Λέμε αντίο στις ρυτίδες. Το μασάζ του προσώπου μπορεί να λειτουργήσει πάντα ευεργετικά για το δέρμα και την εξάλειψη των ρυτίδων. Με τη βοήθεια μιας θρεπτικής κρέμας η γυναίκα πρέπει να προσέξει να μην τραβά ή πιέζει το δέρμα. Όταν θέλει να βάλει απλώς και μόνο κρέμα στο πρόσωπο της πρέπει να προσέχει, οι κινήσεις να είναι από τα κάτω προς τα επάνω.

Στη διάρκεια της περιποίησης του προσώπου πρέπει να προστατεύουμε τα μαλλιά με ένα μαντήλι ή με ένα φαρδύ επίδεσμο.

Το μέτωπο. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε το μέτωπο μας λείο, είναι να αποφεύγουμε τις συσπάσεις του σε στιγμές θυμού ή βαθύτερης σκέψης. Δυστυχώς διαπιστώνουμε μια τέτοια τάση σε γενική κλίμακα, ακόμα και στα πολύ νεαρά κορίτσια.

Οι ρυτίδες του μετώπου. Σε περίπτωση που ήδη έχουν δημιουργηθεί ρυτίδες στο μέτωπο, μπορούμε να φοράμε τη νύκτα έναν ελαστικό επίδεσμο, όχι πολύ σφικτά  δεμένο ,ή και να κάνουμε μασάζ. Είναι καλό να χαλαρώνουμε το μέτωπο μας για μερικά λεπτά, αλλά συχνά, στη διάρκεια της ημέρας, μέχρι να επανέλθουν στη φυσιολογική κατάσταση τους οι συσπασμένοι από διάφορες αιτίες μυς.

Το μασάζ του μετώπου. Βάζουμε μια καλή βιταμινούχο ή ορμονικής κατασκευής κρέμα. Τρίβουμε με τα μεσαία δάκτυλα και των δύο χεριών το μέτωπο με κυκλικές κινήσεις, αρχίζοντας από τη ρίζα της μύτης και ανεβαίνοντας βαθμιαία υψηλότερα μέχρι να φθάσουμε στην αρχή των μαλλιών. Ύστερα κτυπάμε ελαφρώς με τα άκρα των δακτύλων μας την επιφάνεια στην οποία κάνουμε το μασάζ.

Μικρές ρυτίδες γύρω από τα μάτια. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν θέλουμε να βάλουμε το βράδυ σε όλο το πρόσωπο μας θρεπτική ή λιπαρή κρέμα – είναι αλήθεια ότι πρέπει κάποτε το δέρμα μας να αναπνέει -, επιβάλλεται πάντοτε μια λιπαρή κρέμα για την περιοχή των ματιών, την οποία όμως βάζουμε  χωρίς καθόλου να τρίβουμε. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αποφεύγουμε να ζαρώνουμε τα μάτια μας. Στο δυνατό ήλιο φοράμε απαραιτήτως καλά μαύρα γυαλιά.

Στο μασάζ της περιοχής των ματιών, που πρέπει  να είναι εξαιρετικά ελαφρό, τεντώνουμε με τα δυο μεσαία δάκτυλα των χεριών μας την επιδερμίδα των βλεφάρων ή ανοίγουμε το στόμα μας σε σχήμα Ο οπότε και το δέρμα ελάχιστα κινείται. Καλά λιπασμένα με κρέμα δάκτυλα τα περνάμε  πάνω από τα βλέφαρα, κάτω από τα μάτια, ξανά πάνω από τα βλέφαρα και τελειώνουμε κάτω από τα φρύδια. Επίσης ένα πολύ απαλό κτύπημα αυτής της περιοχής του προσώπου κάνει καλό.