Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα

Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα

Το Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα, είναι ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού, το οποίο ετοιμάζεται τη Μ. Πέμπτη ή το Μ. Σάββατο, για το βράδυ της Ανάστασης.

Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα. Το Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα, είναι ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού, το οποίο ετοιμάζεται τη Μ. Πέμπτη ή το Μ. Σάββατο, για το βράδυ της Ανάστασης.

Ποιο παλιά, το έφτιαχναν το Μ. Σάββατο, με προζύμι που ετοίμαζαν από τη Μ. Πέμπτη, με βασιλικό από του Σταυρού ή με αγιασμό.

Η Λαμπροκουλούρα επιβίωσε παλαιότατου εθίμου. Έγινε στοιχείο της χριστιανικής παράδοσης και συνδέθηκε με τη γιορτή του Πάσχα. Όπως και τα κόκκινα αβγά, η λαμπροκουλούρα δεν λείπει από κανένα πασχαλινό τραπέζι. Το έθιμο αυτό το συναντάμε σε όλο τον ελληνικό χώρο.

Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα

Υλικά

  • 400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γραμ. αλεύρι σκληρό (δυνατό τύπου Μ)
  • 60 γραμ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • ½ φλυτζ. τσαγιού νερό χλιαρό
  • ½ φλυτζ. τσαγιού γάλα χλιαρό
  • 2 αυγά
  • 6 κουτ. σούπας γεμάτες βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • ½ κουτ. γλυκού κακουλέ ή ξύσμα από ½ λεμόνι
  • ¼ κουτ. γλυκού μαστίχα (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
  • 1½ κουτ. γλυκού αλάτι

Για την επάλειψη και την διακόσμηση

  • γάλα ή κρόκο αυγού για επικάλυψη
  • κόκκινα αυγά

Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα

Παρασκευή Συνταγής

  1. Σ᾿ ένα μπολ, διαλύουμε την μαγιά με ½ φλυτζάνι χλιαρό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά ζάχαρη και 5 – 6 κουταλιές αλεύρι περίπου, μέχρι να γίνει ένας ρευστός χυλός.
  2. Σκεπάζουμε το μπολ με μια ζελατίνα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, 15′ – 20′ περίπου, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο.      
  3. Σε μια μικρή λεκάνη χτυπάμε το βούτυρο, το γάλα, τ᾿ αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μέλι, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τον κακουλέ, για 2′ – 3′.
  4. Ρίχνουμε τη μαγιά, συνεχίζοντας το χτύπημα για 1′, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.     
  5. Συνεχίζουμε, ρίχνοντας το μισό αλεύρι και όταν απορροφηθεί, σταματάμε το μίξερ και ζυμώνουμε με τα χέρια. Ρίχνομε λίγο – λίγο το αλεύρι, μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική, που να μην κολλάει στα χέρια. 
  6. Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε για 15′, μέχρι να γίνει ελαστική. Να την πιέζουμε με το δάχτυλό μας και να επανέρχεται αμέσως.
  7. Βουτυρώνουμε ελαφρά τη λεκάνη, βάζουμε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια ζελατίνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, για 1 – 1½ ώρα, για να διπλασιαστεί σε όγκο.
  8. Τη μεταφέρουμε στον πάγκο μας και μπορούμε να φτιάξουμε εάν θέλουμε δύο μικρότερα Λαμπρόψωμα, (χωρίζοντας τη ζύμη σε δυο ίσα κομμάτια), ή ένα μεγάλο, δίνοντάς τους όποιο σχήμα θέλουμε.
  9. Αν φτιάξουμε την κλασική κουλούρα, με το Σταυρό, κόβουμε 2 μικρά κομματάκια ζύμης και με την υπόλοιπη πλάθουμε την κουλούρα.
  10. Πάνω στην κουλούρα τοποθετούμε τα δύο κομμάτια ζύμης, σε σχήμα σταυρού και μετά βάζουμε τ᾿ αυγό.
  11. Σκεπάζουμε τις κουλούρες, με μια καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν, για ½ ώρα περίπου, για να διπλασιαστούν σε όγκο.
  12. Αφού πάρουν τον όγκο τους, τις αλείφουμε, μ᾿ ένα πινέλο με γάλα, ή αυγό αραιωμένο με λίγο νερό.
  13. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στους 165°C, για 30′- 35′ μέχρι να ψηθούν καλά.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 + nineteen =

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial