Ο άντρας προσελκύεται από την ομορφιά … Γενικά ο άντρας προσελκύεται από την ομορφιά, τη γοητεία και τη χάρη της γυναίκας, καθώς επίσης και από ορισμένα αυστηρώς καθορισμένα χαρακτηριστικά.

Οι άντρες θέλουν να συναντούν στη γυναίκα μια μορφή αντίστασης. Δεν τους ικανοποιεί η εύκολη νίκη στον σεξουαλικό τομέα.

Στο τέλος, όμως, έχουν την απαίτηση να θριαμβεύσουν και να αισθανθούν κύριοι του πεδίου.

Η ψυχολογία του άντρα σ΄αυτό το σημείο είναι σχετικά απλή. Πολύ πιο πολύπλοκη είναι εκείνη της γυναίκας.

Η φυσιολογική γυναίκα έλκεται από τη φυσική, την ηθική και την πνευματική δύναμη του άντρα.

Η πνευματική δύναμη παίζει ξεχωριστό ρόλο στις καλλιεργημένες γυναίκες. Μια πνευματική γυναίκα μπορεί να συνεπαρθεί από το πνεύμα ενός άντρα σε βαθμό τέτοιο, που ποτέ δεν θα μπορέσει να την τραβήξει η φυσική του διάπλαση.

Έτσι, μόνον εξηγούνται τα φαινομενικώς ακατανόητα ερωτικά πάθη, που προκαλούν σε πνευματικές γυναίκες ορισμένοι κακοφτιαγμένοι  και καχεκτικοί διανοούμενοι.

Η γυναίκα ζητάει να βρει στον άντρα την ηθική δύναμη. Οι περισσότερες γυναίκες επιθυμούν να συναντήσουν στο σύντροφο της ζωής τους στήριγμα και προστασία.

Οι κακίες του περιβάλλοντος ή οι ασχήμιες της ζωής τις αναστατώνουν ευκολότερα από τον άντρα. Ο άντρας διαθέτει σταθερότερη ψυχική ισορροπία και γι’ αυτό η γυναίκα επιδιώκει να στηρίζεται σ’ αυτόν.