Κυριακή των Βαΐων 2020. Η Κυριακή των Βαΐων είναι μία χριστιανική κινητή γιορτή. Είναι γνωστή και ως Κυριακή του Λαζάρου.

Κατά τα παλαιότερα χριστιανικά χρόνια αυτές οι δύο γιορτές ήταν την ίδια μέρα. Αργότερα η Κυριακή του Λαζάρου μεταφέρθηκε κατά μία μέρα πριν και έγινε Σάββατο του Λαζάρου.

Για τους Χριστιανούς ορθόδοξους, η Κυριακή των Βαΐων πέφτει πάντα την προηγούμενη Κυριακή μια εβδομάδα πριν από την ημέρα του Πάσχα και είναι η τελευταία της Μεγάλης Σαρακοστής.

Δηλαδή:

  • για το 2020 πέφτει 12 Απριλίου,
  • ενώ για το 2021 πέφτει 25 Απριλίου.

Ουσιαστικά θεωρείται η προηγούμενη μέρα πριν ξεκινήσει η Μεγάλη εβδομάδα.

Τι γιορτάζουμε την Κυριακή των Βαΐων

Την Κυριακή των Βαΐων γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Οι κάτοικοι της πόλης έκαναν στον Ιησού μεγάλες τιμές κατά την είσοδό του σε αυτή.

Ο Χριστός ήταν ανεβασμένος πάνω σε ένα γαϊδουράκι και μπήκε στην πόλη ενώ το πλήθος τον επευφημούσε και ζητωκραύγαζε.

Το όνομα της γιορτής της Κυριακής των Βαΐων οφείλεται στο γεγονός ότι οι κάτοικοι για να τιμήσουν τον Χριστό έστρωσαν στον δρόμο του αρωματικά φύλλα από βάγια καθώς και από διάφορα άλλα φυτά.

Υποδοχή “μετά Βαΐων και κλάδων”

Βέβαια ύστερα από κάποιες μέρες, οι ίδιοι άνθρωποι στράφηκαν εναντίον του Χριστού και φώναζαν “σταύρωσον αυτόν”.

Εκτός από την πανηγυρική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, η Κυριακή των Βαΐων στην ιερά πόλη του Μεσολογγίου έχει καθιερωθεί ως επέτειος για την ηρωική έξοδο που έκαναν οι κάτοικοι όταν η πόλη βρίσκονταν σε πολιορκία από τους Τούρκους.

Τι τρώμε την Κυριακή των Βαΐων

Κατά την ημέρα αυτή, πολλοί στην Ελλάδα επιλέγουν να φάνε ψάρια. Θεωρείται σαν έθιμο ή παράδοση.

Βέβαια όσον αφορά το θέμα της νηστείας, υπάρχουν διάφορες απόψεις για τον αν τελικά επιτρέπεται ή όχι να τρώμε ψάρια. Σύμφωνα με τον Άγιο Θεόδωρο τον Στουδίτη επιτρέπεται να φάμε ψάρια εκείνη την ημέρα. Όμως ο Άγιος Νικόδημος ο αγιορείτης αναφέρει ότι μόνο την ημέρα του ευαγγελισμού της Θεοτόκου επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριών κατά τη Μεγάλη Σαρακοστή.

Τα έθιμα της γιορτής

Τα έθιμα της γιορτής αυτής διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Παρόλα αυτά υπάρχουν και πολλές ομοιότητες. Για παράδειγμα σχεδόν σε όλες τις περιοχές υπάρχει κάποιο έθιμο με τα φύλλα του φυτού της βάγιας. Σε άλλα μέρη στολίζουν την εκκλησία με φύλλα βάγιας. Σε άλλα κάνουν στεφάνια με αυτά, ενώ σε κάποιες περιοχές μοιράζονται τα κλαδιά.

Τα κάλαντα των Βαΐων

Την ημέρα της Κυριακής των Βαΐων, σε πολλά μέρη συνηθίζεται να ψάλλονται κάλαντα από παιδιά. Σύμφωνα με την παράδοση αυτή, τα παιδιά κρατούν ένα μικρό ψάθινο καλάθι στολισμένο με φύλλα βάγιας και ψάλλουν από σπίτι σε σπίτι.