνουμε την επιχείρηση και τους συναδέλφους ότι ενεργοποιήσαμε την πλατφόρμα μέσα από την οποία θα εργαζόμαστε. Συνδεόμαστε με την επιχείρηση και με τους συναδέλφους διαδικτυακά.

Η τεχνολογία μας δίνει αξιόπιστα εργαλεία για άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων, τηλεδιάσκεψης, κοινής χρήσης εγγράφων, μεταφορά αρχείων κ.λπ. Αναζητούμε εργαλεία που μπορούν με την εφαρμογή τους να μας δώσουν λύσεις σε τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν.

Απομακρυσμένη εργασία (Remote Work)

Τηρούμε το συγκεκριμένο ωράριο εργασίας που είχαμε και στον φυσικό χώρο εργασίας μας και όταν δουλεύουμε από το σπίτι. Στο τέλος της εργασίας απενεργοποιούμε τον υπολογιστή μας και τακτοποιούμε έγγραφα και άλλα αντικείμενα. Η εργασία από το σπίτι δεν θα πρέπει να είναι μονότονη, ούτε πρέπει να είστε διαρκώς μπροστά στην οθόνη.

Είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά διαλείμματα και να σηκώνεστε από το γραφείο, όπως ακριβώς θα κάνατε στο χώρο εργασίας σας.

Βάζουμε τα όριά μας και ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα εργασίας και μένουμε πιστοί σε αυτό. Έτσι παραμένουμε οργανωμένοι και κάνουμε καλύτερη διαχείριση του χρόνου.

Ενημερώνουμε τον εργοδότη και τους συναδέρφους μας όταν θα χρειαστεί να απουσιάσουμε από τον υπολογιστή μας με out of Office, auto reply. Είναι σημαντικό να το γνωρίζουν ειδικά όταν συνεργαζόμαστε με ανθρώπους από άλλες χώρες με άλλη ώρα.

Απομακρυσμένη εργασία (Remote Work)

Η τηλεδιάσκεψη είναι ένα από το ποιο σημαντικό εργαλείο της εργασίας μας. Ανοίγουμε την κάμερα μας για ένα conference Skype call. Τα Video calls είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνεργασίας με τους συναδέλφους μας στην εταιρεία και τους συνεργάτες μας. Οι εκφράσεις του προσώπου πάντα δίνουν μια καλύτερη αίσθηση της κατάστασης. Στην τηλεδιάσκεψη το να διακόπτει ο ένας τον άλλο ή το να μιλάνε όλοι μαζί αποτρέπεται. Αυτό συμβάλλει στην μέγιστη αποδοτικότητα της εκάστοτε εργασίας.

Κρατάμε την επαφή με την ομάδα μας μέσω Group Chat στα social media. Κάνουμε διάλειμμα, πίνουμε τον καφέ μας, επικοινωνούμε μέσω Skype και μοιραζόμαστε τα νέα μας με τους συνεργάτες μας.

Μερικές λεπτομέρειες που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας την ώρα της τηλεδιάσκεψης:

  1. Χρησιμοποιούμε Ethernet σύνδεση και όχι wi-fi το οποίο μπορεί να μη φανεί αρκετά χρήσιμο σε μία τηλεδιάσκεψη και να χαθεί η σύνδεση.
  2. Όταν βρισκόμαστε σε μία τηλεδιάσκεψη, κλείνουμε την όποια εφαρμογή έχουμε ανοιχτή στο laptop ή τον Υπολογιστή μας, για καλύτερη απόδοση του Internet.
  3. Αποφεύγουμε τη ώρα της τηλεδιάσκεψης να γίνονται εργασίες στο σπίτι μας. Π.χ. κουζίνα(μαγείρεμα, κ.λπ.).
  4. Χρησιμοποιούμε ακουστικά γιατί είναι πιο καθαρός ο ήχος από τα ηχεία του υπολογιστή.

Κορωνοϊός: Εργασία αποδοτική από το σπίτι

Η εργασία από το σπίτι δεν θα πρέπει να είναι μονότονη. Ούτε πρέπει να είμαστε διαρκώς μπροστά στην οθόνη. Κάνουμε τακτικά διαλείμματα και σηκωνόμαστε από το γραφείο, όπως ακριβώς κάνουμε στο φυσικό χώρο εργασίας μας.

Όταν ξαφνικά πρέπει να εργαστούμε από το σπίτι, θα χρειαστεί χρόνος για να δημιουργηθούν οι νέοι ρυθμοί μας. Η εργασία από το σπίτι μπορεί να ακούγεται απλή, και επιθυμητή. Όμως όταν εργαζόμαστε μόνοι για μέρες ή εβδομάδες, μπορεί να αισθανθούμε απομόνωση και να βαρεθούμε. Για τον λόγο αυτό δημιουργούμε μια υγιή εργασιακή καθημερινότητα για να είμαστε πιο παραγωγικοί και να νιώθουμε πολύ καλά με αυτή τη νέα συνθήκη εργασίας.

Γραμματικοπούλου Κωνσταντία

Κωνσταντία Γραμματικοπούλου

Marketer – Εκπαιδευτικός