Νησιώτικο στυλ κατοικίας. Το λευκό χρώμα στα σπίτια είναι ομολογουμένως χαρακτηριστικό της αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής και γενικότερα της νησιώτικης αισθητικής.

Γραφικά χωριουδάκια γαντζωμένα πάνω σε βουνά ή χαμένα μέσα σε πεδιάδες, δίνουν μια ξεχωριστή νότα φωτεινής ομορφιάς!

Πολλές φορές συνδυάζουν το απόλυτο λευκό με πινελιές του γαλάζιου και του μπλε. Δίνοντας την αίσθηση από μακριά, ενός τοπίου που βγήκε μέσα από τα σύννεφα και ενώνεται με το γαλάζιο του ουρανού. Ή άλλες φορές πάλι, πως ξεβράστηκε μέσα από τους αφρούς της θάλασσα και αναδύθηκε μέσα από το βαθύ μπλε του βυθού!

Τα παραθυρόφυλλα και οι πόρτες είναι συνήθως  τα στοιχεία εκείνα του σπιτιού που σπάνε τη μονοτονία του λευκού. Στολισμένα πάντα με πολύχρωμα λουλούδια εποχής.

Σαν λευκός καμβάς ο τοίχος γεμίζει χρώματα και «ποτίζει» με μοναδικά αρώματα από ζουμπούλια, τριαντάφυλλα και γιασεμιά!

Ο κήπος είναι ίσως το στοιχείο εκείνο που κάνει κάθε σπίτι μοναδικό και ιδιαίτερο. Πάντα περιποιημένος. Δείχνει πόσο μερακλής είναι ο νοικοκύρης και την πάστρα της νοικοκυράς που φροντίζει να στολίζει το εσωτερικό των παραθύρων με χειροποίητα πλεκτά κουρτινάκια και τα έπιπλα του σπιτιού με κεντίδια και πλεκτά.

Σαφώς η επιλογή του λευκού δεν είναι τυχαία αλλά αποσκοπεί και σε πρακτικό ζήτημα. Καθώς τα σπίτια είναι εκτεθειμένα στον ήλιο με  ελάχιστο ή καθόλου πράσινο έπρεπε να αντιμετωπιστεί η αφόρητη καλοκαιρινή ζέστη.

Νησιώτικο στυλ κατοικίας

Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο στα νησιά, γιατί με τους αέρηδες δεν είναι εφικτό ούτε κεραμίδια να τοποθετηθούν στις ταράτσες.

Το λευκό λοιπόν με την ιδιότητα του να αντανακλά τη ζέστη των ακτινών του ήλιου. Κάνει κάθε σπίτι δροσερό και πλέον η επιλογή του ως χρώμα υιοθετήθηκε γενικότερα από τις εξοχικές κατοικίες της Ελληνικής υπαίθρου.

Βέβαια η σύγχρονη αρχιτεκτονική έχει τοποθετήσει στοιχεία μοντερνισμού στις σημερινές κατασκευές χωρίς όμως να παραγκωνίζει την παράδοση και να ξεφεύγει από τη νησιώτικη αισθητική.

Η απλότητα και οι λιτές γραμμές δίνουν χώρο να διακριθεί το καλό γούστο και η ευρηματικότητα.

Άλλωστε με βασικά συστατικά τη γραφικότητα του τοπίου, τη νησιώτικη ομορφιά και το άπλετο φως, το μόνο που μένει είναι ο ιδιοκτήτης της κάθε κατοικίας να βάλει την δική του προσωπική πινελιά για τη δημιουργία ενός χώρου που θα  τον αντιπροσωπεύει και θα τον χαρακτηρίζει!