Κορωνοϊός: Κλείνουν τα σύνορα της ΕΕ – Τι αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Νέα τηλεδιάσκεψη κορυφής την επόμενη εβδομάδα – Φον Ντερ Λάιεν: «Ενδεχομένως να είναι έτοιμο το εμβόλιο μέχρι το φθινόπωρο»

Το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάστημα 30 ημερών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών μελών που συνεδρίασαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τα εξωτερικά σύνορα θα κλείσουν, ωστόσο θα δημιουργηθούν στα εσωτερικά σύνορα διάδρομοι ταχείας κυκλοφορίας για τη γρήγορη διακίνηση των αγαθών.

Επίσης, η ΕΕ θα «συντονίσει» την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό.

Κορονοϊός: Κλείνουν τα σύνορα της ΕΕ

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, συμφωνήθηκε να διεξαχθεί και νέα τηλεδιάσκεψη των ηγετών την επόμενη εβδομάδα.

«Αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή, μακρά και δύσκολη κρίση. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών μας και να περιορίσουμε τις οικονομικές συνέπειες αυτής της κρίσης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Φον Ντερ Λάιεν: «Ενδεχομένως να είναι έτοιμο το εμβόλιο μέχρι το φθινόπωρο»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, είπε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα μέλος να εφαρμόσει το κλείσιμο των συνόρων για τους πολίτες τρίτων χωρών. «Ο εχθρός είναι ο ιός και τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις οικονομίες μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα», τόνισε.

«Ο κορωνοϊός είναι ένα εξωτερικό σοκ που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο. Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ στο παρελθόν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα, καθώς ανέφερε ότι μια ευρωπαϊκή εταιρεία προβλέπει πως ενδεχομένως θα έχει έτοιμο ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού «μέχρι το φθινόπωρο».

Οι τέσσερις προτεραιότητες για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσαν τέσσερις προτεραιότητες για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός:

1) Ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού.

2) Η παροχή ιατρικού εξοπλισμού, με ιδιαίτερη έμφαση σε μάσκες και αναπνευστήρες

3) Ανάπτυξη τη έρευνας και ειδικά αυτής για το εμβόλιο

4) Αντιμετώπιση όλων των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, είπε από την πλευρά της, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ότι η χώρα της θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή την απόφαση που ελήφθη. Θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στην απαγόρευση εισόδου, οι οποίες θα αφορούν τους πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι όμως έχουν άδεια παραμονής σε χώρες της ΕΕ, ή εκείνους που πρέπει να περάσουν λόγω κάποιας επείγουσας ανάγκης – για παράδειγμα, για να εμφανιστούν σε δικαστήριο ή για να παραστούν σε κάποια κηδεία, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που ήταν προγραμματισμένη για τις 26 και 27 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, θα αντικατασταθεί με μια τηλεδιάσκεψη, χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτή.