Μέτρα προστασίας από καύσωνα. Ο καύσωνας μπορεί να είναι μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία, ιδιαίτερα για τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι άτομα με υποκείμενες παθήσεις. Όταν αντιμετωπίζετε καύσωνα, πρέπει να λάβετε τα παρακάτω μέτρα προστασίας:

Μείνετε σε δροσερό περιβάλλον:

Προσπαθήστε να παραμείνετε σε δροσερό μέρος, είτε σε κλιματιζόμενο χώρο είτε σε σκιερό μέρος. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο και τη θερμή ατμόσφαιρα.

Πιείτε αρκετό νερό:

Προσπαθήστε να πίνετε αρκετό νερό για να διατηρήσετε την ενυδάτωση. Αποφύγετε τον αλκοόλ και τα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη, καθώς αυτά μπορούν να επιδεινώσουν την αφυδάτωση.

Φορέστε κατάλληλα ρούχα:

Επιλέξτε ελαφριά, αδιάβροχα και δροσερά ρούχα. Προτιμήστε τα ανοιχτά χρώματα που αντανακλούν τον ήλιο.

Χρησιμοποιήστε προστασία από τον ήλιο:

Αν πρέπει να βγείτε έξω, φορέστε καπέλο, γυαλιά ηλίου και εφαρμόστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας στην εκτεθειμένη επιδερμίδα.

Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες ή κλιματιστικό:

Αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες ή κλιματιστικό για να διατηρήσετε ένα δροσερό περιβάλλον στο εσωτερικό του σπιτιού σας.

Παραμείνετε ήρεμοι:

Αποφύγετε τις έντονες σωματικές δραστηριότητες και προσπαθήστε να ηρεμήσετε το σώμα σας.

Προσέχετε τα συμπτώματα:

Παρακολουθήστε τον εαυτό σας για πιθανά συμπτώματα καύσωνα, όπως έντονη κόπωση, ζαλάδα, πονοκέφαλο, αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα πόνου της καρδιάς ή έμετο. Αν αισθανθείτε αυτά τα συμπτώματα, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε προφυλάξεις και να προστατεύετε τον εαυτό σας από τον καύσωνα, καθώς μπορεί να είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί άμεση αντίδραση.