Ο Ιπποκράτης για τη σημασία της σωματικής άσκησης. Ο Ιπποκράτης έχοντας παρατηρήσει λεπτομερώς τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της εποχής του δεν περιορίστηκε μόνο στην παροχή διατροφικών συμβουλών. Αλλά προέβη και σε πρωτοποριακές επισημάνσεις.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι προκειμένου η διατροφή να συμβάλλει στην διατήρηση της ανθρώπινης υγείας είναι απαραίτητο να συνδυάζεται και με την σωματική άσκηση.

Ο Ιπποκράτης έχοντας επαρκή γνώση των προγενεστέρων του ιατρών, επεσήμανε ότι ουδείς από τους προκατόχους του ιατρούς έκανε λόγο για την σχέση της διατροφής με την γυμναστική.

Το γεγονός αυτό τον ώθησε στο να θεωρήσει την επισήμανση αυτή ως δική του ανακάλυψη . Η επισήμανση αυτή δείχνει αφενός ότι ο Ιπποκράτης είχε σαφή γνώση του έργου των προγενεστέρων του ιατρών. Και αφετέρου ότι επεδίωκε πάντοτε να καινοτομεί σαν ένας σωστός επιστήμων.

Προκειμένου ωστόσο ο συνδυασμός διατροφής και άσκησης να είναι επιτυχής, ο Ιπποκράτης υποστηρίζει ότι η ποσότητα τροφών που καταναλίσκεται θα πρέπει να ευρίσκεται σε ισορροπία με τους σωματικούς κόπους, οι οποίοι καταβάλλονται από τον άνθρωπο .

Το γεγονός αυτό οδηγεί και σε απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα, συνιστά ο ιατρός την πραγματοποίηση ασκήσεων όπως το περπάτημα ειδικά μετά το φαγητό, γιατί ο άνθρωπος που κινείται μετά το φαγητό αδυνατίζει .

Ο Ιπποκράτης για τη σημασία της σωματικής άσκησης

Η φυσική δραστηριότητα, περί της οποίας κάνει λόγο ο Ιπποκράτης, έχει αποδειχθεί ότι πράγματι επηρεάζει την υγεία μας. Καθώς ο περιορισμός της οδηγεί σε σειρά προβλημάτων όπως κακή φυσική κατάσταση, καρδιαγγειακά, καθώς και μεταβολικά νοσήματα.

Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ότι η σωματική άσκηση έχει και πολλαπλά ψυχολογικά οφέλη. Γεγονός το οποίο είχε επισημάνει και ο Πλάτων, ο οποίος υποστηρίζει η γυμναστική πρέπει να συνδυάζεται και με τα ψυχικά χαρίσματα.

Ιωάννα Η. Μάστορα, Δρ. Φιλοσοφίας Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών, Συγγραφέας, ερευνήτρια

Ιωάννα Η. Μάστορα,

Δρ. Φιλοσοφίας Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών,

Συγγραφέας, ερευνήτρια