Μαγειρική VS Μάγειρας. Η μαγειρική και ο μάγειρας αποτελούν δύο διαφορετικές πτυχές του κόσμου της γαστρονομίας, αλλά συνδέονται στενά μεταξύ τους.

Μαγειρική

Η μαγειρική είναι η διαδικασία παρασκευής φαγητού. Περιλαμβάνει την επιλογή των υλικών, την προετοιμασία τους, το μαγείρεμα και τη σερβιριστική παρουσίαση του φαγητού. Η μαγειρική είναι μια τέχνη και μια επιστήμη, απαιτώντας τόσο κρεατική φαντασία όσο και γνώση για τις διάφορες τεχνικές μαγειρικής.

Η μαγειρική μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί μέσω χημικών αντιδράσεων χωρίς την παρουσία της θερμότητας, όπως στο Ceviche, ένα παραδοσιακό ισπανικό πιάτο όπου τα ψάρια ψήνονται από τα οξέα στο λεμόνι ή χυμό γλυκολέμονο.

Το σούσι χρησιμοποιεί επίσης μια παρόμοια χημική αντίδραση μεταξύ των ψαριών και του όξινου περιεχόμενου του ρυζιού κεραμωμένου με ξύδι.

Η προετοιμασία τροφίμων με θερμότητα ή φωτιά είναι μια δραστηριότητα μοναδική για τον άνθρωπο, και μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η έλευση του μαγειρέματος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Οι περισσότεροι ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι το μαγείρεμα στην φωτιά αναπτύχθηκε για πρώτη φορά πριν 250.000 χρόνια περίπου.

Η ανάπτυξη της γεωργίας, του εμπορίου και των μεταφορών μεταξύ των πολιτισμών σε διαφορετικές περιοχές πρόσφεραν πολλά νέα συστατικά στους μάγειρες.

Νέες εφευρέσεις και τεχνολογίες, όπως η αγγειοπλαστική για τη αποθήκευση και το βράσιμο του νερού, επέκτεινα τις τεχνικές μαγειρικής. Μερικοί σύγχρονοι μάγειρες εφαρμόζουν νέες τεχνολογίες για την παρασκευή τροφίμων.

Μάγειρας

Ο μάγειρας είναι ο επαγγελματίας που ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική. Αυτός ο ρόλος περιλαμβάνει την προετοιμασία και την εκτέλεση των διαφόρων συνταγών, τη διαχείριση της κουζίνας, καθώς και τη δημιουργία νέων πιάτων.

Ο μάγειρας χρειάζεται να είναι εξοικειωμένος με τις διάφορες τεχνικές μαγειρικής, να έχει γνώση των υλικών και των γεύσεων, και να είναι ικανός να δημιουργεί εντυπωσιακάπιάτα.

Μέθοδοι μαγειρέματος

Υπάρχουν πάρα πολλοί μέθοδοι μαγειρέματος, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Ανάμεσα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται το βράσιμο, το τηγάνισμα, το ψήσιμο σε σχάρα, γκριλ, μπάρμπεκιου και τα καπνιστά.

Νεότερη μέθοδος σε σχέση με τις προηγούμενες είναι το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων.

Διάφορες μέθοδοι που χρησιμοποιούν διαφορετικά επίπεδα της θερμότητας και υγρασίας και ποικίλλουν σε χρόνο μαγειρέματος. Η μέθοδος που επιλέγεται επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα.

Μερικά τρόφιμα είναι πιο κατάλληλη για ορισμένες μεθόδους από άλλες. Μερικές κύριες τεχνικές μαγειρέματος περιλαμβάνουν:

Προεπεξεργασία

μαρινάρισμα, σίτεμα

Επεξεργασία με υγρά

Νερό

αφέψημα, άχνισμα, βράσιμο, εκχύλισμα, ζεμάτισμα, κοκκινιστό, μαγείρεμα σε κενό αέρος, μαγείρεμα σε χύτρα ταχύτητος, μαγείρεμα στον ατμό, μπραιζέ, ποσέ (ποσάρισμα), σιγανό βράσιμο, σούρωμα ή στράγγισμα

Λάδι

καβούρντισμα ή τσιγάρισμα, σοτέ (σοτάρισμα), τηγάνισμα, βαθύ τηγάνισμα, μαγείρεμα σε γουόκ (στιρ-φράι), πανάρισμα

Κρασί

σαλμί

Επεξεργασία με υψηλή θερμοκρασία

ψήσιμο, ψήσιμο στα κάρβουνα, ψήσιμο σε σούβλα, πλακί, ταντούρι, ψήσιμο σε φόρμα

Επεξεργασία με αλάτι ή ξύδι

τουρσί, παστό

Άλλες μέθοδοι

δέσιμο, πουρές, γλασάρισμα, κάπνισμα τροφίμων

Συνοψίζοντας, η μαγειρική είναι η διαδικασία παρασκευής φαγητού, ενώ ο μάγειρας είναι ο επαγγελματίας που αναλαμβάνει αυτή τη διαδικασία επαγγελματικά.