Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα. Το Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα, είναι ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού, το οποίο ετοιμάζεται τη Μ. Πέμπτη ή το Μ. Σάββατο, για το βράδυ της Ανάστασης.
Περιεχόμενα
Ποιο παλιά, το έφτιαχναν το Μ. Σάββατο, με προζύμι που ετοίμαζαν από τη Μ. Πέμπτη, με βασιλικό από του Σταυρού ή με αγιασμό.
Η Λαμπροκουλούρα επιβίωσε παλαιότατου εθίμου. Έγινε στοιχείο της χριστιανικής παράδοσης και συνδέθηκε με τη γιορτή του Πάσχα. Όπως και τα κόκκινα αβγά, η λαμπροκουλούρα δεν λείπει από κανένα πασχαλινό τραπέζι. Το έθιμο αυτό το συναντάμε σε όλο τον ελληνικό χώρο.
Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα
Υλικά
- 400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 γραμ. αλεύρι σκληρό (δυνατό τύπου Μ)
- 60 γραμ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- ½ φλυτζ. τσαγιού νερό χλιαρό
- ½ φλυτζ. τσαγιού γάλα χλιαρό
- 2 αυγά
- 6 κουτ. σούπας γεμάτες βούτυρο ή μαργαρίνη
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- ½ κουτ. γλυκού κακουλέ ή ξύσμα από ½ λεμόνι
- ¼ κουτ. γλυκού μαστίχα (προαιρετικά)
- 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
- 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
Για την επάλειψη και την διακόσμηση
- γάλα ή κρόκο αυγού για επικάλυψη
- κόκκινα αυγά
Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα
Παρασκευή Συνταγής
- Σ᾿ ένα μπολ, διαλύουμε την μαγιά με ½ φλυτζάνι χλιαρό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά ζάχαρη και 5 – 6 κουταλιές αλεύρι περίπου, μέχρι να γίνει ένας ρευστός χυλός.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μια ζελατίνα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, 15′ – 20′ περίπου, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Σε μια μικρή λεκάνη χτυπάμε το βούτυρο, το γάλα, τ᾿ αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μέλι, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τον κακουλέ, για 2′ – 3′.
- Ρίχνουμε τη μαγιά, συνεχίζοντας το χτύπημα για 1′, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Συνεχίζουμε, ρίχνοντας το μισό αλεύρι και όταν απορροφηθεί, σταματάμε το μίξερ και ζυμώνουμε με τα χέρια. Ρίχνομε λίγο – λίγο το αλεύρι, μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική, που να μην κολλάει στα χέρια.
- Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε για 15′, μέχρι να γίνει ελαστική. Να την πιέζουμε με το δάχτυλό μας και να επανέρχεται αμέσως.
- Βουτυρώνουμε ελαφρά τη λεκάνη, βάζουμε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια ζελατίνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, για 1 – 1½ ώρα, για να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Τη μεταφέρουμε στον πάγκο μας και μπορούμε να φτιάξουμε εάν θέλουμε δύο μικρότερα Λαμπρόψωμα, (χωρίζοντας τη ζύμη σε δυο ίσα κομμάτια), ή ένα μεγάλο, δίνοντάς τους όποιο σχήμα θέλουμε.
- Αν φτιάξουμε την κλασική κουλούρα, με το Σταυρό, κόβουμε 2 μικρά κομματάκια ζύμης και με την υπόλοιπη πλάθουμε την κουλούρα.
- Πάνω στην κουλούρα τοποθετούμε τα δύο κομμάτια ζύμης, σε σχήμα σταυρού και μετά βάζουμε τ᾿ αυγό.
- Σκεπάζουμε τις κουλούρες, με μια καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν, για ½ ώρα περίπου, για να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Αφού πάρουν τον όγκο τους, τις αλείφουμε, μ᾿ ένα πινέλο με γάλα, ή αυγό αραιωμένο με λίγο νερό.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στους 165°C, για 30′- 35′ μέχρι να ψηθούν καλά.