Με περισσότερες γυναίκες σε θέσεις «κλειδιά», η ζωή όλων μας θα είναι καλύτερη. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών παγκοσμίως. Για μένα και, όπως πιστεύω, για τους περισσότερους στην Ελλάδα, η λέξη γυναίκα περικλείει τις πιο σημαντικές, τις πιο όμορφες, τις πιο σπουδαίες έννοιες: μάνα, σύζυγος, κόρη, αδελφή, φίλη, συνεργάτης, συνάδελφος.

Η Ελληνίδα γυναίκα, έχοντας πολλαπλούς ρόλους, αγωνίζεται διαρκώς, δίνει μάχη για την πραγματική ισότητα και τον σεβασμό των ανθρώπινων αξιών.

Αυτά που προσφέρουν οι γυναίκες στην ελληνική κοινωνία είναι ανεκτίμητα. Βρίσκονται διαρκώς στις επάλξεις και είναι αυτές που πρώτες απ’ όλους στηρίζουν την οικογένειά, το κύτταρο της κοινωνίας.

Αυτό που ζηλεύω στις γυναίκες, είναι τα τεράστια αποθέματα δύναμης που διαθέτουν και η διαρκής προσφορά τους. Οι γυναίκες της ζωής μου, η μάνα, η σύζυγος, η κόρη, αλλά και όλες οι γυναίκες που βρίσκονται στο περιβάλλον μου, είναι πρόσωπα που ξέρουν να δίνουν, είναι πρόσωπα που προσφέρουν πλουσιοπάροχα.

Όμως, πρέπει να λέμε αλήθειες. Και δυστυχώς, είναι αλήθεια ότι, παρά τα σημαντικά βήματα που γίνονται, οι γυναίκες δεν έχουν ακόμα τις ίδιες ευκαιρίες στην ελληνική κοινωνία. Αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες κι ας έχουν τα ίδια ακριβώς τυπικά προσόντα. Στην Ελλάδα, πολύ δύσκολα γυναίκες καταλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις. Η ισότητα ισχύει στα χαρτιά, αλλά όχι στην πράξη. Και ακόμα και σήμερα, 2020 αισίως, απαιτείται προσπάθεια για ισότητα στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια.

Ένα σημαντικό βήμα, μία πράξη ουσιαστική, έγινε με την επιλογή της πρώτης γυναίκας στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας, του ανώτατου πολιτειακού θεσμού. Ένα βήμα που μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε ως κοινωνία.

Με περισσότερες γυναίκες σε θέσεις «κλειδιά», η ζωή όλων μας θα είναι καλύτερη

Σήμερα η γυναίκα μπορεί και πρέπει να πρωτοστατεί και στην ανάπτυξη. Πρέπει να έχει ίσες ευκαιρίες, ίση αμοιβή, ίση εργασία. Χρειάζεται όμως και σεβασμό. Σεβασμό στην προσφορά της, σεβασμό στο πρόσωπό της, σεβασμό στη μητρότητα. Διότι πρέπει να έχει τις ευκαιρίες να είναι παραγωγική, πρέπει να έχει ευκαιρίες να διακριθεί, επομένως πρέπει και να στηριχθεί στον δύσκολο ρόλο που επιτελεί, τον ρόλο της μητέρας και του στυλοβάτη της οικογένειας. 

Θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουν εξειδικευμένες παρεμβάσεις για την ισότιμη πρόσβαση της γυναίκας στην αγορά εργασίας, για την ισότιμη συμμετοχή της στον επαγγελματικό χώρο, για την κοινωνική προστασία των γυναικών, αλλά και την ενθάρρυνση της γυναικείας συμμετοχής σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης. Με περισσότερες γυναίκες σε θέσεις «κλειδιά», είμαι πεπεισμένος ότι η ζωή όλων μας θα είναι καλύτερη.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η πατρίδα μας, η Ελλάδα, είναι γένους θηλυκού. Ακόμα και η ίδια η ζωή, είναι γυναίκα… Χρόνια πολλά, αγαπημένες μας!

Πάρις Μπίλλιας,

Αντιπεριφερειάρχης

Υποδομών και Δικτύων

Κεντρικής Μακεδονίας